PrzepisPrzekąskiMama przygotowuje na Wszystkich Świętych. Ciocie zawsze proszą o niego, nim przyjadą w gości

Mama przygotowuje na Wszystkich Świętych. Ciocie zawsze proszą o niego, nim przyjadą w gości

Chrupiąca na zewnątrz, miękka i soczysta w środku. Prawdziwy comfort food prosto ze Śląska. Poznaj przepis na kartoflak, czyli śląską babę ziemniaczaną. Moja mama podaje ją na każdym spotkaniu rodzinnym — ciocie proszą o nią przed każdym przyjazdem.

Kartoflak, czyli śląski odpowiednik babki ziemniaczanej.
Kartoflak, czyli śląski odpowiednik babki ziemniaczanej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.10.2023 16:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Niektóre dania mają na nas wręcz kojący wpływ. Poprawiają nastrój, przywołują miłe wspomnienia, łagodzą zszargane nerwy. To definicja prawdziwego comfort foodu. Dla wielu z nas comfort foodem są dania z ziemniaków. Nie ma w końcu nic lepszego niż talerz pełen chrupiących, złotych frytek czy pokrzepiającego, lekkiego niczym chmurka ziemniaczanego purée.

Moja rodzina szczególnie ukochała sobie jedno danie z ziemniaka. Jest nim kartoflak, zwany także blacharzem. To śląski odpowiednik babki ziemniaczanej, jednak w odróżnieniu od znanego nam wszystkim klasyka, kartoflak jest chrupiący na zewnątrz. W moim domu podaje się go z dodatkiem aromatycznego sosu ze świeżych grzybów. Trudno poprzestać na jednej porcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflak, śląska babka ziemniaczana — przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 cebule,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Możesz pomóc sobie maszynką do tarcia ziemniaków czy sokowirówką. To ważne, aby ziemniaki były starte jak najdrobniej.
  2. Starte ziemniaki umieść w sitku. Woda, która się z nich wytrąci, będzie ci potrzebna, dlatego umieść sito w dużej misce.
  3. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj ją do ziemniaków.
  4. Do masy cebulowo-ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę, majeranek sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stp. C., grzanie góra-dół.
  6. Boczek pokrój w kostkę i usmaż go na patelni. Kiedy stanie się rumiany, przełóż go do startych ziemniaków. Ponownie, wymieszaj masę dokładnie, a następnie, przełóż ją do naczynia żaroodpornego lub keksówek.
  7. Babkę piecz ok. godziny, do momentu, aż wierzch stanie się rumiany.
  8. Podawaj razem z sosem grzybowym, śmietanowym lub chrzanowym w towarzystwie surówek. Babka smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.