Mało kto zna ten przysmak. Poznaniacy zajadają się raz w roku

Czy słyszałeś kiedyś o słodkiej przekąsce zwanej przez Poznaniaków rurami lub trąbami? Tego specjału prawdopodobnie nie dostaniesz w żadnym innym miejscu w kraju. Sprzedaje się go na Wszystkich Świętych i Boże ciało, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować go samemu w domu.

Rury poznańskie. Nieznany przysmak WielkopolskiRury poznańskie. Nieznany przysmak Wielkopolski
Źródło zdjęć: © Facebook

Tegoroczne uroczystości związane z pierwszym listopada jeszcze na długo zapiszą się nam w pamięci jako pokaz pragmatycznej strony prowadzenia biznesu gastronomicznego. Wieści o przycmentarnych kulinarnych festynach dobiegały do nas z różnych krańców Polski, chociaż prawdopodobnie największy z nich miał miejsce na warszawskim Bródnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona dynia z niespodzianką. Wszyscy będą pod ogromnym wrażeniem

Wśród ludzi, zgiełku i stoisk ze zniczami, zabawkami, kebabem, burgerami czy szaszłykami można było też dopatrzeć się kulinarnej klasyki. Obwarzanki z sezamem i pańska skórka jak co roku pojawiły się przy wejściach do cmentarzy. Tymczasem w Poznaniu można było kupić coś jeszcze. I tu pojawia się bohater tego odcinka: rury poznańskie. Czym są i co powinniśmy o nich wiedzieć?

Rury poznańskie. Słodka tradycja w środku Wielkopolski

Klasyczne rury poznańskie, wypiekane i sprzedawane podczas Wszystkich Świętych i Bożego ciała, to tradycyjne ciastka z wyrabianego na miodzie kruchego ciasta. Pochodzą z wielkopolskich wsi, a receptura na nie jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ich oryginalna nazwa wzięła się zaś ze starodawnego sposobu wypiekania na rurze od pieca "angielki". Dzisiaj ich charakterystyczne "wygięcie" jest tworzone ręcznie.

Czujesz się zainteresowany tradycyjnymi poznańskimi rurami? Nie czekaj do następnego Święta Zmarłych i przygotuj je osobiście, w domu. Oto przepis, który ci to ułatwi!

Rury poznańskie

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 80 ml wody,
  • 30 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 100 g miodu,
  • 10 g amoniaku spożywczego,
  • 1 żółtko do smarowania.
Rury poznańskie mają charakterystyczny kształt dachówki
Rury poznańskie mają charakterystyczny kształt dachówki © Facebook | Pierniki w Polsce

Sposób przygotowania:

  1. Miód umieść w rondelku i rozpuść na małym ogniu. Dodaj do niego cukier zwykły i waniliowy. Mieszaj i podgrzewaj, aż składniki się skarmelizują. Zdejmij do wystygnięcia.
  2. Z mąki, wody i amoniaku wyrób gładkie ciasto. Następnie połącz z ostudzoną zawartością rondelka. Tak przygotowane ciasto przykryj czystą szmatką i odstaw na 30 minut.
  3. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego prostokąty o wymiarach 10-15 cm. Przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wysmaruj żółtkiem.
  4. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu). Po 8-10 minutach są już gotowe. Jeszcze gorące połóż na wałku do ciasta. Dzięki temu zabiegowi rury poznańskie wygną się w swój specyficzny kształt. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟