Moja babcia zawsze w surowego kurczaka wbija wykałaczki. Dopiero później go piecze

Skórka z kurczaka to dla wielu osób najsmaczniejsza część pieczonej tuszki. Warunek jest jeden - musi być idealnie chrupiąca i aromatyczna. Niestety często zdarza się, że jest sflaczała i pozbawiona wszelkich walorów smakowych. Jak o nią zadbać, by zawsze wychodziła rumiana i delikatnie krucha? Poznaj patent mojej babci.

Patent z wykałaczkami pozwoli uzyskać chrupiącą skórkęPatent z wykałaczkami pozwoli uzyskać chrupiącą skórkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chrupiąca, dobrze przyprawiona skórka to jeden z najsmaczniejszych elementów pieczonego kurczaka. Jednak uzyskanie jej nie należy do banalnych czynności. Największym wrogiem chrupiącej skórki jest zbyt chłodny piekarnik lub niedostateczne wysuszenie skóry przed pieczeniem. Co więcej, skórka kurczaka ma tendencję do kurczenia się i odklejania się od mięsa, a przez to staje się zbita i gumowata. Co zrobić z tym fantem?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwuję te przekąski na każdej imprezie. Goście są pod wielkim wrażeniem

Idealnie chrupiąca skórka kurczaka. Domowy patent z wykałaczkami

Doskonałym patentem na "utrzymanie" skórki na miejscu i upieczenie jej zgodnie ze sztuką jest skorzystanie z wykałaczek. Moja babcia po prostu naciąga skórę, a następnie mocuje ją do mięsa za pomocą drewnianych patyczków. Co ciekawe, ta metoda znana jest również za oceanem.

W amerykańskim programie "America's Test Kitchen" zauważono, że ​​przekłuwanie skóry wykałaczkami pomoże wytopić się z niej tłuszcz podczas obróbki cieplnej, tworząc chrupiącą skórkę. Ten wytapiający się tłuszcz spływa też po pozostałej części tuszki i sprawia, że ta staje się bardziej wilgotna i soczysta.

Idealnie wypieczony kurczak ze złocistą skórką
Idealnie wypieczony kurczak ze złocistą skórką © Pixabay

Pieczesz tuszkę kurczaka? O tym pamiętaj

Surowego kurczaka należy natrzeć solą, pieprzem i mielonymi przyprawami, aby mięso zmiękło i nabrało smaku. Wybierz proste mieszanki, np. czosnek, rozmaryn i tymianek. Przyprawy dobrze wmasuj w tuszkę i rozprowadź je na jak największej powierzchni mięsa.

Często uważa się, że pieczony kurczak, aby stać się chrupiącym i soczystym, musi spocząć w morzu tłuszczu. Absolutnie nie. Zamiast tego wyłóż tuszkę na ruszt, a ruszt umieść na blaszce do pieczenia. Chodzi o to, by spód kurczaka nie stykał się z dnem blachy, przez co skórka upiecze się równomiernie.

Wysuszenie pieczonego kurczaka to bułka z masłem: wystarczy zostawić mięso w piekarniku o kilka minut za dużo. Jaki czas jest optymalny? To zależy. Pieczenie w niskiej temperaturze przez dłuższy czas pozwoli uzyskać miękkie i soczyste mięso, podczas gdy cieplejszy piekarnik i krótszy czas pieczenia zapewnią chrupiącą skórkę, ale tuszka będzie mniej delikatna.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło