Kontrowersyjny specjał. Smakosze się zajadają, inni krzywią z niesmakiem

Spożywanie tego stworzenia wzbudziło już kontrowersje nie tylko na polskiej scenie politycznej, ale i na obszernej płaszczyźnie ekologii i ochrony praw zwierząt. Specjaliści przekonują, że ośmiornica — bo o tym podwodnym gatunku jest tu mowa — czuje, rozumie i wykazuje się skrajną, jak na zwierzęta, inteligencją. Tymczasem na Wyspach Kanaryjskich właśnie trwają prace nad ogromną, komercyjną hodowlą ośmiornic.

ObrazekOśmiornica - przysmak, czy niesmak? - Pyszności; foto: Canva

To jedne z najciekawszych istot żyjących pod wodą. Kiedy w 2020 roku powstał film "Czego nauczyła mnie ośmiornica", o ich niezwykłej naturze zrobiło się głośniej niż kiedykolwiek. Okazało się, że ten wyjątkowy głowonóg rozumie więcej, niż mogliśmy przypuszczać. Naukowcy wykazali, że ośmiornica nie tylko czuje — potrafi też posługiwać się narzędziami, rozpoznawać twarze, a nawet... śnić. 

Obrazek
Ośmiornica to jedno z najbardziej inteligentnych zwierząt - Pyszności; foto: Canva

Te unikatowe cechy i zdolności ośmiornic sprawiły, że przedstawiciele nurtu ekologicznego po raz kolejny zadali pytanie o granice przyzwoitości nie tylko w spożywaniu zwierząt, ale także ich komercyjnym hodowaniu. Obrońcy praw zwierząt stanowczo protestują również przed stworzeniem na Wyspach Kanaryjskich ogromnej fermy głowonogów, gdzie umierać ma rocznie aż milion ośmiornic. 

Dla jednych przysmak, dla drugich niesmak

Ośmiornice w branży spożywczej i gastronomicznej uchodzą za produkt luksusowy. Zapotrzebowanie na nie ciągle rośnie, a połowy dzikich mięczaków osiągają teraz rekordową ilość 400 tysięcy ton rocznie. Pomysłodawcy komercyjnej hodowli ośmiornic wykorzystują ten fakt do własnej argumentacji. Twierdzą bowiem, że taka inwestycja szłaby w duchu "ekologii morza".

To nie przekonuje dużej ilości ekologów, którzy stanowczo sprzeciwiają się pomysłowi takiej hodowli. Cytowana przez portal msn.com Jennifer Jacquet, działaczka na rzecz walki z hodowlą ośmiornic, twierdzi, że jest ona dyktowana "snobizmem w świecie kulinariów" i zaspakajaniem potrzeb ludzi, którzy chcą się wyróżniać przez zjadanie luksusowych towarów.

Okrucieństwo w hodowli ośmiornic

Jedną z wielu kontrowersji dotyczących hodowli ośmiornic stanowi fakt, że te mądre stawonogi są z natury samotnikami, a zmuszone do życia obok innych osobników mogą zachowywać się agresywnie. Masowe zbiorniki tych zwierząt mają więc stać się miejscem, gdzie ośmiornice spędzą życie w sposób nienaturalny, pełen strachu i cierpienia.

Obrazek
Ośmiornica to samotnik i nie powinna przebywać w masowych zbiornikach - Pyszności; foto: Canva

Protest środowisk ekologów dotyczy też sposobu uśmiercania ośmiornic. Polega on na tym, że żywe i w żaden sposób nieznieczulone ośmiornice są zamrażane. To istne piekło — twierdzą aktywiści, powtarzając, że nie da rady uniknąć okrucieństwa w tego rodzaju hodowlach i ubolewając, że w 2023 roku, nawet po jasnych i prostych środkach przekazu takich jak film "Czego nauczyła mnie ośmiornica", zgadzamy się na to, by taki horror dział się całkiem niedaleko nas.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości