Karaś żyje tam, gdzie żadna inna ryba nie chce. Mimo to zawiera mnóstwo witamin

Karaś to ryba zaliczana do jednych z najwytrwalszych i najbardziej odpornych na świecie. Potrafi zadomowić się tam, gdzie żadne inne ryby nie potrafią. To nasz rodzimy gatunek, mocno rozpowszechniony. Zapominamy jednak o nim, a warto wdrożyć go do diety. 

ObrazekKaraś nadaje się zarówno do pieczenia, jak i smażenia czy wędzenia - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Karaś pospolity to ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych. Ma wydłużone ciało pokryte łuską o zabarwieniu brązu i złota (łuski mogą przybierać różną barwę w zależności od warunków panujących w rzece czy jeziorze). Dorosłe osobniki osiągają zazwyczaj długość około 20-40 cm, choć w niektórych przypadkach mogą być większe. Karaś to nasz rodzimy gatunek.

Karaś to wyjątkowa ryba. Żyje tam, gdzie żadna inna nie chce

Karaś pospolity występuje w wodach słodkich, takich jak jeziora, stawy, rzeki, kanały. Żyje nawet w śródleśnych bajorach czy rowach melioracyjnych, stąd też mówi się, że karasie pływają tam, gdzie żadna inna ryba nie chce. To gatunek bardzo rozpowszechniony, występujący w wielu regionach Europy Środkowej i Wschodniej. Przebywa niedaleko brzegów, przy miękkim i mulistym dnie. Niewielkie jego ilości są hodowane w gospodarstwach stawowych.

Karaś pospolity nazywany jest również złocistym. Przez charakterystyczne ubarwienie to właśnie karasie nazywa się "złotymi rybkami" (konkretniej jednak to chiński podgatunek karasia). Ryba ta zaliczana jest do jednych z najwytrwalszych i najbardziej odpornych ryb na świecie. Odnajduje się w warunkach o obniżonej zawartości tlenu, jest w stanie regulować swój metabolizm i zakopywać w mule. W takich warunkach potrafi przeżyć nawet kilka tygodni.

Obrazek
Karaś to ryba słodkowodna, która potrafi wytrwać w bardzo trudnych warunkach - Pyszności; Fot. Pixabay

Wartości odżywcze karasia i zastosowanie w kuchni

Karaś jest źródłem białka, które jest niezbędne dla budowy i naprawy tkanek w organizmie. 100 gramów ryby dostarcza ok. 18 gramów białka, co oznacza, że karaś może stanowić główny element obiadu czy kolacji. Zawiera również witaminy z grupy B, takie jak witamina B12, B6 i niacyna, które są ważne dla zdrowia układu nerwowego i metabolizmu.

Mięso tej ryby jest smaczne i używane w różnych potrawach kulinarnej tradycji. Karasia można przyrządzić w klasyczny sposób, czyli opanierować i podawać w chrupiącej otoczce obok ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty. Tak jak większość ryb, również karaś świetnie odnajduje się w towarzystwie cytryny, która odświeży jego smak i aromat. Można dodać go do zupy rybnej, czy upiec z masłem ziołowym. Karasia można też wędzić lub podać w zalewie octowej.

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku