Już dojrzewa na krzakach. Nazywają ją złotem północy

Na pierwszy rzut oka może przypominać niedojrzałą malinę, ale ten intensywny, pomarańczowy kolor to zdecydowanie pożądany efekt. W Polsce jest jeszcze niemal nieznana i bardzo rzadka, ale w Skandynawii to leśny rarytas, prawdziwe "złoto północy".

Te owoce nazywa się złotem północyTe owoce nazywa się złotem północy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Malina moroszka jest nazywana złotem północy, ponieważ to właśnie w krajach skandynawskich i innych regionach północnych Europy oraz Alaski występuje najliczniej i jest powszechnie zbierana. W Polsce uznawana jest za relikt epoki lodowej i występuje bardzo rzadko. Można trafić na nią w nielicznych miejscach na Pomorzu, Warmii i Mazurach oraz na torfowiskach w Karkonoszach i w Puszczy Rominckiej. Ze względu na to, że malina moroszka jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem i objętym ścisłą ochroną gatunkową, zbieranie jej owoców, liści czy nawet uszkadzanie rośliny jest surowo zabronione i podlega karze.

Dziko trudno ją spotkać, ale coraz chętniej sadzi się ją w ogrodach. Uprawa maliny moroszki jest jednak wyzwaniem. Wymaga bowiem bardzo specyficznych warunków i odpowiedniej dbałości, by wydała owoce. Przede wszystkim należy zapewnić jej kwaśne, torfowe podłoże, unikać przegrzewania oraz zadbać o odpowiednio wysoki i stały poziom wilgotności gleby, bez jej zalewania. Co więcej, moroszka jest rośliną dwupienną, co oznacza, że do owocowania potrzebne są zarówno egzemplarze żeńskie, jak i męskie, aby doszło do zapylenia. Owocuje najczęściej na koniec lipca lub w sierpniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z truskawkami jak za dawnych lat, który rozsławiła Iga Świątek

Złoto północy

W Skandynawii malina moroszka jest nazywana "złotem północy". Owoce te są zbierane przez całe rodziny i wykorzystywane do przygotowywania dżemów, soków, deserów oraz alkoholi. Mają lekko kwaśny smak z tropikalnymi nutami. W Finlandii malina moroszka jest uważana za skarb narodowy i widnieje na rewersie monety o nominale 2 Euro. W Norwegii pojawia się w tradycyjnym deserze "Multekrem". To połączenie owoców oraz bitej śmietany, często podawane w trakcie Świąt Bożego Narodzenia.

Właściwości maliny moroszki

Nordycka malina zawiera wyjątkowo dużo witaminy C (znacznie więcej niż pomarańcze), która jest silnym przeciwutleniaczem, wzmacnia odporność i jest niezbędna do produkcji kolagenu. Dostarcza także witamin A, E, K oraz witamin z grupy B. Znaleźć w niej można również minerały, takie jak potas (ważny dla równowagi wodno-elektrolitowej i ciśnienia krwi), (kluczowe dla transportu tlenu), wapń (dla kości i zębów) oraz magnez i fosfor.

Maliny moroszki są mniejsze i mają inny kolor niż te, które dobrze znamy.
Maliny moroszki są mniejsze i mają inny kolor niż te, które dobrze znamy. © Adobe Stock

Dzięki obecności silnych antyoksydantów, w tym kwasu elagowego, flawonoidów i karotenoidów, malina moroszka skutecznie wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. To z kolei spowalnia procesy starzenia się organizmu i może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych. Związki bioaktywne obecne w moroszce wykazują silne właściwości przeciwzapalne. To sprawia, że może być cennym elementem diety wspierającym organizm w uciszaniu stanów zapalnych i w walce z chorobami przewlekłymi o podłożu zapalnym, takimi jak niektóre choroby autoimmunologiczne czy schorzenia stawów.

Malina moroszka w kuchni

Jeśli chcesz spróbować smaku maliny moroszki, szukaj dżemów, konfitur czy też soków importowanych z krajów skandynawskich lub Finlandii, gdzie jest powszechna i legalnie zbierana na dużą skalę. W Polsce, ze względu na jej status ochronny, dostęp do świeżych owoców jest praktycznie niemożliwy, a co za tym idzie, nie znajdziemy jej w sklepach. Zakup przetworów z zagranicy to jedyny sposób, by poznać ten wyjątkowy smak "złota północy".

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis