PrzepisSałatkiMama dwa razy w tygodniu robi tę surówkę. Rzadko kiedy choruje

Mama dwa razy w tygodniu robi tę surówkę. Rzadko kiedy choruje

Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka
Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
10.10.2023 15:11, aktualizacja: 17.01.2024 18:38

Pogoda już nie rozpieszcza, a wielu z nas ma już za sobą pierwszą infekcję sezonową. Lata temu, moja mama włączyła w swoją dietę przepis, który wspiera jej odporność. Jej zdaniem, ta prosta surówka chroni ją przed infekcjami.

Jesienią powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na to, jak się odżywiamy. Odpowiednio zbilansowana, bogata w witaminy i przeciwutleniacze dieta wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego. To najwyższy moment, żeby włączyć do niej kiszonki, które wesprą nasz organizm w walce z licznymi drobnoustrojami.

Nie oznacza to jednak, że nasz codzienny jadłospis powinien składać się z litrów zakwasu czy kilogramów ogórków kiszonych. Moja mama znalazła na to sposób. Dwa razy w tygodniu serwuje sobie surówkę z kapusty kiszonej. Sezonowe infekcje się jej nie imają. Poznaj ten prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prozdrowotna surówka mojej mamy — przepis

Składniki:

  • ok. 300 g kiszonej kapusty, dobrej jakości,
  • mała marchewka,
  • średnie jabłko,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • biała część średniej wielkości pora,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa lub olej rzepakowy tłoczony na zimno.

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku. Jeśli będzie bardzo kwaśna, przepłukaj ją pod zimną wodą.
  2. Jabłko i marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  3. Por pokrój w cienkie plastry. Po pokrojeniu opłucz go pod bieżącą wodą i posiekaj w drobną kostkę.
  4. Koperek umyj i posiekaj drobno.
  5. Wszystkie warzywa umieść w misce. Dosól je i dopieprz do smaku. Na końcu, polej je niewielką ilością oleju. Najlepszy będzie jednak olej rzepakowy, który nada surówce charakterystycznego, orzechowego posmaku.

Porady:

  1. Nie pomijaj tłuszczu, bowiem to właśnie tłuszcz ułatwia transport witamin do krwi. Wybierz taki, który dodatkowo dostarczy ci nienasyconych kwasów tłuszczowych czy witaminy A lub E. Najlepsze są te tłoczone na zimno. Szczególnie polecamy olej rzepakowy, olej lniany, olej z pestek dyni, olej awokado, z wiesiołka, rokitnika czy ogórecznika.
  2. Zamiast koperku, możesz użyć natki pietruszki. Nie żałuj jej sobie, bowiem to niepozorne warzywo zawiera mnóstwo witaminy C, folianów, a także żelaza. Spożywana regularnie, wzmocni nie tylko układ odpornościowy, ale też poprawi kondycję skóry, włosów i paznokci.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także