PrzepisPrzekąskiMała paczka kosztuje nawet 10 zł. Z kilograma owoców robię cały zapas zdrowej przekąski

Mała paczka kosztuje nawet 10 zł. Z kilograma owoców robię cały zapas zdrowej przekąski

Domowe chipsy z jabłek
Domowe chipsy z jabłek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PGS

11.10.2024 06:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Oto prawdziwy wybór Zofii: chipsy niezdrowe czy chipsy potwornie drogie? A ja odpowiadam: ani jedne, ani drugie. Kupuję kilogram jabłek i coś pysznego i zdrowego do chrupania mam zawsze pod ręką. I to za niewygórowaną cenę!

Po zdrowe chipsy z owoców wystarczy wyciągnąć dłoń w sklepie. No dobrze, może trzeba jednak zrobić coś jeszcze: doskonale zarabiać. To wręcz niewiarygodne, ile kosztuje ta prosta, prozaiczna przekąska. Uprzedzam, napotkanie jej w sklepie i zerknięcie na cenę może skutkować obowiązkową wizytą u kardiologa. Biorąc to wszystko pod uwagę, postanowiłem spróbować swoich sił i samodzielnie zrobiłem chipsy z jabłek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za kilka złotych kupiłem kilogram jabłek i zabrałem się do roboty. Wkrótce zrozumiałem, że ceny ze sklepów to naprawdę totalny absurd. 9,10 złotych za małą paczuszkę? Albo w internecie: blisko 20 złotych za paczkę trochę większą? O nie, im nie dam zarobić. Szybko okazało się, że domowe chipsy z jabłek robi się w bardzo prosty sposób, a cała sprawa nie kosztuje ani dużo pieniędzy, ani dużo czasu.

Teraz to właśnie chipsy z jabłek przygotowuję za każdym razem, gdy mam nadmiar tych owoców. Bez problemu można uzyskać ich pokaźny zapas; wystarczy przechowywać je w hermetycznie zamykanym pojemniku. To bardzo ważne, inaczej chipsy zaczną nabierać wilgoci. A chodzi przecież o to, by chrupały!

Domowe chipsy z jabłek

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • cynamon,
  • opcjonalnie: cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka dokładnie myję i obieram ze skórek. Pozbywam się gniazd nasiennych, a następnie kroję owoce na cienkie plasterki. Ich grubość to mniej więcej 3-5 milimetrów.
  2. Teraz rozdrobnione jabłka układam na blasze, którą wcześniej wyłożyłem papierem do pieczenia.
  3. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 50°C i trzymam tam przez ok. 3,5 godziny. W połowie tego czasu przekładam jabłka na drugą stronę.
  4. Studzę w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach.
  5. Na koniec posypuję chipsy z jabłek cynamonem, można też użyć cukru waniliowego. Gotowe!