Lubisz dynię? Oto co się dzieje z twoim ciałem, gdy ją jesz

Nadeszła jesień. Oznacza to, że na nasze stoły trafi dynia oraz produkty z niej przygotowane. Niezależnie czy to pumpkin spice latte, lody, ciasto, czy zupa, w te jesienne miesiące rozkoszowanie się smakiem dyni to coś, na co czekamy. Mało kto jednak wie, że jedzenie dyni ma wiele właściwości zdrowotnych.

Dynia i jej właściwościDynia i jej właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Zanim przejdziemy do korzyści, przyjrzyjmy się sposobom spożywania dyni. Najczęściej wybieramy tę dużą, która kojarzy nam się z Halloween. Przygotowanie takiego warzywa jest czasochłonne. Trzeba wydrążyć środek i pokroić go w kostkę. Na rynku też jest na przykład hokkaido, które jest o wiele mniejsze. Możemy też kupić dynię w puszce i zaoszczędzić sobie dużo czasu na przygotowywanie dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Dynia i jej właściwości

Jak wspominałam na początku, sięgamy po surową dynię lub gotowe purée w słoiku. Obydwa rodzaje warzywa różnią się od siebie składem i kalorycznością. W przypadku puree wartości wyglądają następująco:

  • kalorie - 83,
  • tłuszcz - 0,7 g,
  • białko - 2,7 g,
  • węglowodany - 19, 8 g,
  • cukry - 8 g,
  • błonnik - 9 g.

Skład gotowanej dyni:

  • kalorie - 126,
  • tłuszcz - 0 g,
  • białko - 1 g,
  • węglowodany - 7,5 g,
  • cukry - 3 g,
  • błonnik - 3g.
Dynia
Dynia © Pixabay

Dlaczego warto jeść dynię?

Dostarczysz sobie dużo błonnika

"Dynia dostarcza nam dużą ilość błonnika i jest to świetny sposób na wypełnienie dziennego zapotrzebowania na błonnik, które wynosi około 28 gramów przy diecie 200 kcal" - mówi specjalistka od spraw żywienia Elizabeth Wards.

Zarówno dynia gotowana, jak i puree zawiera błonnik. W drugim rodzaju warzywa znajdziemy więcej tego ważnego składnika. Jeśli włączymy dynię do dietu, zdaniem dietetyczki Maggie Michalczyk (z Once Upon A Pumpkin), wesprzemy zdrowie jelit oraz ich pracę. Ponadto obniżymy poziom cholesterolu we krwi i utrzymamy odpowiednią równowagę cukru. Błonnik odżywia też bakterie żyjące w jelitach.

Poprawisz stan swojej skóry

Jesienią skóra bardzo się wysusza i staje się bardziej szara. Okazuje się, że jedzenie dyni codziennie pomoże nam pozbyć się tego problemu. Dzieje się tak, ponieważ zawiera witaminy, które poprawiają stan skóry - A, C oraz E. Na szczególną uwagę zasługuje też beta-karoten.

"Przekształca się on w witaminę A i pomaga chronić komórki skóry przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UV. Witamina C produkuje kolagen i nawilża skórę. WItamina E zaś jest silnym przeciwutleniaczem" - tłumaczy Michalczyk.

Będziesz mieć zdrowsze oczy

Znowu bierzemy beta-karoten, z którego słynie dynia, na tapetę. Związek ten jest specyficznym przeciwutleniaczem i nadaje dyni charakterystyczną barwę. Jednak to nie jest jego jedyne działanie. Składnik wspiera zdrowie oczu i wzrok. Dynia zawiera też luteinę i zeaksantynę, które zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Dynia
Dynia © Unplash

Oprócz tego:

  • wesprzesz pracę serca,
  • dostarczysz sobie potasu,
  • poprawisz swoją odporność.



Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża