Mała paczka kosztuje nawet 10 zł. Z kilograma owoców robię cały zapas zdrowej przekąski

Oto prawdziwy wybór Zofii: chipsy niezdrowe czy chipsy potwornie drogie? A ja odpowiadam: ani jedne, ani drugie. Kupuję kilogram jabłek i coś pysznego i zdrowego do chrupania mam zawsze pod ręką. I to za niewygórowaną cenę!

Domowe chipsy z jabłekDomowe chipsy z jabłek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PGS

Po zdrowe chipsy z owoców wystarczy wyciągnąć dłoń w sklepie. No dobrze, może trzeba jednak zrobić coś jeszcze: doskonale zarabiać. To wręcz niewiarygodne, ile kosztuje ta prosta, prozaiczna przekąska. Uprzedzam, napotkanie jej w sklepie i zerknięcie na cenę może skutkować obowiązkową wizytą u kardiologa. Biorąc to wszystko pod uwagę, postanowiłem spróbować swoich sił i samodzielnie zrobiłem chipsy z jabłek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kaszubskie ruchanki z jabłkami. Idealne na słodki piątkowy obiad

Za kilka złotych kupiłem kilogram jabłek i zabrałem się do roboty. Wkrótce zrozumiałem, że ceny ze sklepów to naprawdę totalny absurd. 9,10 złotych za małą paczuszkę? Albo w internecie: blisko 20 złotych za paczkę trochę większą? O nie, im nie dam zarobić. Szybko okazało się, że domowe chipsy z jabłek robi się w bardzo prosty sposób, a cała sprawa nie kosztuje ani dużo pieniędzy, ani dużo czasu.

Teraz to właśnie chipsy z jabłek przygotowuję za każdym razem, gdy mam nadmiar tych owoców. Bez problemu można uzyskać ich pokaźny zapas; wystarczy przechowywać je w hermetycznie zamykanym pojemniku. To bardzo ważne, inaczej chipsy zaczną nabierać wilgoci. A chodzi przecież o to, by chrupały!

Domowe chipsy z jabłek

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • cynamon,
  • opcjonalnie: cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka dokładnie myję i obieram ze skórek. Pozbywam się gniazd nasiennych, a następnie kroję owoce na cienkie plasterki. Ich grubość to mniej więcej 3-5 milimetrów.
  2. Teraz rozdrobnione jabłka układam na blasze, którą wcześniej wyłożyłem papierem do pieczenia.
  3. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 50°C i trzymam tam przez ok. 3,5 godziny. W połowie tego czasu przekładam jabłka na drugą stronę.
  4. Studzę w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach.
  5. Na koniec posypuję chipsy z jabłek cynamonem, można też użyć cukru waniliowego. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce