Mama przygotowuje na Wszystkich Świętych. Ciocie zawsze proszą o niego, nim przyjadą w gości
Chrupiąca na zewnątrz, miękka i soczysta w środku. Prawdziwy comfort food prosto ze Śląska. Poznaj przepis na kartoflak, czyli śląską babę ziemniaczaną. Moja mama podaje ją na każdym spotkaniu rodzinnym — ciocie proszą o nią przed każdym przyjazdem.
Niektóre dania mają na nas wręcz kojący wpływ. Poprawiają nastrój, przywołują miłe wspomnienia, łagodzą zszargane nerwy. To definicja prawdziwego comfort foodu. Dla wielu z nas comfort foodem są dania z ziemniaków. Nie ma w końcu nic lepszego niż talerz pełen chrupiących, złotych frytek czy pokrzepiającego, lekkiego niczym chmurka ziemniaczanego purée.
Moja rodzina szczególnie ukochała sobie jedno danie z ziemniaka. Jest nim kartoflak, zwany także blacharzem. To śląski odpowiednik babki ziemniaczanej, jednak w odróżnieniu od znanego nam wszystkim klasyka, kartoflak jest chrupiący na zewnątrz. W moim domu podaje się go z dodatkiem aromatycznego sosu ze świeżych grzybów. Trudno poprzestać na jednej porcji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kartoflak, śląska babka ziemniaczana — przepis
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 3 cebule,
- 2 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- 250 g wędzonego boczku,
- łyżka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Możesz pomóc sobie maszynką do tarcia ziemniaków czy sokowirówką. To ważne, aby ziemniaki były starte jak najdrobniej.
- Starte ziemniaki umieść w sitku. Woda, która się z nich wytrąci, będzie ci potrzebna, dlatego umieść sito w dużej misce.
- Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj ją do ziemniaków.
- Do masy cebulowo-ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę, majeranek sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stp. C., grzanie góra-dół.
- Boczek pokrój w kostkę i usmaż go na patelni. Kiedy stanie się rumiany, przełóż go do startych ziemniaków. Ponownie, wymieszaj masę dokładnie, a następnie, przełóż ją do naczynia żaroodpornego lub keksówek.
- Babkę piecz ok. godziny, do momentu, aż wierzch stanie się rumiany.
- Podawaj razem z sosem grzybowym, śmietanowym lub chrzanowym w towarzystwie surówek. Babka smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.