WAŻNE
TERAZ

Bartosz Zmarzlik szósty raz mistrzem świata

Schab z piekarnika wyjdzie soczysty. Tylko musisz pamiętać o ważnej czynności

Przygotowanie schabu z piekarnika na obiad to świetny pomysł. Nie tylko dlatego, że tak zrobione mięso jest po prostu smaczne, mniej kaloryczne, a do tego świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Także dlatego, że upieczony schab po ostudzeniu z powodzeniem można wykorzystać jako wędlinę na kanapki. Korzyści są więc podwójne, pod warunkiem, że cokolwiek zostanie na drugi dzień.

Schab z piekarnika wyjdzie soczysty, gdy pozwolisz mu odpocząćSchab z piekarnika wyjdzie soczysty, gdy pozwolisz mu odpocząć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Mięso wieprzowe lubi wilgotne dodatki. W Polsce bardzo popularny jest schab w wersji z suszoną śliwką lub morelami. Jednak nie musisz nadziewać mięsa owocami, aby wyszło kruche i soczyste jednocześnie. Wystarczy wrzucić je do brytfanki i piec razem z mięsem pod przykryciem. Wiele osób popełnia błąd, krojąc schab od razu po upieczeniu. Będzie o wiele bardziej soczysty, gdy postąpisz według zaleceń szefów kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fenomenalne roladki z kiszonym ogórkiem to gotowa receptura na smaczny obiad dla całej rodziny

Szukasz sposobu na soczysty schab z piekarnika? Daj mu odpocząć

Podczas pieczenia schabu wewnątrz jego włókien przemieszczają się soki mięsne. W momencie wyłączenia piekarnika, nadal buzują w tkankach. Potrzebują czasu, by równomiernie rozłożyć się w całej strukturze mięsa. Gdy po upieczeniu od razu przystąpisz do krojenia porcji, soki szybko wypłyną na zewnątrz.

Jak pozostawić schab do odpoczynku?

Nie wystarczy pozostawić mięsa w piekarniku, ponieważ nadal wysoka, chociaż stopniowo obniżająca się, temperatura będzie je jeszcze przez jakiś czas podgrzewać i jednocześnie wysuszać. Dlatego wyjmij pieczeń na deskę i przykryj luźno folią aluminiową. Nie przyciskaj jej do mięsa, aby pozwolić na stopniowe odprowadzenie pary wodnej. Pozostaw na 10-15 minut.

Przepis na schab z jabłkami

Jabłka z pieczenia wykorzystaj do dekoracji mięsa. Na bazie tłuszczu, jabłek i cebuli możesz przygotować też pyszny sos do pieczeni, ziemniaków lub kaszy. Wystarczy przełożyć wszystkie składniki z brytfanny do rondelka i gotować na małym ogniu, aby sos nabrał odpowiedniej konsystencji. By go zagęścić, możesz dodać łyżkę mąki pszennej. Smaczny jest zarówno w wersji z pływającymi dodatkami, jak i po zmiksowaniu blenderem na gładki krem.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 4-5 jabłek,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • kilka gałązek tymianku,
  • suszony majeranek,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz według uznania.

Wykonanie:

  1. Umyte i osuszone mięso natrzyj przyprawami – solą, pieprzem i majerankiem. Przełóż do szklanej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut.
  2. Obierz cebulę i pokrój w pióra.
  3. Jabłka pokrój w ćwiartki, po uprzednim wycięciu gniazd nasiennych.
  4. Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek obsmaż schab z każdej strony, aby zamknąć włókna i soki wewnątrz mięsa. Zdejmij z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  5. Na patelnię dodaj łyżkę masła, wrzuć i zeszklij cebulę, a następnie podsmaż także jabłka, by podczas pieczenia nie puściły wody.
  6. Dodatki z patelni przełóż do brytfanny z mięsem, dodaj ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku i zalej niewielką ilością bulionu. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut, 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę lub folię aluminiową.
  8. Po upieczeniu przełóż mięso na deskę i pozostaw na 10-15 minut.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik