Młode ziemniaki stracą smak. Wszystko przez częsty błąd

Jeśli o smakach lata mowa, to niewiele potraw przychodzi nam na myśl szybciej, niż młode ziemniaki ze zsiadłym mlekiem i koperkiem. Ten dar natury wręcz trzeba odpowiednio wykorzystać. Żeby to zrobić i w pełni cieszyć się walorami tego zdrowego warzywa, musisz wiedzieć, jak je przyrządzić. Nie wszyscy wiedzą, że młode ziemniaki przygotowuje się inaczej, niż stare. Prosty błąd może cię kosztować niemal cały ich smak.

ObrazekMłode ziemniaki stracą smak, jeśli popełnisz jeden błąd - Pyszności; foto: Canva

W połowie czerwca w warzywniakach pojawiają się pierwsze młode ziemniaki. Ktoś mógłby w tym momencie zapytać: ale jak to? Dopiero teraz? Młode ziemniaki kupuję już od kilku miesięcy! Niestety, do żadnej pomyłki tu nie doszło, a jeśli ktoś posunął się do drobnego oszustwa, to sprzedawca — a nie my. Chociaż definicja młodych ziemniaków nie jest zbyt skomplikowana, to wiele osób dość mocno ją naciąga. Tu pojawia się więc pierwszy błąd dotyczący tego warzywa. Drugim, jest niepoprawny sposób ich gotowania.

Obrazek
Młode ziemniaki czy wczesne ziemniaki? Naucz się je odróżniać! - Pyszności; foto: Canva

Młode ziemniaki, czy wczesne ziemniaki?

W przeciwieństwie do młodych ziemniaków "wczesne" pojawiają się już w... marcu. Są zbliżone wyglądem, ale różni je wiele — młode ziemniaki zawierają znacznie mniej skrobi, za to więcej wody, beta-karotenu, fosforu i witaminy C. Ponadto pochodzą z polskich upraw, podczas gdy wczesne kartofle przyjeżdżają do nas zza granicy (przede wszystkim z Grecji i Cypru) i znacznie różnią się smakiem.

Młode ziemniaki są też mniej kaloryczne i charakteryzują się małym rozmiarem i cieniutką, łuszczącą się skórką, której nie należy obierać. Tymczasem gładką skórkę ziemniaków wczesnych poleca się odkrajać; nie tylko ze względu na smak, ale i nasze bezpieczeństwo. Zanim bowiem warzywa te trafiły do polskiego warzywniaka, przebyły długą drogę, a to oznacza, że mogły być zabezpieczone przed gniciem nieznanego pochodzenia chemią.

Młode ziemniaki — jak je gotować?

Ponieważ skórka młodych ziemniaków jest cienka i delikatna, nie ma sensu jej obierać. Co więcej, warto sobie tego oszczędzić również z przyczyn zdrowotnych. To właśnie tuż pod nią znajduje się największa ilość cennych dla organizmu składników. Należy jednak wystrzegać się zielonych przebarwień na skórce — to solanina, która jest dla człowieka toksyczna.

Obrazek
Młode ziemniaki powinno się gotować inaczej, niż starsze bulwy - Pyszności; foto: Canva

Gotowanie młodych ziemniaków w mundurkach to podstawowa sprawa w kwestii obróbki tego warzywa. Nie jest jednak jedyna. Okazuje się, że sposób ich gotowania powinien być inny, niż w przypadku starszych bulw. Przede wszystkim młode ziemniaki należy od razu zalewać wrzątkiem (a nie zimną wodą), żeby ich skórka ścięła się i nie wypuściła smaku ani substancji odżywczych. Gotowanie nie powinno też trwać zbyt długo — wystarczy 10, maksymalnie 15 minut, by były już gotowe do spożycia.

Trzymaj się tych zasad, a młode ziemniaki będą zawsze wychodziły idealnie smaczne. Ciekawy sposób na stworzenie z nich pysznego dania znajdziesz w tym artykule. 

Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀