WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Weź ziemniaka i umieść go w lodówce. Szybko pozbędziesz się uciążliwego problemu

Lodówka wymaga częstej kontroli. Warto na bieżąco przeglądać stan produktów, sprawdzać stan uszczelek oraz to, czy odpływ nie jest zatkany. Zaniedbania prowadzić mogą do gromadzenia się brudu czy resztek (często niewidocznych gołym okiem). A to już najprostsza droga do tego, by w urządzeniu zaczęła panować nieprzyjemna woń. Jak się jej pozbyć domowym sposobem? 

ObrazekLodówka z surowym ziemniakiem jako neutralizatorem zapachów, fot. AdobeStock

Warunki, w jakich przechowujemy jedzenie, są bardzo ważne. Wpływają na jakość i smak produktów. Szczególnej kontroli wymaga lodówka. Tam lubią ukrywać się zapomniane resztki, powodujące m.in. zatykanie się odpływu. Wtedy brud razem z nagromadzoną wodą mogą powodować silnie nieprzyjemne zapachy. Nie tylko to stoi za przykrą wonią, dobywającą się z lodówki. Sprawdź, jak temu zaradzić. 

Dlaczego w lodówce utrzymuje się nieprzyjemny zapach?

Powodów, przez które z lodówki dobywa się nieprzyjemna woń, jest kilka. Jeśli twoja lodówka wyposażona jest w filtr powietrza, na bieżąco kontroluj jego stan i pamiętaj, by wymieniać ten element na nowy (filtr znajdziemy w komorze lub w szufladzie na warzywa). To właśnie on odpowiada za higienę we wnętrzu urządzenia, redukowanie ilości bakterii i neutralizowanie zapachów.

Kiedy sprężarka jest uszkodzona, uszczelka drzwi zużyta lub termostat nie działa poprawnie, w lodówce może utrzymywać się za wysoka temperatura. To przyspiesza psucie się produktów i sprawia, że w komorze zaczyna pojawiać się woda. Ta raz zamarza, a po chwili się skrapla. W międzyczasie gromadzą się w niej różne zabrudzenia, które odpowiedzialne są za nieprzyjemny zapach.

Obrazek
Odpowiednia profilaktyka to pewność, że lodówka będzie funkcjonowała prawidłowo - Pyszności; foto: Canva

Za smrodem, dobywającym się z lodówki, może też odpowiadać zatkany odpływ. Służy on do usuwania wody skraplającej się w lodówce. To niewielka dziurka, znajdująca się na dole w okolicy tylnej ściany komory. Kiedy nagromadzą się w niej resztki jedzenia, odpływ ten może się zatkać. Wtedy woda nie ma gdzie spłynąć i gromadzi się w lodówce z innymi zabrudzeniami, powodując silną nieprzyjemną woń. 

Lodówka nie daje za wygraną? Pomoże domowy pochłaniacz nieprzyjemnych zapachów

W głównej mierze za nieprzyjemną woń dobywającą się z lodówki odpowiada zepsute jedzenie. Winowajcy najczęściej znajdują się z tyłu komory, upchnięci pomiędzy innymi produktami i nierzadko zapomniani. Jeśli po usunięciu nieświeżych artykułów spożywczych i wymyciu półek nieprzyjemny zapach utrzymuje się nadal, warto wypróbować znany domowy trik.

Świetnym pochłaniaczem przykrych zapachów jest najzwyklejszy ziemniak. Wystarczy, że pokroisz go na drobne kawałki i położysz na małym talerzyku. Następnie umieść kawałki kartofla w lodówce na półce. Pamiętaj, by wymieniać warzywo co 2-3 dni. Metodę tę stosuj do momentu, aż nieprzyjemna woń całkiem zniknie. Dobrze sprawdzą się również: połówka cytryny, ziarna kawy czy woreczek z ryżem.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze