Śmiertelnie zatruł się w pracy kanapką z kiełbasą. Sprawa trafiła do sądu

Czy kanapka z kiełbasą, na skutek której pojawiło się śmiertelne zatrucie, może być uznana za wypadek przy pracy? Wdowa, której mąż zatruł się tym posiłkiem, właśnie usłyszała wyrok w Sądzie Najwyższym. To uzasadnienie, które jest kluczowe w przypadku środków wypłacanych przez ZUS. Poznaj szczegóły.

ObrazekKanapka z kiełbasą - Pyszności; Fot. Canva
Karol Wiak

Nie da się ukryć, że kanapka to dość popularny posiłek, który większość osób zabiera ze sobą do pracy. Ale czy jej spożycie, może być śmiertelnie niebezpieczne i uznane jako wypadek przy pracy? Sąd Najwyższy zbadał tę kwestię w wyniku rozbieżnych wyroków, jakie wcześniej zapadały w sprawie. Kobieta, której mąż zmarł po spożyciu kanapki z kiełbasą podczas przerwy w pracy, zwróciła się do Sądu Najwyższego. Okazało się, że wędlina zawierała substancję powodującą śmiertelne zatrucie.

Śmierć na skutek spożycia kanapki z kiełbasą - czy to wypadek przy pracy?

Spożyta kanapka z kiełbasą spowodowała śmierć. Sąd Najwyższy rozpatrzył sprawę, w której wdowa twierdziła, że śmierć jej męża powinna zostać zakwalifikowana jako wypadek przy pracy, ponieważ miała miejsce w trakcie wykonywania obowiązków zawodowych. W przypadku takiej klasyfikacji przysługiwałaby jej renta rodzinna wypadkowa oraz możliwość dochodzenia odszkodowania od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Były pracodawca zmarłego mężczyzny nie zgadzał się z taką interpretacją przepisów, dlatego też skierowano sprawę do sądu.

Obrazek
Kanapka z kiełbasą może okazać się śmiertelnie niebezpieczna - Pyszności; Foto Canva.com

W pierwszej instancji sąd nie przyznał racji kobiecie, jednak sąd apelacyjny wydał korzystny wyrok dla niej. Wskazał na przepisy, które stanowią, że wypadek przy pracy obejmuje sytuacje, w których pracownik znajduje się w dyspozycji pracodawcy w drodze między siedzibą pracodawcy, a miejscem wykonywania obowiązków związanych ze stosunkiem pracy. Dodatkowo, wypadek spełniał inne warunki określone w przepisach. Przedsiębiorstwo, w którym zatrudniony był zmarły mężczyzna, złożyło kasację do Sądu Najwyższego. Jednakże, Sąd Najwyższy oddalił kasację, argumentując, że spożywanie posiłku w trakcie pracy w pełni wpisuje się w zakres zdarzeń określonych w przepisach, ponieważ spożywanie posiłku podczas przerwy pracy ma związek z wykonywaną pracą.

Kanapka z kiełbasą - co spowodowało śmiertelne zatrucie?

Przyczyna zatrucia mężczyzny nie została oficjalnie podana przez służby. Jednak w przypadku wędlin często podejrzewa się obecność jadu kiełbasianego. Jad ten jest groźną toksyną, która jest produkowana przez bakterię Clostridium botulinum. Może występować w nieprawidłowo przechowywanych lub niewłaściwie przetworzonych produktach spożywczych, takich jak kiełbasa. Bakteria ta rozwija się w warunkach beztlenowych.

Obrazek
Pamiętaj o odpowiednim przechowywaniu kiełbasy, by uniknąć zatrucia - Pyszności; Foto Canva.com

Jad kiełbasiany jest niezwykle potężną neurotoksyną, która ma działanie na układ nerwowy. Jeśli zostanie spożyta, może powodować paraliż mięśni, włączając w to mięśnie oddechowe, co może prowadzić do zatrzymania oddechu i śmierci. W przypadku kiełbasy zawierającej jad kiełbasiany, nie zawsze jest możliwe wykrycie smaku tej groźnej substancji. Toksyna jest pozbawiona zapachu i barwy, co utrudnia jej wykrycie przez zmysły. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie odpowiednich praktyk higienicznych i obróbki żywności, takich jak prawidłowe przechowywanie, gotowanie i unikanie spożywania produktów, które mogą być skażone jadem kiełbasianym.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska