Ma więcej wartości niż zwykły czosnek. Poznaj jego moc

Biały czosnek znamy wszyscy. Używamy go do przyprawiania dań, marynat do mięsa, a także jako składnik prozdrowotnych eliksirów. Nie każdy lubi jego smak i charakterystyczny aromat. Alternatywą dla wrażliwych jest czosnek czarny. Coraz częściej można go dostać w sklepach. Poznaj jego właściwości.

Czarny czosnek - Pyszności; źródło: AdobeCzarny czosnek - Pyszności; źródło: Adobe
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Choć czarny czosnek to dla wielu z nas nowość, okazuje się, że znany był już w starożytności. Jego ojczyzną są kraje północno-wschodniej Azji. Miał tam status leku uniwersalnego. Wierzono, że jego spożywanie gwarantuje nieśmiertelność. Cóż, skutecznego eliksiru nieśmiertelności dotychczas nikt nie opracował. Jednak czarny czosnek bez wątpienia wart jest uwagi.

Czarny czosnek - Pyszności; źródło: Adobe
Czarny czosnek - Pyszności; źródło: Adobe

Jak powstaje czarny czosnek?

Czarny czosnek powstaje podczas procesu podobnego do karmelizacji. Przez ponad miesiąc, a najczęściej 60 dni,  poddawany jest działaniu temperatur w przedziale 60-80 Celsjusza i dużej wilgotności. Pod ich wpływem fermentuje i zmienia się jego kolor, smak, struktura oraz zapach. Co najważniejsze, modyfikacja dotyczy także jego właściwości.

W czarnym, fermentowanym czosnku  substancje aktywne i składniki mineralne stają się lepiej przyswajane. Jego główne właściwości prozdrowotne  wynikają z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że działa zbawiennie na układ krążenia, układ trawienny i wzmacnia odporność.

Czarny czosnek w kuchni

Smak czarnego czosnku jest bardzo subtelny i trudny do określenia. Przypomina suszoną śliwkę, sos sojowy, ocet balsamiczny, anyż i espresso. Niektórzy opisują ten smak jako 5 smak, czyli umami.

Ma lepką konsystencję - można go więc wykorzystać do smarowania pieczywa czy tostów. Świetnie podkreśli też smak zup, choćby chłodnika lub krupniku. Można go również dodawać  go do sosów, dipów i sałatek. Dobrze komponuje się z kolendrą i sezamem, dlatego świetnie pasuje do humusu.

W produkcji czarnego czosnku przodują Korea i Japonia. Teoretycznie możesz go zrobić samodzielnie w domu, ale jest to bardzo czasochłonne i niestety, kosztowne. Jeśli więc chcesz korzystać z walorów czarnego fermentowanego czosnku, poszukaj go w sklepach. Jest coraz łatwiej dostępny.

Poznaj nasz przepis na krem z kalafiora:

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości