Lubisz dynię? Oto co się dzieje z twoim ciałem, gdy ją jesz

Nadeszła jesień. Oznacza to, że na nasze stoły trafi dynia oraz produkty z niej przygotowane. Niezależnie czy to pumpkin spice latte, lody, ciasto, czy zupa, w te jesienne miesiące rozkoszowanie się smakiem dyni to coś, na co czekamy. Mało kto jednak wie, że jedzenie dyni ma wiele właściwości zdrowotnych.

Dynia i jej właściwościDynia i jej właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Zanim przejdziemy do korzyści, przyjrzyjmy się sposobom spożywania dyni. Najczęściej wybieramy tę dużą, która kojarzy nam się z Halloween. Przygotowanie takiego warzywa jest czasochłonne. Trzeba wydrążyć środek i pokroić go w kostkę. Na rynku też jest na przykład hokkaido, które jest o wiele mniejsze. Możemy też kupić dynię w puszce i zaoszczędzić sobie dużo czasu na przygotowywanie dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Dynia i jej właściwości

Jak wspominałam na początku, sięgamy po surową dynię lub gotowe purée w słoiku. Obydwa rodzaje warzywa różnią się od siebie składem i kalorycznością. W przypadku puree wartości wyglądają następująco:

  • kalorie - 83,
  • tłuszcz - 0,7 g,
  • białko - 2,7 g,
  • węglowodany - 19, 8 g,
  • cukry - 8 g,
  • błonnik - 9 g.

Skład gotowanej dyni:

  • kalorie - 126,
  • tłuszcz - 0 g,
  • białko - 1 g,
  • węglowodany - 7,5 g,
  • cukry - 3 g,
  • błonnik - 3g.
Dynia
Dynia © Pixabay

Dlaczego warto jeść dynię?

Dostarczysz sobie dużo błonnika

"Dynia dostarcza nam dużą ilość błonnika i jest to świetny sposób na wypełnienie dziennego zapotrzebowania na błonnik, które wynosi około 28 gramów przy diecie 200 kcal" - mówi specjalistka od spraw żywienia Elizabeth Wards.

Zarówno dynia gotowana, jak i puree zawiera błonnik. W drugim rodzaju warzywa znajdziemy więcej tego ważnego składnika. Jeśli włączymy dynię do dietu, zdaniem dietetyczki Maggie Michalczyk (z Once Upon A Pumpkin), wesprzemy zdrowie jelit oraz ich pracę. Ponadto obniżymy poziom cholesterolu we krwi i utrzymamy odpowiednią równowagę cukru. Błonnik odżywia też bakterie żyjące w jelitach.

Poprawisz stan swojej skóry

Jesienią skóra bardzo się wysusza i staje się bardziej szara. Okazuje się, że jedzenie dyni codziennie pomoże nam pozbyć się tego problemu. Dzieje się tak, ponieważ zawiera witaminy, które poprawiają stan skóry - A, C oraz E. Na szczególną uwagę zasługuje też beta-karoten.

"Przekształca się on w witaminę A i pomaga chronić komórki skóry przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV. Witamina C produkuje kolagen i nawilża skórę. WItamina E zaś jest silnym przeciwutleniaczem" - tłumaczy Michalczyk.

Będziesz mieć zdrowsze oczy

Znowu bierzemy beta-karoten, z którego słynie dynia, na tapetę. Związek ten jest specyficznym przeciwutleniaczem i nadaje dyni charakterystyczną barwę. Jednak to nie jest jego jedyne działanie. Składnik wspiera zdrowie oczu i wzrok. Dynia zawiera też luteinę i zeaksantynę, które zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Dynia
Dynia © Unplash

Oprócz tego:

  • wesprzesz pracę serca,
  • dostarczysz sobie potasu,
  • poprawisz swoją odporność.



Wybrane dla Ciebie
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇