WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Mało kto zna ten przysmak. Poznaniacy zajadają się raz w roku

Czy słyszałeś kiedyś o słodkiej przekąsce zwanej przez Poznaniaków rurami lub trąbami? Tego specjału prawdopodobnie nie dostaniesz w żadnym innym miejscu w kraju. Sprzedaje się go na Wszystkich Świętych i Boże ciało, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go samemu w domu.

Rury poznańskie. Nieznany przysmak WielkopolskiRury poznańskie. Nieznany przysmak Wielkopolski
Źródło zdjęć: © Facebook

Tegoroczne uroczystości związane z pierwszym listopada jeszcze na długo zapiszą się nam w pamięci jako pokaz pragmatycznej strony prowadzenia biznesu gastronomicznego. Wieści o przycmentarnych kulinarnych festynach dobiegały do nas z różnych krańców Polski, chociaż prawdopodobnie największy z nich miał miejsce na warszawskim Bródnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona dynia z niespodzianką. Wszyscy będą pod ogromnym wrażeniem

Wśród ludzi, zgiełku i stoisk ze zniczami, zabawkami, kebabem, burgerami czy szaszłykami można było też dopatrzeć się kulinarnej klasyki. Obwarzanki z sezamem i pańska skórka jak co roku pojawiły się przy wejściach do cmentarzy. Tymczasem w Poznaniu można było kupić coś jeszcze. I tu pojawia się bohater tego odcinka: rury poznańskie. Czym są i co powinniśmy o nich wiedzieć?

Rury poznańskie. Słodka tradycja w środku Wielkopolski

Klasyczne rury poznańskie, wypiekane i sprzedawane podczas Wszystkich Świętych i Bożego ciała, to tradycyjne ciastka z wyrabianego na miodzie kruchego ciasta. Pochodzą z wielkopolskich wsi, a receptura na nie jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ich oryginalna nazwa wzięła się zaś ze starodawnego sposobu wypiekania na rurze od pieca "angielki". Dzisiaj ich charakterystyczne "wygięcie" jest tworzone ręcznie.

Czujesz się zainteresowany tradycyjnymi poznańskimi rurami? Nie czekaj do następnego Święta Zmarłych i przygotuj je osobiście, w domu. Oto przepis, który ci to ułatwi!

Rury poznańskie

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 80 ml wody,
  • 30 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 100 g miodu,
  • 10 g amoniaku spożywczego,
  • 1 żółtko do smarowania.
Rury poznańskie mają charakterystyczny kształt dachówki
Rury poznańskie mają charakterystyczny kształt dachówki © Facebook | Pierniki w Polsce

Sposób przygotowania:

  1. Miód umieść w rondelku i rozpuść na małym ogniu. Dodaj do niego cukier zwykły i waniliowy. Mieszaj i podgrzewaj, aż składniki się skarmelizują. Zdejmij do wystygnięcia.
  2. Z mąki, wody i amoniaku wyrób gładkie ciasto. Następnie połącz z ostudzoną zawartością rondelka. Tak przygotowane ciasto przykryj czystą szmatką i odstaw na 30 minut.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego prostokąty o wymiarach 10-15 cm. Przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wysmaruj żółtkiem.
  4. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu). Po 8-10 minutach są już gotowe. Jeszcze gorące połóż na wałku do ciasta. Dzięki temu zabiegowi rury poznańskie wygną się w swój specyficzny kształt. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat