Już dojrzewa na krzakach. Nazywają ją złotem północy

Na pierwszy rzut oka może przypominać niedojrzałą malinę, ale ten intensywny, pomarańczowy kolor to zdecydowanie pożądany efekt. W Polsce jest jeszcze niemal nieznana i bardzo rzadka, ale w Skandynawii to leśny rarytas, prawdziwe "złoto północy".

Te owoce nazywa się złotem północyTe owoce nazywa się złotem północy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Malina moroszka jest nazywana złotem północy, ponieważ to właśnie w krajach skandynawskich i innych regionach północnych Europy oraz Alaski występuje najliczniej i jest powszechnie zbierana. W Polsce uznawana jest za relikt epoki lodowej i występuje bardzo rzadko. Można trafić na nią w nielicznych miejscach na Pomorzu, Warmii i Mazurach oraz na torfowiskach w Karkonoszach i w Puszczy Rominckiej. Ze względu na to, że malina moroszka jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem i objętym ścisłą ochroną gatunkową, zbieranie jej owoców, liści czy nawet uszkadzanie rośliny jest surowo zabronione i podlega karze.

Dziko trudno ją spotkać, ale coraz chętniej sadzi się ją w ogrodach. Uprawa maliny moroszki jest jednak wyzwaniem. Wymaga bowiem bardzo specyficznych warunków i odpowiedniej dbałości, by wydała owoce. Przede wszystkim należy zapewnić jej kwaśne, torfowe podłoże, unikać przegrzewania oraz zadbać o odpowiednio wysoki i stały poziom wilgotności gleby, bez jej zalewania. Co więcej, moroszka jest rośliną dwupienną, co oznacza, że do owocowania potrzebne są zarówno egzemplarze żeńskie, jak i męskie, aby doszło do zapylenia. Owocuje najczęściej na koniec lipca lub w sierpniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z truskawkami jak za dawnych lat, który rozsławiła Iga Świątek

Złoto północy

W Skandynawii malina moroszka jest nazywana "złotem północy". Owoce te są zbierane przez całe rodziny i wykorzystywane do przygotowywania dżemów, soków, deserów oraz alkoholi. Mają lekko kwaśny smak z tropikalnymi nutami. W Finlandii malina moroszka jest uważana za skarb narodowy i widnieje na rewersie monety o nominale 2 Euro. W Norwegii pojawia się w tradycyjnym deserze "Multekrem". To połączenie owoców oraz bitej śmietany, często podawane w trakcie Świąt Bożego Narodzenia.

Właściwości maliny moroszki

Nordycka malina zawiera wyjątkowo dużo witaminy C (znacznie więcej niż pomarańcze), która jest silnym przeciwutleniaczem, wzmacnia odporność i jest niezbędna do produkcji kolagenu. Dostarcza także witamin A, E, K oraz witamin z grupy B. Znaleźć w niej można również minerały, takie jak potas (ważny dla równowagi wodno-elektrolitowej i ciśnienia krwi), (kluczowe dla transportu tlenu), wapń (dla kości i zębów) oraz magnez i fosfor.

Maliny moroszki są mniejsze i mają inny kolor niż te, które dobrze znamy.
Maliny moroszki są mniejsze i mają inny kolor niż te, które dobrze znamy. © Adobe Stock

Dzięki obecności silnych antyoksydantów, w tym kwasu elagowego, flawonoidów i karotenoidów, malina moroszka skutecznie wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. To z kolei spowalnia procesy starzenia się organizmu i może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych. Związki bioaktywne obecne w moroszce wykazują silne właściwości przeciwzapalne. To sprawia, że może być cennym elementem diety wspierającym organizm w uciszaniu stanów zapalnych i w walce z chorobami przewlekłymi o podłożu zapalnym, takimi jak niektóre choroby autoimmunologiczne czy schorzenia stawów.

Malina moroszka w kuchni

Jeśli chcesz spróbować smaku maliny moroszki, szukaj dżemów, konfitur czy też soków importowanych z krajów skandynawskich lub Finlandii, gdzie jest powszechna i legalnie zbierana na dużą skalę. W Polsce, ze względu na jej status ochronny, dostęp do świeżych owoców jest praktycznie niemożliwy, a co za tym idzie, nie znajdziemy jej w sklepach. Zakup przetworów z zagranicy to jedyny sposób, by poznać ten wyjątkowy smak "złota północy".

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka