Nacinam pomidorki i faszeruję je na bogato. "Jadalne kwiaty" są gotowe w mgnieniu oka

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich ciekawą przekąską? Przygotuj genialne tulipany w jadalnym wydaniu, a na pewno nie pożałujesz. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.

Ta przekąska stanie się hitem w każdym domuTa przekąska stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Marzena Pęcak
Marzena Pęcak

Masz dość zimowych przepisów? Potrzebujesz czegoś nowego i odświeżającego? Tęsknisz za wiosną i chciałbyś sprowadzić ją przynajmniej do swojej kuchni? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco, choć na jedno z zadanych wyżej pytań, trafiłeś w odpowiednie miejsce. 

Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka zrobić genialną przekąskę, która zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Kiedy serwuję ją w swoim domu, goście od razu chcą jej skosztować. Nie brakuje też pytań o dokładną instrukcję. Dlatego też masz 100 proc. pewność, że patent na "jadalne kwiaty" sprawdzi się również u ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis od cioci z Poznania nigdy mnie nie zawiódł. To ciasto udaje się za każdym razem

Tulipany w jadalnym wydaniu

Ta przekąska świetnie wpisuje się w wiosenne menu. Wszystko to za sprawą efektu końcowego — przypomina bowiem wyglądem prawdziwe tulipany. A, że to właśnie kwiaty kojarzą się z wiosną, nie ma lepszego pomysłu na wprowadzenie ciekawej formy i żywych kolorów do twojej kuchni.

Co więcej, cały proces przygotowania smacznej przekąski jest bajecznie prosty. Lista składników też jest bardzo krótka, bo opiera się dosłownie na trzech produktach, które z pewnością znajdziesz w swojej lodówce.

Jak zrobić faszerowane pomidorki, które będą wyglądały jak tulipany?

Składniki:

  • małe pomidorki,
  • świeży szczypiorek,
  • serek śmietankowy z koperkiem doprawiony do smaku solą i pieprzem.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad tulipanami w jadalnym wydaniu rozpoczynam od przygotowania farszu. W tym celu drobno siekam koperek i mieszam go z serkiem śmietankowym.
  2. Gotowy miks doprawiam do smaku solą i pieprzem, po czym przekładam go do rękawa cukierniczego.
  3. Następnie zajmuję się pomidorkami. Każdy element nacinam na krzyż, dzięki czemu pięknie się otwiera, dosłownie jak kielich prawdziwego tulipana. 
  4. Z drugiej strony robię małą dziurkę przy pomocy zwykłej wykałaczki. Po chwili do środka mogę włożyć zielony szczypiorek i łodyga jadalnego tulipana jest gotowa. 
  5. Na koniec faszeruję każdego pomidorka wcześniej przygotowaną mieszanką i serwuję na podłużnym talerzu.
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀