WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Makłowicz nigdy nie daje tego warzywa do rosołu. Ubolewa, że tak się jada w naszym kraju

Rosół to nadal jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce – nic więc dziwnego, że doczekała się dużej ilości modyfikacji. Niektórzy lubią klarowny bulion, który można pić z kokilki, inni wolą wersję z marchewką i kawałkami kurczaka. Robert Makłowicz jest w stanie zaakceptować wiele, ale w kwestii jednego warzywa w rosole odpowiada stanowczo.

Robert Makłowicz nie wybrzydza, ale takiego rosołu by nie zjadłRobert Makłowicz nie wybrzydza, ale takiego rosołu by nie zjadł
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Facebook
Anna Galuhn

Każdy ma swój własny przepis na rosół, ale podstawowe składniki pozostają niezmienne: mięso, włoszczyzna i przyprawy. Na smak rosołu wpływa każdy dodany składnik. Na przykład Magda Gessler wrzuca do niego 2 goździki dla podbicia ostrości. Częstym dodatkiem jest cebula opalana nad palnikiem. Wiele osób dodaje również liście selera i lubczyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekki kapuśniak gotowy w 30 minut. Tak smaczny, że na obiad ugotuj podwójną porcję

Rosół z tym warzywem to profanacja

Robert Makłowicz gotuje rosół z drobiu i wołowiny, warzywne dodatki są standardowe i tej klasyki trzyma się od lat. W jednym z programów telewizyjnych wypowiedział się na temat dziwnych nawyków kulinarnych w Polsce.

– Niespecjalnie mnie szokują rzeczy z innych kultur, bo są po prostu z innych kultur. Kultury są inne i różne. Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą, niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące, jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju – mówił oburzony Makłowicz.

Kiedy w bulionie pływają ugotowane ziemniaki, zupa przestaje smakować jak rosół. To prawda, że warzywo jest sycące i taki posiłek o wiele bardziej zaspokoi apetyt, ale ziemniaki mocno zaburzą strukturę wywaru. Rosół z ziemniakami staje się mętny, a z taką pieczołowitością wypracowywane niuanse smakowe zostają stłumione przez sporą domieszkę skrobi.

Gdzie w Polsce dostaniesz rosół z ziemniakami?

Bulion na różnych rodzajach mięsa – najczęściej drobiowy z dodatkiem kości wołowych lub boczku – jest popularny w całej Polsce. Standardowo do rosołu podajemy cienki makaron typu nitki. Najlepiej, gdy taki makaron jest zrobiony w domu na świeżo, z dużą ilością żółtek. U niektórych do rosołu podaje się lane kluski.

Jednak im bardziej na południe kraju, tym większe różnice w tradycjach kulinarnych. Na terenie Śląska Cieszyńskiego, Opolskiego i części Podkarpacia rosół z ziemniakami nikogo nie dziwi. Tam popularne warzywa okopowe od wieków były podstawowym produktem spożywczym i te tradycje są obecne do dzisiaj.

Przepis na rosół od Roberta Makłowicza

To powrót do klasyki – bez dziwnych przypraw i dodatków. Robert Makłowicz dodaje do rosołu tylko to, co niezbędne do stworzenia smacznej, aromatycznej i esencjonalnej kompozycji na talerzu.

Składniki:

  • pół kury,
  • 0,5 kg antrykotu wołowego,
  • 2 l wody,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 4 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • pół selera,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umieść mięso w dużym garnku i zalej zimną wodą. Wstaw do gotowania na średniej mocy palnika.
  2. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Po 1 godzinie gotowania zbierz szumowiny.
  3. Umyj i obierz włoszczyznę, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do wywaru.
  4. Obierz cebulę i opal nad ogniem, a następnie wrzuć do zupy, aby nadać jej piękny kolor.
  5. Gotuj bulion przez kolejne 1,5 godziny, nie zapominając o zbieraniu szumowin.
  6. Dopraw zupę solą i pieprzem.

Z okazji 30. lat Wirtualnej Polski zapraszamy do udziału w konkursie "Za co kochasz internet?". Do wygrania aż kilkaset podwójnych biletów na wyjątkowy koncert sanah, który odbędzie się 19 września 2025 r. na PGE Narodowym. Pokaż swoją kreatywność i świętuj razem z nami! Szczegóły i formularz zgłoszeniowy znajdziesz na stronie 30lat.wp.pl/konkurs

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne