Weź ziemniaka i umieść go w lodówce. Szybko pozbędziesz się uciążliwego problemu

Lodówka wymaga częstej kontroli. Warto na bieżąco przeglądać stan produktów, sprawdzać stan uszczelek oraz to, czy odpływ nie jest zatkany. Zaniedbania prowadzić mogą do gromadzenia się brudu czy resztek (często niewidocznych gołym okiem). A to już najprostsza droga do tego, by w urządzeniu zaczęła panować nieprzyjemna woń. Jak się jej pozbyć domowym sposobem? 

ObrazekLodówka z surowym ziemniakiem jako neutralizatorem zapachów, fot. AdobeStock

Warunki, w jakich przechowujemy jedzenie, są bardzo ważne. Wpływają na jakość i smak produktów. Szczególnej kontroli wymaga lodówka. Tam lubią ukrywać się zapomniane resztki, powodujące m.in. zatykanie się odpływu. Wtedy brud razem z nagromadzoną wodą mogą powodować silnie nieprzyjemne zapachy. Nie tylko to stoi za przykrą wonią, dobywającą się z lodówki. Sprawdź, jak temu zaradzić. 

Dlaczego w lodówce utrzymuje się nieprzyjemny zapach?

Powodów, przez które z lodówki dobywa się nieprzyjemna woń, jest kilka. Jeśli twoja lodówka wyposażona jest w filtr powietrza, na bieżąco kontroluj jego stan i pamiętaj, by wymieniać ten element na nowy (filtr znajdziemy w komorze lub w szufladzie na warzywa). To właśnie on odpowiada za higienę we wnętrzu urządzenia, redukowanie ilości bakterii i neutralizowanie zapachów.

Kiedy sprężarka jest uszkodzona, uszczelka drzwi zużyta lub termostat nie działa poprawnie, w lodówce może utrzymywać się za wysoka temperatura. To przyspiesza psucie się produktów i sprawia, że w komorze zaczyna pojawiać się woda. Ta raz zamarza, a po chwili się skrapla. W międzyczasie gromadzą się w niej różne zabrudzenia, które odpowiedzialne są za nieprzyjemny zapach.

Obrazek
Odpowiednia profilaktyka to pewność, że lodówka będzie funkcjonowała prawidłowo - Pyszności; foto: Canva

Za smrodem, dobywającym się z lodówki, może też odpowiadać zatkany odpływ. Służy on do usuwania wody skraplającej się w lodówce. To niewielka dziurka, znajdująca się na dole w okolicy tylnej ściany komory. Kiedy nagromadzą się w niej resztki jedzenia, odpływ ten może się zatkać. Wtedy woda nie ma gdzie spłynąć i gromadzi się w lodówce z innymi zabrudzeniami, powodując silną nieprzyjemną woń. 

Lodówka nie daje za wygraną? Pomoże domowy pochłaniacz nieprzyjemnych zapachów

W głównej mierze za nieprzyjemną woń dobywającą się z lodówki odpowiada zepsute jedzenie. Winowajcy najczęściej znajdują się z tyłu komory, upchnięci pomiędzy innymi produktami i nierzadko zapomniani. Jeśli po usunięciu nieświeżych artykułów spożywczych i wymyciu półek nieprzyjemny zapach utrzymuje się nadal, warto wypróbować znany domowy trik.

Świetnym pochłaniaczem przykrych zapachów jest najzwyklejszy ziemniak. Wystarczy, że pokroisz go na drobne kawałki i położysz na małym talerzyku. Następnie umieść kawałki kartofla w lodówce na półce. Pamiętaj, by wymieniać warzywo co 2-3 dni. Metodę tę stosuj do momentu, aż nieprzyjemna woń całkiem zniknie. Dobrze sprawdzą się również: połówka cytryny, ziarna kawy czy woreczek z ryżem.

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀