Na Kurpiach wierzą, że przynoszą szczęście. Obowiązkowe w Nowy Rok

Mają przynieść szczęście i pomyślność w nadchodzącym roku, ale nawet bez magicznej otoczki warto sięgnąć po kurpiowskie ciasteczka, które są po prostu bardzo smaczne, a ich wykonanie nie powinno sprawić większych problemów. Jak przygotować fafernuchy?

FafernuchyFafernuchy kurpiowskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kurpie to region i grupa etniczna, która od XV wieku zamieszkuje zalesione tereny północnego Mazowsza i Podlasia, przede wszystkim Puszczę Białą i Puszczę Zieloną. Słynie z niezwykle ciekawej kultury, lecz także kuchni, prostej, ale pełnej smaków i aromatów.

Kulinarnymi wizytówkami tego zakątka Polski są m.in.: pampuchy (smażone kluski drożdżowe), rejbok (potrawa z tartych ziemniaków, kaszy manny, słoniny i cebuli), krupnik kurpiowski (napój alkoholowy na bazie spirytusu, miodu, goździków, cynamonu oraz gałki muszkatołowej) oraz psiwo kozicowe, czyli rodzaj słabego piwa, do produkcji którego zamiast słodu zbożowego używa się miodu, cukru i jagód jałowca (kozice to ludowa nazwa młodych pędów tej rośliny).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona

Lista tradycyjnych przysmaków kurpiowskich byłaby jednak niepełna bez fafernuchów, o których wspominał Marian Kalinowski. Wielki propagator kultury kurpiowskiej i autor książki "Wspomnienia wieloletniego nauczyciela" pisał:

"Dziewczęta na Nowy Rok piekły powszechnie fafernuchy, jakby orzechy ze słodkiego ciasta. Do mąki dodawano zapachów i nieco pieprzu oraz miodu. (…) Fafernuchami częstowała się młodzież nawzajem, oraz grała na "cet" i "lich"; cet oznaczał do pary, a lich – nie do pary. Starzy w fafernuchy nie grali, bo by na pewno resztę zębów sobie nimi połamali".

Ciastka wypiekano często także na Święto Trzech Króli.

Marchewka zamiast pasternaku

Nazwa ciasteczek pochodzi z języka niemieckiego, ponieważ na terenie Kurpiów, przez wieki sąsiadujących z Prusami, bardzo silne były wpływy germańskie. Prawdopodobnie pochodzi od określenia "pfefferkuchen", oznaczającego ciasto pieprzowe, a niekiedy po prostu piernik.

Początkowo fafernuchy przyrządzano z dodatkiem miodu, pieprzu oraz tartego pasternaku – podobnego do pietruszki warzywa, które cieszyło się dużą popularnością już we wczesnym średniowieczu, by w XVIII-XIX wieku stracić na znaczeniu i popaść w zapomnienie. Pasternak zniknął też ze składu ciastek, zastąpiła go natomiast marchewka nadająca fafernuchom smaku oraz słodyczy.

W kurpiowskim specjale nie może zabraknąć przypraw korzennych. Dzięki użyciu cynamonu, imbiru czy goździków, ciasteczka mają właściwości rozgrzewające i wspomagające trawienie. Nieprzypadkowo te przyprawy od wieków były stosowane nie tylko w kuchni, ale również w medycynie ludowej, jako naturalne środki na poprawę zdrowia. Podobnie jak miód, który również pojawia się w fafernuchach.

Fafernuchy kurpiowskie – przepis

Marchewki, najlepiej świeże i soczyste (pół kilograma) obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, w razie potrzeby zasypujemy cukrem (w umiarkowanej dawce), zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy około pięć minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

Cukier (100 g) ucieramy z dwoma jajkami, a następnie dodajemy mielony cynamon, imbir i goździki (po łyżeczce), proszek do pieczenia (łyżeczka), miód (2 łyżki), świeżo zmielony pieprz (pół łyżeczki) oraz szczyptę soli. Mieszamy, dosypujemy przesianą mąkę pszenną (500 g), dodajemy marchewkę i śmietanę (2 łyżki). Na koniec wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło (200 g), po czym dokładnie wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Następnie zawijamy je w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na około godzinę. Później ciasto dzielimy na kilka części, z każdej formujemy dość wąski wałek, obsypujemy go mąką i ukośnie kroimy na kawałki, jak popularne kopytka.

Fafernuchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) na około 12-15 minut, aż staną się złociste. Po upieczeniu ciasteczka należy wystudzić na kratce, aby zachowały chrupkość.

Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek