PoradyAni biały, ani brązowy. Tylko ten cukier jest uważany za najzdrowszy na świecie

Ani biały, ani brązowy. Tylko ten cukier jest uważany za najzdrowszy na świecie

Najzdrowszy cukier - Pyszności; Foto Canva.com
Najzdrowszy cukier - Pyszności; Foto Canva.com
21.10.2022 17:42

Cukier to dodatek, który jest obecny niemal w każdym daniu i napoju, z wyjątkiem wody. Na rynku, oprócz cukru białego, są dostępne również inne jego rodzaje i pewnego rodzaju zamienniki, które są określane jako te najlepsze i najzdrowsze. Jaki cukier jest najzdrowszy?

Biały, trzcinowy, a może kokosowy - jaki cukier jest najzdrowszy?

Większość z nas nie wyobraża sobie kawy i herbaty bez dodatku cukru. Co ważne, ten składnik spożywczy stosujemy również do przygotowania różnorakich dań, w tym przede wszystkim deserów, ale nie tylko. Okazuje się, że na rynku, dostępny jest już nie tylko cukier biały kryształ, ale również wiele innych rodzajów - droższych lub tańszych. Są pewnego rodzaju zamiennikami, jak i zdrowszą alternatywą, ale nie zawsze tak jest. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jaki cukier jest najzdrowszy, to nasza odpowiedź może Cię nieco zaskoczyć.

Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com
Cukier - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się jednak, że to żaden z powyższych. Jeśli chcemy posłodzić napój lub określoną potrawę, to najlepiej będzie tu użyć naturalnych produktów, które mogą zastąpić cukier. Jest to na przykład miód, czy syrop klonowy. Nie są one w żaden sposób przetworzone, a zawierają w sobie wiele witamin i minerałów. W przypadku, gdy ważna jest dla Ciebie kaloryczność posiłków, to w takim przypadku zdecydowanie najzdrowszą opcją będzie ksylitol. Każdy z tych cukrów smakuje nieco inaczej, co może wpłynąć na smak potraw.

Jakiego cukru używać do określonych potraw?

Oczywiście, są takie potrawy i napoje, do których czasem ciężko jest użyć miodu lub syropu klonowego. Jeśli już musimy użyć tego sypkiego cukru, to najlepszy będzie erytrytol lub ksylitol, które mają niską kaloryczność i właściwy indeks glikemiczny. W opinii wielu osób to cukier trzcinowy uważany jest za ten najzdrowszy do ciast, czy kawy i herbaty. Okazuje się, że to błąd, bo cukier brązowy składa się w większości z sacharozy, która niekorzystnie wpływa na nasz organizm.

Cukier z cynamonem - Pyszności
Cukier z cynamonem - Pyszności

Jeśli już musimy wybierać, to zdecydowanie zdrowszym dodatkiem do dań będzie cukier kokosowy, który składa się z sacharozy, fruktozy, glukozy oraz małych ilości wapnia, żelaza, cynku i potasu. Świetnie sprawdzi się przede wszystkim jako dodatek do pieczonych przez nas ciast. Można nim posłodzić również kawę. Do deserów najczęściej używamy jednak tradycyjnego cukru białego. Okazuje się, że jest on najbardziej kaloryczny i jednocześnie wyróżnia się najwyższym indeksem glikemicznym. Jaki cukier jest najzdrowszy? Zdecydowanie erytrytol i ksylitol.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na pyszne ciasto Snickers bez pieczenia:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także