Mrozisz chleb? Zapisz datę, bo po tym czasie lepiej go już nie jeść

Przed dłuższym wolnym, kiedy sklepy będą zamknięte, a czasami po prostu z przyzwyczajenia, pieczywo kupuje się na zapas. I najlepszym sposobem niezmarnowania go, będzie mrożenie. Warunek jest jeden - musisz zużyć tak przechowywany chleb w odpowiednim czasie. Wielu błędnie "przeciąga" ten umowny termin.

Zanim zamrozisz pieczywo, sprawdź jak długo można je mrozićZanim zamrozisz pieczywo, sprawdź jak długo można je mrozić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Mrożenie chleba jest jedną z tych czynności, której często się podejmujemy. W końcu nie zawsze jesteśmy w stanie zjeść chleb w zaledwie dwa dni od jego zakupienia. Wiele osób doskonale zna ten sposób, dzięki któremu możemy uniknąć wyrzucenia pieczywa wtedy, kiedy jest już suche, bądź pojawiła się na nim pleśń. Mało kto jednak wie, jak długo chleb może leżeć w zamrażalniku. Jeśli i u ciebie to czas kilku miesięcy, lepiej nie przerywaj czytania tego artykułu.

Jaki chleb nadaje się do mrożenia?

Chleb, który kupujemy, powinien być przede wszystkim świeży. Jeżeli zdecydujemy się na jego zamrożenie, powinniśmy zrobić to do dwóch dni od jego zakupienia (chleb przed zamrożeniem powinien być jeszcze świeży). Sposobów jest kilka, bo chleb możemy zamrozić w całości bądź pokroić go na kromki. Najlepszym sposobem na przedłużenie świeżości chleba jest umieszczenie go w plastikowych workach do mrożenia żywności ze specjalnym zamknięciem. Zanim włożymy go do zamrażarki, pamiętajmy o "spuszczeniu" powietrza w torebce, a także o oznaczeniu daty mrożenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!

Jak długo trzymać chleb w zamrażalniku?

Chleb nie powinien być przechowywany w zamrażarce dłużej niż trzy miesiące. Po tym czasie na pieczywie mogą pojawić się nieapetyczne suche obszary, które wpłyną na jego smak i konsystencję. Dlatego tak ważne jest, żeby zapisać datę zamrożenia na opakowaniu, aby mieć pewność, że nie przekroczyliśmy maksymalnego okresu przechowywania. Kolejną istotną kwestią jest odpowiednie pakowanie pieczywa przed mrożeniem. Aby kromki chleba nie skleiły się ze sobą, poleca się pojedyncze owijanie ich folią spożywczą lub umieszczanie w oddzielnych woreczkach lub inny sposób porcjowania. Dzięki temu unikniemy problemów z późniejszym rozmrażaniem tylko potrzebnej ilości pieczywa np. na śniadanie.

Jak prawidłowo rozmrażać pieczywo?

Po odpowiednim czasie przechowywania chleb należy prawidłowo rozmrozić. Aby najlepiej zachować jego smak, zaleca się najpierw wyjąć chleba z zamrażarki i pozwolenie mu na powolne osiągnięcie temperatury pokojowej. Nigdy nie należy przyspieszać tego procesu w piekarniku lub mikrofalówce, ponieważ może to wpłynąć na strukturę i smak pieczywa. Po rozmrożeniu chleba warto go delikatnie podgrzać, aby przywrócić mu chrupkość. Można to zrobić w piekarniku na niskiej temperaturze lub na suchej patelni. Dzięki temu pieczywo zyska świeżość, która jest porównywalna do świeżo upieczonego.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥