Kryzysowe słoiki mięsne przetrwają wiele lat w nienaruszonym stanie. W środku nie ma grama sztucznej chemii

Kryzysowe słoiki z mięsem przetrwają w spiżarni długie lata. Świetnie sprawdzą się w roli zapasów na ciężkie czasy lub jako awaryjny dodatek do pieczywa. Zobacz, jak je zrobić.

ObrazekSłoiki z mięsem- Pyszności
Ewa
SKOMENTUJ

Przetwory na lata

Pasteryzowanie to jeden z najlepszych sposobów przechowywania żywności. W naszych domach znany jest od wielu lat. Dawniej pasteryzowano produkty poprzez mocne zasypanie ich solą, później sięgnięto po słoiki i zaczęto je tyndalizować. Tyndalizacja to nic innego jak trzykrotna pasteryzacja. Słoiki gotuje się trzykrotnie w temperaturze około 100 °C przez 20-30 minut co 24 godziny. Po tym czasie chłodzi się produkty i pozostawia w temperaturze pokojowej.

Tyndalizacja to jeden z najbezpieczniejszych sposobów na konserwowanie mięsa, bo zabija wszystkie formy bakterii. Domowe przetwory mięsne mają o wiele lepszy skład niż gotowce ze sklepu, a na półkach w spiżarni mogą stać nawet 25 lat.

Słoiki z mięsem

Składniki:

  • 4,5 kilograma karkówki
  • 4,5 kilograma łopatki
  • 2 kilogramy mielonej łopatki
  • 0,5 kilograma słoniny
  • sól
  • majeranek
  • suszony lubczyk
  • 5,5 łyżeczki mielonego jałowca
  • czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Mięso osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w 2 cm kostkę. Przełóż całość do dużej miski i dorzuć słoninę oraz sól. Na 1 kg mięsa przypada 1 łyżka niejodowanej soli kłodawskiej. Według proporcji z przepisu potrzebujesz 11 łyżek. Całość wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.

Po tym czasie odlej wodę, którą puściło mięso. Dodaj majeranek, czosnek oraz lubczyk (na oko) oraz mielony jałowiec. Przykryj całość folią i ponownie odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso przełóż do wyparzonych słoików, do trzech czwartych wysokości, dokładnie dociskając. Zakręć słoiki, uprzednio przecierając wieczka spirytusem.

Słoiki gotuj przez 3 godziny pierwszego dnia, dwie godziny drugiego i jedną godzinę trzeciego dnia. Za każdym razem odstaw do wystudzenia.

Obrazek

Zobacz nasz przepis na pysznego kurczaka w słoiku: 

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy