Schab z piekarnika wyjdzie soczysty. Tylko musisz pamiętać o ważnej czynności
Przygotowanie schabu z piekarnika na obiad to świetny pomysł. Nie tylko dlatego, że tak zrobione mięso jest po prostu smaczne, mniej kaloryczne, a do tego świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Także dlatego, że upieczony schab po ostudzeniu z powodzeniem można wykorzystać jako wędlinę na kanapki. Korzyści są więc podwójne, pod warunkiem, że cokolwiek zostanie na drugi dzień.
Mięso wieprzowe lubi wilgotne dodatki. W Polsce bardzo popularny jest schab w wersji z suszoną śliwką lub morelami. Jednak nie musisz nadziewać mięsa owocami, aby wyszło kruche i soczyste jednocześnie. Wystarczy wrzucić je do brytfanki i piec razem z mięsem pod przykryciem. Wiele osób popełnia błąd, krojąc schab od razu po upieczeniu. Będzie o wiele bardziej soczysty, gdy postąpisz według zaleceń szefów kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fenomenalne roladki z kiszonym ogórkiem to gotowa receptura na smaczny obiad dla całej rodziny
Szukasz sposobu na soczysty schab z piekarnika? Daj mu odpocząć
Podczas pieczenia schabu wewnątrz jego włókien przemieszczają się soki mięsne. W momencie wyłączenia piekarnika, nadal buzują w tkankach. Potrzebują czasu, by równomiernie rozłożyć się w całej strukturze mięsa. Gdy po upieczeniu od razu przystąpisz do krojenia porcji, soki szybko wypłyną na zewnątrz.
Jak pozostawić schab do odpoczynku?
Nie wystarczy pozostawić mięsa w piekarniku, ponieważ nadal wysoka, chociaż stopniowo obniżająca się, temperatura będzie je jeszcze przez jakiś czas podgrzewać i jednocześnie wysuszać. Dlatego wyjmij pieczeń na deskę i przykryj luźno folią aluminiową. Nie przyciskaj jej do mięsa, aby pozwolić na stopniowe odprowadzenie pary wodnej. Pozostaw na 10-15 minut.
Przepis na schab z jabłkami
Jabłka z pieczenia wykorzystaj do dekoracji mięsa. Na bazie tłuszczu, jabłek i cebuli możesz przygotować też pyszny sos do pieczeni, ziemniaków lub kaszy. Wystarczy przełożyć wszystkie składniki z brytfanny do rondelka i gotować na małym ogniu, aby sos nabrał odpowiedniej konsystencji. By go zagęścić, możesz dodać łyżkę mąki pszennej. Smaczny jest zarówno w wersji z pływającymi dodatkami, jak i po zmiksowaniu blenderem na gładki krem.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 4-5 jabłek,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka masła,
- kilka gałązek tymianku,
- suszony majeranek,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- sól, pieprz według uznania.
Wykonanie:
- Umyte i osuszone mięso natrzyj przyprawami – solą, pieprzem i majerankiem. Przełóż do szklanej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut.
- Obierz cebulę i pokrój w pióra.
- Jabłka pokrój w ćwiartki, po uprzednim wycięciu gniazd nasiennych.
- Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek obsmaż schab z każdej strony, aby zamknąć włókna i soki wewnątrz mięsa. Zdejmij z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na patelnię dodaj łyżkę masła, wrzuć i zeszklij cebulę, a następnie podsmaż także jabłka, by podczas pieczenia nie puściły wody.
- Dodatki z patelni przełóż do brytfanny z mięsem, dodaj ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku i zalej niewielką ilością bulionu. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut, 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę lub folię aluminiową.
- Po upieczeniu przełóż mięso na deskę i pozostaw na 10-15 minut.