Mama dwa razy w tygodniu robi tę surówkę. Rzadko kiedy choruje

Pogoda już nie rozpieszcza, a wielu z nas ma już za sobą pierwszą infekcję sezonową. Lata temu, moja mama włączyła w swoją dietę przepis, który wspiera jej odporność. Jej zdaniem, ta prosta surówka chroni ją przed infekcjami.

Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłkaSurówka z białej kapusty, marchewki i jabłka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jesienią powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, jak się odżywiamy. Odpowiednio zbilansowana, bogata w witaminy i przeciwutleniacze dieta wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego. To najwyższy moment, żeby włączyć do niej kiszonki, które wesprą nasz organizm w walce z licznymi drobnoustrojami.

Nie oznacza to jednak, że nasz codzienny jadłospis powinien składać się z litrów zakwasu czy kilogramów ogórków kiszonych. Moja mama znalazła na to sposób. Dwa razy w tygodniu serwuje sobie surówkę z kapusty kiszonej. Sezonowe infekcje się jej nie imają. Poznaj ten prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Prozdrowotna surówka mojej mamy — przepis

Składniki:

  • ok. 300 g kiszonej kapusty, dobrej jakości,
  • mała marchewka,
  • średnie jabłko,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • biała część średniej wielkości pora,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa lub olej rzepakowy tłoczony na zimno.

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku. Jeśli będzie bardzo kwaśna, przepłukaj ją pod zimną wodą.
  2. Jabłko i marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Por pokrój w cienkie plastry. Po pokrojeniu opłucz go pod bieżącą wodą i posiekaj w drobną kostkę.
  4. Koperek umyj i posiekaj drobno.
  5. Wszystkie warzywa umieść w misce. Dosól je i dopieprz do smaku. Na końcu, polej je niewielką ilością oleju. Najlepszy będzie jednak olej rzepakowy, który nada surówce charakterystycznego, orzechowego posmaku.

Porady:

  1. Nie pomijaj tłuszczu, bowiem to właśnie tłuszcz ułatwia transport witamin do krwi. Wybierz taki, który dodatkowo dostarczy ci nienasyconych kwasów tłuszczowych czy witaminy A lub E. Najlepsze są te tłoczone na zimno. Szczególnie polecamy olej rzepakowy, olej lniany, olej z pestek dyni, olej awokado, z wiesiołka, rokitnika czy ogórecznika.
  2. Zamiast koperku, możesz użyć natki pietruszki. Nie żałuj jej sobie, bowiem to niepozorne warzywo zawiera mnóstwo witaminy C, folianów, a także żelaza. Spożywana regularnie, wzmocni nie tylko układ odpornościowy, ale też poprawi kondycję skóry, włosów i paznokci.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej