Mama przygotowuje na Wszystkich Świętych. Ciocie zawsze proszą o niego, nim przyjadą w gości

Chrupiąca na zewnątrz, miękka i soczysta w środku. Prawdziwy comfort food prosto ze Śląska. Poznaj przepis na kartoflak, czyli śląską babę ziemniaczaną. Moja mama podaje ją na każdym spotkaniu rodzinnym — ciocie proszą o nią przed każdym przyjazdem.

Kartoflak, czyli śląski odpowiednik babki ziemniaczanej. Kartoflak, czyli śląski odpowiednik babki ziemniaczanej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Niektóre dania mają na nas wręcz kojący wpływ. Poprawiają nastrój, przywołują miłe wspomnienia, łagodzą zszargane nerwy. To definicja prawdziwego comfort foodu. Dla wielu z nas comfort foodem są dania z ziemniaków. Nie ma w końcu nic lepszego niż talerz pełen chrupiących, złotych frytek czy pokrzepiającego, lekkiego niczym chmurka ziemniaczanego purée.

Moja rodzina szczególnie ukochała sobie jedno danie z ziemniaka. Jest nim kartoflak, zwany także blacharzem. To śląski odpowiednik babki ziemniaczanej, jednak w odróżnieniu od znanego nam wszystkim klasyka, kartoflak jest chrupiący na zewnątrz. W moim domu podaje się go z dodatkiem aromatycznego sosu ze świeżych grzybów. Trudno poprzestać na jednej porcji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Kartoflak, śląska babka ziemniaczana — przepis

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 3 cebule,
  • 2 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 250 g wędzonego boczku,
  • łyżka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Możesz pomóc sobie maszynką do tarcia ziemniaków czy sokowirówką. To ważne, aby ziemniaki były starte jak najdrobniej.
  2. Starte ziemniaki umieść w sitku. Woda, która się z nich wytrąci, będzie ci potrzebna, dlatego umieść sito w dużej misce.
  3. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj ją do ziemniaków.
  4. Do masy cebulowo-ziemniaczanej dodaj jajka, mąkę, majeranek sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stp. C., grzanie góra-dół.
  6. Boczek pokrój w kostkę i usmaż go na patelni. Kiedy stanie się rumiany, przełóż go do startych ziemniaków. Ponownie, wymieszaj masę dokładnie, a następnie, przełóż ją do naczynia żaroodpornego lub keksówek.
  7. Babkę piecz ok. godziny, do momentu, aż wierzch stanie się rumiany.
  8. Podawaj razem z sosem grzybowym, śmietanowym lub chrzanowym w towarzystwie surówek. Babka smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Wybrane dla Ciebie

Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje