Młode ziemniaki stracą smak. Wszystko przez częsty błąd
Jeśli o smakach lata mowa, to niewiele potraw przychodzi nam na myśl szybciej, niż młode ziemniaki ze zsiadłym mlekiem i koperkiem. Ten dar natury wręcz trzeba odpowiednio wykorzystać. Żeby to zrobić i w pełni cieszyć się walorami tego zdrowego warzywa, musisz wiedzieć, jak je przyrządzić. Nie wszyscy wiedzą, że młode ziemniaki przygotowuje się inaczej, niż stare. Prosty błąd może cię kosztować niemal cały ich smak.
25.06.2023 | aktual.: 25.06.2023 13:44
W połowie czerwca w warzywniakach pojawiają się pierwsze młode ziemniaki. Ktoś mógłby w tym momencie zapytać: ale jak to? Dopiero teraz? Młode ziemniaki kupuję już od kilku miesięcy! Niestety, do żadnej pomyłki tu nie doszło, a jeśli ktoś posunął się do drobnego oszustwa, to sprzedawca — a nie my. Chociaż definicja młodych ziemniaków nie jest zbyt skomplikowana, to wiele osób dość mocno ją naciąga. Tu pojawia się więc pierwszy błąd dotyczący tego warzywa. Drugim, jest niepoprawny sposób ich gotowania.
Młode ziemniaki, czy wczesne ziemniaki?
W przeciwieństwie do młodych ziemniaków "wczesne" pojawiają się już w... marcu. Są zbliżone wyglądem, ale różni je wiele — młode ziemniaki zawierają znacznie mniej skrobi, za to więcej wody, beta-karotenu, fosforu i witaminy C. Ponadto pochodzą z polskich upraw, podczas gdy wczesne kartofle przyjeżdżają do nas zza granicy (przede wszystkim z Grecji i Cypru) i znacznie różnią się smakiem.
Młode ziemniaki są też mniej kaloryczne i charakteryzują się małym rozmiarem i cieniutką, łuszczącą się skórką, której nie należy obierać. Tymczasem gładką skórkę ziemniaków wczesnych poleca się odkrajać; nie tylko ze względu na smak, ale i nasze bezpieczeństwo. Zanim bowiem warzywa te trafiły do polskiego warzywniaka, przebyły długą drogę, a to oznacza, że mogły być zabezpieczone przed gniciem nieznanego pochodzenia chemią.
Młode ziemniaki — jak je gotować?
Ponieważ skórka młodych ziemniaków jest cienka i delikatna, nie ma sensu jej obierać. Co więcej, warto sobie tego oszczędzić również z przyczyn zdrowotnych. To właśnie tuż pod nią znajduje się największa ilość cennych dla organizmu składników. Należy jednak wystrzegać się zielonych przebarwień na skórce — to solanina, która jest dla człowieka toksyczna.
Gotowanie młodych ziemniaków w mundurkach to podstawowa sprawa w kwestii obróbki tego warzywa. Nie jest jednak jedyna. Okazuje się, że sposób ich gotowania powinien być inny, niż w przypadku starszych bulw. Przede wszystkim młode ziemniaki należy od razu zalewać wrzątkiem (a nie zimną wodą), żeby ich skórka ścięła się i nie wypuściła smaku ani substancji odżywczych. Gotowanie nie powinno też trwać zbyt długo — wystarczy 10, maksymalnie 15 minut, by były już gotowe do spożycia.
Trzymaj się tych zasad, a młode ziemniaki będą zawsze wychodziły idealnie smaczne. Ciekawy sposób na stworzenie z nich pysznego dania znajdziesz w tym artykule.