Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem

Odpowiednio przygotowany kalafior może odegrać doskonałą główną rolę na talerzu. Wiele osób zna tylko jeden przepis – na smażone różyczki z masłem i bułką tartą, a to tylko kropla w morzu możliwości kulinarnych. Kalafior duszony z sosem pomidorowym nabiera wyjątkowego smaku – sprawdzi się na obiad w piątek lub rozgrzewającą kolację.

Taki kalafior możesz podać na piątkowy obiadTaki kalafior możesz podać na piątkowy obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kalafior często jest wykorzystywany jako zamiennik do kurczaka w kuchni indyjskiej. Curry z kalafiorem, podane z ryżem lub ciecierzycą, idealnie sprawdzi się na rozgrzewający obiad, na przykład w piątek, kiedy wiele osób szuka bezmięsnych inspiracji. Kalafior duszony w sosie pomidorowym trochę przypomina indyjskie curry, jednak tym razem bazą do sosu są włoskie klasyki.

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Pomysły na dania z kalafiorem

Kalafior to wszechstronne warzywo o dość neutralnym smaku, dlatego idealnie sprawdza się w wielu różnych potrawach. Co prawda rozgotowany w zupie może przyprawić o mdłości, ale wystarczy ugotować go al dente, a koszmar z dzieciństwa odejdzie w niepamięć. Z kalafiorem możesz przygotować wegańskie nuggetsy lub

oszukane schabowe, które z powodzeniem zastąpią mięsne odpowiedniki. Kotlety doskonale smakują polane sosem jogurtowym.

Spróbuj także pizzy na kalafiorowym spodzie, która jest świetną alternatywą dla klasycznej na pszennym cieście. Wystarczy połączyć starty kalafior z jajkiem i serem żółtym, aby przygotować masę, która po upieczeniu sprawdzi się jako spód od pizzy.

Kolejną inspiracją mogą być kopytka z kalafiora, czyli coś dla osób, które szukają zamienników ziemniaków. Kalafior jest świetnym wyborem dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Zrobione z nim kopytka, podane z ulubionym sosem, wyjdą o wiele lżejsze i pełne składników odżywczych.

Kalafior w sosie pomidorowym

Dodatkowo możesz wrzucić kapary lub czarne oliwki. Dodaj je na sam koniec, kiedy już sos nabierze gęstej konsystencji.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6–7 suszonych pomidorów,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • do posypania: natka kolendry, pietruszki lub szczypiorek z dymki.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj kalafior i pokrój na różyczki. Ugotuj w osolonym wrzątku lub na parze tak, żeby był półmiękki (nie może się rozpadać). Odlej wodę, a kalafior przełóż na sitko do odcieknięcia.
  2. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż posiekany w cienkie plasterki czosnek.
  3. Po chwili dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i ugotowane różyczki kalafiora. Wymieszaj i smaż przez 2–3 minuty.
  4. Następnie dodaj passatę pomidorową, dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  5. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i podgrzewaj do momentu, aż sos nabierze gęstości.
  6. Przed podaniem posyp natką kolendry, pietruszki lub szczypiorkiem z dymki.
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca