Lubisz dynię? Oto co się dzieje z twoim ciałem, gdy ją jesz
Nadeszła jesień. Oznacza to, że na nasze stoły trafi dynia oraz produkty z niej przygotowane. Niezależnie czy to pumpkin spice latte, lody, ciasto, czy zupa, w te jesienne miesiące rozkoszowanie się smakiem dyni to coś, na co czekamy. Mało kto jednak wie, że jedzenie dyni ma wiele właściwości zdrowotnych.
05.10.2023 14:26
Zanim przejdziemy do korzyści, przyjrzyjmy się sposobom spożywania dyni. Najczęściej wybieramy tę dużą, która kojarzy nam się z Halloween. Przygotowanie takiego warzywa jest czasochłonne. Trzeba wydrążyć środek i pokroić go w kostkę. Na rynku też jest na przykład hokkaido, które jest o wiele mniejsze. Możemy też kupić dynię w puszce i zaoszczędzić sobie dużo czasu na przygotowywanie dania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dynia i jej właściwości
Jak wspominałam na początku, sięgamy po surową dynię lub gotowe purée w słoiku. Obydwa rodzaje warzywa różnią się od siebie składem i kalorycznością. W przypadku puree wartości wyglądają następująco:
- kalorie - 83,
- tłuszcz - 0,7 g,
- białko - 2,7 g,
- węglowodany - 19, 8 g,
- cukry - 8 g,
- błonnik - 9 g.
Skład gotowanej dyni:
- kalorie - 126,
- tłuszcz - 0 g,
- białko - 1 g,
- węglowodany - 7,5 g,
- cukry - 3 g,
- błonnik - 3g.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dostarczysz sobie dużo błonnika
"Dynia dostarcza nam dużą ilość błonnika i jest to świetny sposób na wypełnienie dziennego zapotrzebowania na błonnik, które wynosi około 28 gramów przy diecie 200 kcal" - mówi specjalistka od spraw żywienia Elizabeth Wards.
Zarówno dynia gotowana, jak i puree zawiera błonnik. W drugim rodzaju warzywa znajdziemy więcej tego ważnego składnika. Jeśli włączymy dynię do dietu, zdaniem dietetyczki Maggie Michalczyk (z Once Upon A Pumpkin), wesprzemy zdrowie jelit oraz ich pracę. Ponadto obniżymy poziom cholesterolu we krwi i utrzymamy odpowiednią równowagę cukru. Błonnik odżywia też bakterie żyjące w jelitach.
Zobacz także
Poprawisz stan swojej skóry
Jesienią skóra bardzo się wysusza i staje się bardziej szara. Okazuje się, że jedzenie dyni codziennie pomoże nam pozbyć się tego problemu. Dzieje się tak, ponieważ zawiera witaminy, które poprawiają stan skóry - A, C oraz E. Na szczególną uwagę zasługuje też beta-karoten.
"Przekształca się on w witaminę A i pomaga chronić komórki skóry przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV. Witamina C produkuje kolagen i nawilża skórę. WItamina E zaś jest silnym przeciwutleniaczem" - tłumaczy Michalczyk.
Będziesz mieć zdrowsze oczy
Znowu bierzemy beta-karoten, z którego słynie dynia, na tapetę. Związek ten jest specyficznym przeciwutleniaczem i nadaje dyni charakterystyczną barwę. Jednak to nie jest jego jedyne działanie. Składnik wspiera zdrowie oczu i wzrok. Dynia zawiera też luteinę i zeaksantynę, które zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
Oprócz tego:
- wesprzesz pracę serca,
- dostarczysz sobie potasu,
- poprawisz swoją odporność.