Mrozisz chleb? Zapisz datę, bo po tym czasie lepiej go już nie jeść

Przed dłuższym wolnym, kiedy sklepy będą zamknięte, a czasami po prostu z przyzwyczajenia, pieczywo kupuje się na zapas. I najlepszym sposobem niezmarnowania go, będzie mrożenie. Warunek jest jeden - musisz zużyć tak przechowywany chleb w odpowiednim czasie. Wielu błędnie "przeciąga" ten umowny termin.

Zanim zamrozisz pieczywo, sprawdź jak długo można je mrozićZanim zamrozisz pieczywo, sprawdź jak długo można je mrozić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Mrożenie chleba jest jedną z tych czynności, której często się podejmujemy. W końcu nie zawsze jesteśmy w stanie zjeść chleb w zaledwie dwa dni od jego zakupienia. Wiele osób doskonale zna ten sposób, dzięki któremu możemy uniknąć wyrzucenia pieczywa wtedy, kiedy jest już suche, bądź pojawiła się na nim pleśń. Mało kto jednak wie, jak długo chleb może leżeć w zamrażalniku. Jeśli i u ciebie to czas kilku miesięcy, lepiej nie przerywaj czytania tego artykułu.

Jaki chleb nadaje się do mrożenia?

Chleb, który kupujemy, powinien być przede wszystkim świeży. Jeżeli zdecydujemy się na jego zamrożenie, powinniśmy zrobić to do dwóch dni od jego zakupienia (chleb przed zamrożeniem powinien być jeszcze świeży). Sposobów jest kilka, bo chleb możemy zamrozić w całości bądź pokroić go na kromki. Najlepszym sposobem na przedłużenie świeżości chleba jest umieszczenie go w plastikowych workach do mrożenia żywności ze specjalnym zamknięciem. Zanim włożymy go do zamrażarki, pamiętajmy o "spuszczeniu" powietrza w torebce, a także o oznaczeniu daty mrożenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący chlebek z czosnkowym akcentem. Palce lizać!

Jak długo trzymać chleb w zamrażalniku?

Chleb nie powinien być przechowywany w zamrażarce dłużej niż trzy miesiące. Po tym czasie na pieczywie mogą pojawić się nieapetyczne suche obszary, które wpłyną na jego smak i konsystencję. Dlatego tak ważne jest, żeby zapisać datę zamrożenia na opakowaniu, aby mieć pewność, że nie przekroczyliśmy maksymalnego okresu przechowywania. Kolejną istotną kwestią jest odpowiednie pakowanie pieczywa przed mrożeniem. Aby kromki chleba nie skleiły się ze sobą, poleca się pojedyncze owijanie ich folią spożywczą lub umieszczanie w oddzielnych woreczkach lub inny sposób porcjowania. Dzięki temu unikniemy problemów z późniejszym rozmrażaniem tylko potrzebnej ilości pieczywa np. na śniadanie.

Jak prawidłowo rozmrażać pieczywo?

Po odpowiednim czasie przechowywania chleb należy prawidłowo rozmrozić. Aby najlepiej zachować jego smak, zaleca się najpierw wyjąć chleba z zamrażarki i pozwolenie mu na powolne osiągnięcie temperatury pokojowej. Nigdy nie należy przyspieszać tego procesu w piekarniku lub mikrofalówce, ponieważ może to wpłynąć na strukturę i smak pieczywa. Po rozmrożeniu chleba warto go delikatnie podgrzać, aby przywrócić mu chrupkość. Można to zrobić w piekarniku na niskiej temperaturze lub na suchej patelni. Dzięki temu pieczywo zyska świeżość, która jest porównywalna do świeżo upieczonego.

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm