Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu

Kiedy, jak nie na święta Bożego Narodzenia, jest czas na takie eksperymenty – szynka pieczona w cieście chlebowym to wyjątkowa pieczeń 2 w 1, którą każdy będzie chciał spróbować. Pod chrupiącą i rumianą skórką ukrywa się soczyste mięso, pachnące ziołową mieszanką. Szynka najlepiej smakuje po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika.

Szynka w chlebie jest ciekawą propozycją na świętaSzynka w chlebie jest ciekawą propozycją na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Szynka pieczona w chlebie jest świetnym pomysłem na kolację w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Zamiast podgrzewać dania z obiadu, warto przygotować coś na świeżo. Z grubym plastrem soczystego mięsa nawet najnudniejsza sałatka smakuje wyjątkowo dobrze. Jeszcze ciepły i chrupiący chlebek w sam raz uzupełnia ten zestaw.

Schab tulipan z suszonymi owocami i aksamitnym sosem. Idealny na świąteczny obiad

Jak wybrać dobrą szynkę do pieczenia?

Do pieczenia w cieście chlebowym wybierz świeżą, niezbyt tłustą szynkę wieprzową – najlepiej u lokalnego rzeźnika. Zwróć uwagę na kolor mięsa – powinnna być jasnoróżowa i jednolita, bez szarych czy zielonkawych przebarwień, które świadczą o nieświeżości. Ważna jest też struktura: dobra szynka jest sprężysta, a po naciśnięciu palcem szybko wraca do pierwotnego kształtu i nie puszcza nadmiaru wody. Unikaj kawałków z grubymi przerostami tłuszczu oraz zbyt cienkich, które podczas pieczenia łatwo się przesuszają.

Jeśli kupujesz mięso pakowane, sprawdź datę uboju i skład na opakowaniu – im krótsza lista, tym lepiej. Szynka przeznaczona do pieczenia powinna być naturalna, bez dodatku solanki i wzmacniaczy smaku. Możesz zdecydować się także na karkówkę lub łopatkę. Przed wtarciem marynaty opłucz mięso, osusz przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie ponakłuwaj je widelcem, aby marynata szybciej dotarła w głąb włókien.

Przepis na szynkę w cieście chlebowym

Zacznij od przepłukania i wysuszenia mięsa, a następnie dokładnie wmasuj w nie marynatę. Szynka musi się marynować ok. 2 godzin. Dopiero potem przystąp do wyrabiania ciasta chlebowego, które z kolei nie musi długo wyrastać. Jeśli chcesz podać pieczeń na świąteczną kolację, wystarczy, że zamarynujesz mięso przy okazji robienia obiadu.

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej,
  • marynata: pół szklanki oleju, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy, 2–3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), 1 łyżka soli, szczypta pieprzu ziołowego, pół łyżeczki tymianku,
  • 5 szkl. mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 szkl. ciepłej wody,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • suszone zioła do posypania ciasta chlebowego, np. prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj składniki na marynatę i natrzyj mięso z każdej strony. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny (możesz użyć woreczka do pieczenia).
  2. Do miski wsyp mąkę i wymieszaj z solą. Dodaj świeże drożdże, cukier i szklankę ciepłej wody. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw na 15 minut.
  3. Po tym czasie wymieszaj zaczyn, dodaj kolejną szklankę wodę i olej. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami do momentu, aż samo będzie odchodzić od ścianek miski.
  4. Przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na placek o grubości ok. 3–4 cm, posyp suszonymi ziołami.
  5. Na cieście połóż zamarynowane mięso i zawiń z każdej strony. Dokładnie sklej brzegi.
  6. Przełóż szynkę w cieśce na blachę posmarowaną olejem (łączeniem do dołu) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni Celsjusza.
  7. Po 15 minutach skręć temperaturę w piekarniku do 200 stopni. Pozostaw do pieczenia na 2 godziny.
  8. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj wierzch wodą, przykryj ściereczką i pozostaw na chwilę przed pokrojeniem na kawałki, aby soki w środku mogły się ustabilizować.
  9. Szynkę podawaj na ciepło lub na zimno z sałatką jarzynową albo domowym sosem, na przykład chrzanowym lub czosnkowym.
Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
We Włoszech w grudniu panuje ten deser. Te słodkie kuleczki sprawdzą się również na twojej Wigilii
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Kuzynka na Wigilię przyniosła śmietanowca. Na inne ciasta nikt nawet nie spojrzał
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇