Lepszego kurczaka nie jadłem. Kremowy sos to moje najnowsze odkrycie kulinarne

Szukasz pomysłu na jesienny obiad, który posmakuje każdemu, a przy którym zbytnio się nie napracujesz? Mam coś w sam raz dla ciebie. Kurczak zapiekany w sosie porowym z tajną przyprawą to mój patent na ponure dni. Warto mu zaufać!

Kurczak w sosie śmietanowo-porowymKurczak w sosie śmietanowo-porowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine

Czasami jest tak, że o sukcesie jakiejś potrawy decydują naprawdę drobne szczegóły. Kurczak w sosie śmietanowo-porowym jest tego znakomitym przykładem. Czy sama sól, pieprz i słodka papryka doprawiłyby to danie wystarczająco dobrze? Cóż, prawdopodobnie nadal byłby to obiad, który smakuje każdemu, ale brakowałoby mu "tego czegoś". W przypadku takiego dania jest to – moim zdaniem – pewna znana przyprawa z odległego kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Drwala wygryzie inne przystawki. Hitowa warstwowa sałatka na imprezę

O jaki produkt chodzi? Być może już się domyśliłeś. Okazuje się, że wystarczy odrobina curry, by kurczak w sosie śmietanowo-porowym nabrał po prostu perfekcyjnego smaku. Oczywiście recepturę trzeba jeszcze wcielić w życie. Jak się do tego zabrać, by kurczak nie wyszedł suchy i nic się nie przypaliło? Już tłumaczę.

Kurczak zapiekany w sosie śmietanowo porowym

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 2 pory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 350 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • 100 g sera cheddar,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • tymianek,
  • curry.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kurczaka pozbawiam ewentualnych ścięgien czy zrostów, a następnie kroję je na kilka mniejszych kawałków.
  2. Doprawiam odrobiną soli, pieprzu i słodkiej papryki.
  3. Pora oczyszczam (warto go porządnie przepłukać, bo często piach dostaje się do trudno dostępnych zakamarków), kroję w półplastry i przekładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  4. Na warzywie układam kurczaka, a na mięsie – starty ser.
  5. Oddzielnie mieszam śmietankę z solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i przyprawą curry. Do smaku: w moim przypadku jest to więcej curry, a mniej tymianku, ale ty możesz postąpić choćby odwrotnie.
  6. Przygotowanym w ten sposób sosem zalewam mięso.
  7. Wstawiam naczynie (przykryte) do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piekę około 40 minut, na ostatnie 5 minut już bez przykrycia. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"