Kontrowersyjny specjał. Smakosze się zajadają, inni krzywią z niesmakiem

Spożywanie tego stworzenia wzbudziło już kontrowersje nie tylko na polskiej scenie politycznej, ale i na obszernej płaszczyźnie ekologii i ochrony praw zwierząt. Specjaliści przekonują, że ośmiornica — bo o tym podwodnym gatunku jest tu mowa — czuje, rozumie i wykazuje się skrajną, jak na zwierzęta, inteligencją. Tymczasem na Wyspach Kanaryjskich właśnie trwają prace nad ogromną, komercyjną hodowlą ośmiornic.

ObrazekOśmiornica - przysmak, czy niesmak? - Pyszności; foto: Canva

To jedne z najciekawszych istot żyjących pod wodą. Kiedy w 2020 roku powstał film "Czego nauczyła mnie ośmiornica", o ich niezwykłej naturze zrobiło się głośniej niż kiedykolwiek. Okazało się, że ten wyjątkowy głowonóg rozumie więcej, niż mogliśmy przypuszczać. Naukowcy wykazali, że ośmiornica nie tylko czuje — potrafi też posługiwać się narzędziami, rozpoznawać twarze, a nawet... śnić. 

Obrazek
Ośmiornica to jedno z najbardziej inteligentnych zwierząt - Pyszności; foto: Canva

Te unikatowe cechy i zdolności ośmiornic sprawiły, że przedstawiciele nurtu ekologicznego po raz kolejny zadali pytanie o granice przyzwoitości nie tylko w spożywaniu zwierząt, ale także ich komercyjnym hodowaniu. Obrońcy praw zwierząt stanowczo protestują również przed stworzeniem na Wyspach Kanaryjskich ogromnej fermy głowonogów, gdzie umierać ma rocznie aż milion ośmiornic. 

Dla jednych przysmak, dla drugich niesmak

Ośmiornice w branży spożywczej i gastronomicznej uchodzą za produkt luksusowy. Zapotrzebowanie na nie ciągle rośnie, a połowy dzikich mięczaków osiągają teraz rekordową ilość 400 tysięcy ton rocznie. Pomysłodawcy komercyjnej hodowli ośmiornic wykorzystują ten fakt do własnej argumentacji. Twierdzą bowiem, że taka inwestycja szłaby w duchu "ekologii morza".

To nie przekonuje dużej ilości ekologów, którzy stanowczo sprzeciwiają się pomysłowi takiej hodowli. Cytowana przez portal msn.com Jennifer Jacquet, działaczka na rzecz walki z hodowlą ośmiornic, twierdzi, że jest ona dyktowana "snobizmem w świecie kulinariów" i zaspakajaniem potrzeb ludzi, którzy chcą się wyróżniać przez zjadanie luksusowych towarów.

Okrucieństwo w hodowli ośmiornic

Jedną z wielu kontrowersji dotyczących hodowli ośmiornic stanowi fakt, że te mądre stawonogi są z natury samotnikami, a zmuszone do życia obok innych osobników mogą zachowywać się agresywnie. Masowe zbiorniki tych zwierząt mają więc stać się miejscem, gdzie ośmiornice spędzą życie w sposób nienaturalny, pełen strachu i cierpienia.

Obrazek
Ośmiornica to samotnik i nie powinna przebywać w masowych zbiornikach - Pyszności; foto: Canva

Protest środowisk ekologów dotyczy też sposobu uśmiercania ośmiornic. Polega on na tym, że żywe i w żaden sposób nieznieczulone ośmiornice są zamrażane. To istne piekło — twierdzą aktywiści, powtarzając, że nie da rady uniknąć okrucieństwa w tego rodzaju hodowlach i ubolewając, że w 2023 roku, nawet po jasnych i prostych środkach przekazu takich jak film "Czego nauczyła mnie ośmiornica", zgadzamy się na to, by taki horror dział się całkiem niedaleko nas.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione