Na kawie w słoiku pojawił się biały nalot? Większość nie ma pojęcia, co oznacza

Co oznacza biały nalot na kawie rozpuszczalnej? Czy to pleśń? Na pewno nie powinno się ignorować takich znaków. Nalot ten może świadczyć o tym, że produkt był źle przechowywany. A mało kto zdaje sobie sprawę, że trzymanie kawy np. w szklanym słoiku nie należy do dobrych praktyk. Co jeszcze warto wiedzieć? 

ObrazekCo oznacza biały nalot na kawie rozpuszczalnej? - Pyszności; Fot. arch. prywatne

Mimo że termin przydatności do spożycia kawy jest dosyć długi - wynosi około 2 lata - to pamiętać trzeba, że ziarna wietrzeją, i to już zwykle po czterech tygodniach przechowywania takiego produktu. Szczególnie podatna na negatywne skutki zbyt długiego trzymania w kuchennej szafce jest kawa rozpuszczalna. Istnieje ryzyko, że produkt ten - nabierając wilgoci - zbryli się. Może też pojawić się biały nalot na kawie. 

Co oznacza biały nalot na kawie rozpuszczalnej? Czy to pleśń?

Na pierwszy rzut oko to trudne to rozstrzygnięcia. Niemniej, biały nalot na kawie rozpuszczalnej nie oznacza niczego dobrego. To przede wszystkim znak, że produkt był źle przechowywany i został narażony na działanie wilgoci i powietrza. Najlepiej zrezygnować z konsumpcji takiej kawy, ponieważ istnieje ryzyko, że to rzeczywiście pleśń. Ta zaś może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia. 

By uniknąć sytuacji, w których cały słoik produktu ląduje w koszu, zapamiętaj kilka zasad prawidłowego przechowywania kawy. Z ekonomicznego punktu wiedzenia najlepiej jest zaopatrywać się w większe opakowania, ponieważ z reguły są tańsze od kilku małych. Natomiast dla zdrowia bardziej odpowiednie jest zużywanie kawy w czasie 2-3 tygodni po otwarciu. Lepszym wyborem byłoby więc sięganie po małe, np. 250-gramowe opakowania.

Obrazek
Kawa rozpuszczalna - Pyszności; Fot. arch. prywatne

Jak prawidłowo przechowywać kawę, żeby nie zwietrzała i nie pleśniała?

Jeśli kupujesz kawę ziarnistą, nie miel jej na zapas, a bezpośrednio przed spożyciem. To ze względu na to, że już w kilka minut po zmieleniu ulatnia się wiele cennych aromatów. Pamiętaj również, by pod żadnym pozorem nie przechowywać kawy w lodówce! Wśród wielu osób pokutuje przekonanie, że dzięki temu produkt na dłużej zachować świeżość i aromat. To mit.

Po pierwsze - niska temperatura niszczy olejki eteryczne, które odpowiadają za aromat napoju. Ponadto, kawa trzymana w lodowce szybko nabiera wilgoci, a to przyspieszy proces psucia się produktu i może sprawić, że pojawi się biały nalot na kawie. Po trzecie - produkt ten chłonie inne zapachy. Co więcej, kawa nie powinna też znaleźć się ani w zamrażarce, ani blisko piekarnika lub kaloryfera.

Gdzie trzymać kawę? Idealnym miejscem będzie sucha i ciemna szafka. Co ważne (a mało kto o tym wie), kawy nie przesypujemy do szklanych pojemników! Przezroczyste szkło przepuszcza światło słoneczne - to zaś niszczy aromat naparu. Nie powinno się też używać metalowych pudełek, ponieważ metal negatywnie wpływa na smak kawy. Najlepszy będzie nieprzezroczysty pojemnik próżniowy lub fabryczne opakowanie szczelnie zabezpieczone klipsem.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇