PrzepisKryzysowe słoiki mięsne przetrwają wiele lat w nienaruszonym stanie. W środku nie ma grama sztucznej chemii

Kryzysowe słoiki mięsne przetrwają wiele lat w nienaruszonym stanie. W środku nie ma grama sztucznej chemii

Kryzysowe słoiki z mięsem przetrwają w spiżarni długie lata. Świetnie sprawdzą się w roli zapasów na ciężkie czasy lub jako awaryjny dodatek do pieczywa. Zobacz, jak je zrobić.

Słoiki z mięsem- Pyszności
Słoiki z mięsem- Pyszności
Ewa

01.10.2022 | aktual.: 01.10.2022 12:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przetwory na lata

Pasteryzowanie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania żywności. W naszych domach znany jest od wielu lat. Dawniej pasteryzowano produkty poprzez mocne zasypanie ich solą, później sięgnięto po słoiki i zaczęto je tyndalizować. Tyndalizacja to nic innego jak trzykrotna pasteryzacja. Słoiki gotuje się trzykrotnie w temperaturze około 100 °C przez 20-30 minut co 24 godziny. Po tym czasie chłodzi się produkty i pozostawia w temperaturze pokojowej.

Tyndalizacja to jeden z najbezpieczniejszych sposobów na konserwowanie mięsa, bo zabija wszystkie formy bakterii. Domowe przetwory mięsne mają o wiele lepszy skład niż gotowce ze sklepu, a na półkach w spiżarni mogą stać nawet 25 lat.

Słoiki z mięsem

Składniki:

  • 4,5 kilograma karkówki
  • 4,5 kilograma łopatki
  • 2 kilogramy mielonej łopatki
  • 0,5 kilograma słoniny
  • sól
  • majeranek
  • suszony lubczyk
  • 5,5 łyżeczki mielonego jałowca
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Mięso osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w 2 cm kostkę. Przełóż całość do dużej miski i dorzuć słoninę oraz sól. Na 1 kg mięsa przypada 1 łyżka niejodowanej soli kłodawskiej. Według proporcji z przepisu potrzebujesz 11 łyżek. Całość wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.

Po tym czasie odlej wodę, którą puściło mięso. Dodaj majeranek, czosnek oraz lubczyk (na oko) oraz mielony jałowiec. Przykryj całość folią i ponownie odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso przełóż do wyparzonych słoików, do trzech czwartych wysokości, dokładnie dociskając. Zakręć słoiki, uprzednio przecierając wieczka spirytusem.

Słoiki gotuj przez 3 godziny pierwszego dnia, dwie godziny drugiego i jedną godzinę trzeciego dnia. Za każdym razem odstaw do wystudzenia.

Obraz

Zobacz nasz przepis na pysznego kurczaka w słoiku: