WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Na kawie w słoiku pojawił się biały nalot? Większość nie ma pojęcia, co oznacza

Co oznacza biały nalot na kawie rozpuszczalnej? Czy to pleśń? Na pewno nie powinno się ignorować takich znaków. Nalot ten może świadczyć o tym, że produkt był źle przechowywany. A mało kto zdaje sobie sprawę, że trzymanie kawy np. w szklanym słoiku nie należy do dobrych praktyk. Co jeszcze warto wiedzieć? 

ObrazekCo oznacza biały nalot na kawie rozpuszczalnej? - Pyszności; Fot. arch. prywatne

Mimo że termin przydatności do spożycia kawy jest dosyć długi - wynosi około 2 lata - to pamiętać trzeba, że ziarna wietrzeją, i to już zwykle po czterech tygodniach przechowywania takiego produktu. Szczególnie podatna na negatywne skutki zbyt długiego trzymania w kuchennej szafce jest kawa rozpuszczalna. Istnieje ryzyko, że produkt ten - nabierając wilgoci - zbryli się. Może też pojawić się biały nalot na kawie. 

Co oznacza biały nalot na kawie rozpuszczalnej? Czy to pleśń?

Na pierwszy rzut oko to trudne to rozstrzygnięcia. Niemniej, biały nalot na kawie rozpuszczalnej nie oznacza niczego dobrego. To przede wszystkim znak, że produkt był źle przechowywany i został narażony na działanie wilgoci i powietrza. Najlepiej zrezygnować z konsumpcji takiej kawy, ponieważ istnieje ryzyko, że to rzeczywiście pleśń. Ta zaś może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia. 

By uniknąć sytuacji, w których cały słoik produktu ląduje w koszu, zapamiętaj kilka zasad prawidłowego przechowywania kawy. Z ekonomicznego punktu wiedzenia najlepiej jest zaopatrywać się w większe opakowania, ponieważ z reguły są tańsze od kilku małych. Natomiast dla zdrowia bardziej odpowiednie jest zużywanie kawy w czasie 2-3 tygodni po otwarciu. Lepszym wyborem byłoby więc sięganie po małe, np. 250-gramowe opakowania.

Obrazek
Kawa rozpuszczalna - Pyszności; Fot. arch. prywatne

Jak prawidłowo przechowywać kawę, żeby nie zwietrzała i nie pleśniała?

Jeśli kupujesz kawę ziarnistą, nie miel jej na zapas, a bezpośrednio przed spożyciem. To ze względu na to, że już w kilka minut po zmieleniu ulatnia się wiele cennych aromatów. Pamiętaj również, by pod żadnym pozorem nie przechowywać kawy w lodówce! Wśród wielu osób pokutuje przekonanie, że dzięki temu produkt na dłużej zachować świeżość i aromat. To mit.

Po pierwsze - niska temperatura niszczy olejki eteryczne, które odpowiadają za aromat napoju. Ponadto, kawa trzymana w lodowce szybko nabiera wilgoci, a to przyspieszy proces psucia się produktu i może sprawić, że pojawi się biały nalot na kawie. Po trzecie - produkt ten chłonie inne zapachy. Co więcej, kawa nie powinna też znaleźć się ani w zamrażarce, ani blisko piekarnika lub kaloryfera.

Gdzie trzymać kawę? Idealnym miejscem będzie sucha i ciemna szafka. Co ważne (a mało kto o tym wie), kawy nie przesypujemy do szklanych pojemników! Przezroczyste szkło przepuszcza światło słoneczne - to zaś niszczy aromat naparu. Nie powinno się też używać metalowych pudełek, ponieważ metal negatywnie wpływa na smak kawy. Najlepszy będzie nieprzezroczysty pojemnik próżniowy lub fabryczne opakowanie szczelnie zabezpieczone klipsem.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej