NewsyKiełkujący pomidor jest szkodliwy dla zdrowia? Doktor nie ma wątpliwości

Kiełkujący pomidor jest szkodliwy dla zdrowia? Doktor nie ma wątpliwości

Kiełkujący pomidor fot. Wikimedia Commons
Kiełkujący pomidor fot. Wikimedia Commons
Joanna Bogiel-Jażdżyk
29.04.2023 20:00, aktualizacja: 29.04.2023 22:08

Zdarzyło ci się, że po przekrojeniu pomidora, w środku dostrzegłeś długie zakręcone nitki? Na pierwszy rzut oka mogą one kojarzyć się z robakami. Tymczasem to... kiełkujące nasionka. Wielu osób to jednak nie uspokaja i nie są pewne czy taki kiełkujący pomidor nadaje się do jedzenia. Ekspertka rozwiewa wszystkie wątpliwości.

Wiadomo, że kiełkujące ziemniaki nie nadają się do jedzenia. Ich pędy zawierają toksyczną solaninę, która może wywołać problemy gastryczne. Jednak czy ten zakaz odnosi się także do kiełkujących pomidorów? Wyjaśniamy.

Skąd się biorą kiełkujące pomidory?

Część z nas uważa, że kiełki wewnątrz pomidorów to efekt genetycznej modyfikacji warzyw. Pudło! Kiełki, które czasem możemy znaleźć w dojrzałych pomidorach to całkiem naturalne zjawisko. Pojawiają się w tych warzywach na wskutek zmniejszenia ilości hormonu, który przeciwdziała kiełkowaniu.

Kiełkujący pomidor - Pyszności; źródło: wikimedia
Kiełkujący pomidor - Pyszności; źródło: wikimedia

Kiełkujący pomidor - skąd to się bierze

To zjawisko zachodzi, gdy pomidory nie są przechowywane w odpowiednich warunkach. Powinno się je trzymać luzem, poza lodówką, ale w niezbyt wysokiej temperaturze. Jeśli jednak przechowujemy pomidory w foliowym worku i w dodatku w ciepłym miejscu, wewnątrz tworzą się warunki idealne do pobudzenia kiełkowania.

Czy można jeść kiełkujące pomidory?

Teraz w sprawie kiełkujących pomidorów głos zabrała doktor Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego we Wrocławiu. W jej opinii zjedzenie kiełkującego pomidora jest dla nas całkowicie bezpieczne. Wystrzegać trzeba się natomiast innych niepokojących zmian, jakie zachodzą w warzywach (nie tylko pomidorach).

"Nie obawiam się warzyw o dziwnym kształcie, ani takich, które są bardzo dojrzałe. Zwracam natomiast uwagę na te nadgniłe, zepsute i z objawami chorób grzybowych. Grzybnia często znajduje się w miejscach, gdzie jeszcze jej nie widać. Takie warzywo należy bezwzględnie wyrzucić" - zawyrokowała ekspertka, cytowana przez portal upwr.edu.pl.

Reasumując, kiełkujące pomidory, choć może nie wyglądają zachęcająco, nadają się do jedzenia. Kiełki wewnątrz warzywa nie wpływają na jego smak. Jedyne, na co trzeba zwrócić uwagę, to ogólna kondycja pomidora. Sprawdź, czy nie widać na nim śladów pleśni lub gnicia.

Lubisz pomidory, przygotuj chłodnik z pomidorów:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także