Kiełkujący pomidor jest szkodliwy dla zdrowia? Doktor nie ma wątpliwości

Zdarzyło ci się, że po przekrojeniu pomidora, w środku dostrzegłeś długie zakręcone nitki? Na pierwszy rzut oka mogą one kojarzyć się z robakami. Tymczasem to... kiełkujące nasionka. Wielu osób to jednak nie uspokaja i nie są pewne czy taki kiełkujący pomidor nadaje się do jedzenia. Ekspertka rozwiewa wszystkie wątpliwości.

ObrazekKiełkujący pomidor fot. Wikimedia Commons
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Wiadomo, że kiełkujące ziemniaki nie nadają się do jedzenia. Ich pędy zawierają toksyczną solaninę, która może wywołać problemy gastryczne. Jednak czy ten zakaz odnosi się także do kiełkujących pomidorów? Wyjaśniamy.

Skąd się biorą kiełkujące pomidory?

Część z nas uważa, że kiełki wewnątrz pomidorów to efekt genetycznej modyfikacji warzyw. Pudło! Kiełki, które czasem możemy znaleźć w dojrzałych pomidorach to całkiem naturalne zjawisko. Pojawiają się w tych warzywach na wskutek zmniejszenia ilości hormonu, który przeciwdziała kiełkowaniu.

Kiełkujący pomidor - Pyszności; źródło: wikimedia
Kiełkujący pomidor - Pyszności; źródło: wikimedia

Kiełkujący pomidor - skąd to się bierze

To zjawisko zachodzi, gdy pomidory nie są przechowywane w odpowiednich warunkach. Powinno się je trzymać luzem, poza lodówką, ale w niezbyt wysokiej temperaturze. Jeśli jednak przechowujemy pomidory w foliowym worku i w dodatku w ciepłym miejscu, wewnątrz tworzą się warunki idealne do pobudzenia kiełkowania.

Czy można jeść kiełkujące pomidory?

Teraz w sprawie kiełkujących pomidorów głos zabrała doktor Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego we Wrocławiu. W jej opinii zjedzenie kiełkującego pomidora jest dla nas całkowicie bezpieczne. Wystrzegać trzeba się natomiast innych niepokojących zmian, jakie zachodzą w warzywach (nie tylko pomidorach).

"Nie obawiam się warzyw o dziwnym kształcie, ani takich, które są bardzo dojrzałe. Zwracam natomiast uwagę na te nadgniłe, zepsute i z objawami chorób grzybowych. Grzybnia często znajduje się w miejscach, gdzie jeszcze jej nie widać. Takie warzywo należy bezwzględnie wyrzucić" - zawyrokowała ekspertka, cytowana przez portal upwr.edu.pl.

Reasumując, kiełkujące pomidory, choć może nie wyglądają zachęcająco, nadają się do jedzenia. Kiełki wewnątrz warzywa nie wpływają na jego smak. Jedyne, na co trzeba zwrócić uwagę, to ogólna kondycja pomidora. Sprawdź, czy nie widać na nim śladów pleśni lub gnicia.

Lubisz pomidory, przygotuj chłodnik z pomidorów:

Wybrane dla Ciebie

Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak