Na kawie w słoiku pojawił się biały nalot? Większość nie ma pojęcia, co oznacza
25.07.2023 09:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co oznacza biały nalot na kawie rozpuszczalnej? Czy to pleśń? Na pewno nie powinno się ignorować takich znaków. Nalot ten może świadczyć o tym, że produkt był źle przechowywany. A mało kto zdaje sobie sprawę, że trzymanie kawy np. w szklanym słoiku nie należy do dobrych praktyk. Co jeszcze warto wiedzieć?
Mimo że termin przydatności do spożycia kawy jest dosyć długi - wynosi około 2 lata - to pamiętać trzeba, że ziarna wietrzeją, i to już zwykle po czterech tygodniach przechowywania takiego produktu. Szczególnie podatna na negatywne skutki zbyt długiego trzymania w kuchennej szafce jest kawa rozpuszczalna. Istnieje ryzyko, że produkt ten - nabierając wilgoci - zbryli się. Może też pojawić się biały nalot na kawie.
Co oznacza biały nalot na kawie rozpuszczalnej? Czy to pleśń?
Na pierwszy rzut oko to trudne to rozstrzygnięcia. Niemniej, biały nalot na kawie rozpuszczalnej nie oznacza niczego dobrego. To przede wszystkim znak, że produkt był źle przechowywany i został narażony na działanie wilgoci i powietrza. Najlepiej zrezygnować z konsumpcji takiej kawy, ponieważ istnieje ryzyko, że to rzeczywiście pleśń. Ta zaś może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia.
By uniknąć sytuacji, w których cały słoik produktu ląduje w koszu, zapamiętaj kilka zasad prawidłowego przechowywania kawy. Z ekonomicznego punktu wiedzenia najlepiej jest zaopatrywać się w większe opakowania, ponieważ z reguły są tańsze od kilku małych. Natomiast dla zdrowia bardziej odpowiednie jest zużywanie kawy w czasie 2-3 tygodni po otwarciu. Lepszym wyborem byłoby więc sięganie po małe, np. 250-gramowe opakowania.
Jak prawidłowo przechowywać kawę, żeby nie zwietrzała i nie pleśniała?
Jeśli kupujesz kawę ziarnistą, nie miel jej na zapas, a bezpośrednio przed spożyciem. To ze względu na to, że już w kilka minut po zmieleniu ulatnia się wiele cennych aromatów. Pamiętaj również, by pod żadnym pozorem nie przechowywać kawy w lodówce! Wśród wielu osób pokutuje przekonanie, że dzięki temu produkt na dłużej zachować świeżość i aromat. To mit.
Po pierwsze - niska temperatura niszczy olejki eteryczne, które odpowiadają za aromat napoju. Ponadto, kawa trzymana w lodowce szybko nabiera wilgoci, a to przyspieszy proces psucia się produktu i może sprawić, że pojawi się biały nalot na kawie. Po trzecie - produkt ten chłonie inne zapachy. Co więcej, kawa nie powinna też znaleźć się ani w zamrażarce, ani blisko piekarnika lub kaloryfera.
Gdzie trzymać kawę? Idealnym miejscem będzie sucha i ciemna szafka. Co ważne (a mało kto o tym wie), kawy nie przesypujemy do szklanych pojemników! Przezroczyste szkło przepuszcza światło słoneczne - to zaś niszczy aromat naparu. Nie powinno się też używać metalowych pudełek, ponieważ metal negatywnie wpływa na smak kawy. Najlepszy będzie nieprzezroczysty pojemnik próżniowy lub fabryczne opakowanie szczelnie zabezpieczone klipsem.