Nacinam pomidorki i faszeruję je na bogato. "Jadalne kwiaty" są gotowe w mgnieniu oka

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich ciekawą przekąską? Przygotuj genialne tulipany w jadalnym wydaniu, a na pewno nie pożałujesz. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć.

Ta przekąska stanie się hitem w każdym domuTa przekąska stanie się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Marzena Pęcak
Marzena Pęcak

Masz dość zimowych przepisów? Potrzebujesz czegoś nowego i odświeżającego? Tęsknisz za wiosną i chciałbyś sprowadzić ją przynajmniej do swojej kuchni? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco, choć na jedno z zadanych wyżej pytań, trafiłeś w odpowiednie miejsce. 

Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka zrobić genialną przekąskę, która zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Kiedy serwuję ją w swoim domu, goście od razu chcą jej skosztować. Nie brakuje też pytań o dokładną instrukcję. Dlatego też masz 100 proc. pewność, że patent na "jadalne kwiaty" sprawdzi się również u ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis od cioci z Poznania nigdy mnie nie zawiódł. To ciasto udaje się za każdym razem

Tulipany w jadalnym wydaniu

Ta przekąska świetnie wpisuje się w wiosenne menu. Wszystko to za sprawą efektu końcowego — przypomina bowiem wyglądem prawdziwe tulipany. A, że to właśnie kwiaty kojarzą się z wiosną, nie ma lepszego pomysłu na wprowadzenie ciekawej formy i żywych kolorów do twojej kuchni.

Co więcej, cały proces przygotowania smacznej przekąski jest bajecznie prosty. Lista składników też jest bardzo krótka, bo opiera się dosłownie na trzech produktach, które z pewnością znajdziesz w swojej lodówce.

Jak zrobić faszerowane pomidorki, które będą wyglądały jak tulipany?

Składniki:

  • małe pomidorki,
  • świeży szczypiorek,
  • serek śmietankowy z koperkiem doprawiony do smaku solą i pieprzem.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad tulipanami w jadalnym wydaniu rozpoczynam od przygotowania farszu. W tym celu drobno siekam koperek i mieszam go z serkiem śmietankowym.
  2. Gotowy miks doprawiam do smaku solą i pieprzem, po czym przekładam go do rękawa cukierniczego.
  3. Następnie zajmuję się pomidorkami. Każdy element nacinam na krzyż, dzięki czemu pięknie się otwiera, dosłownie jak kielich prawdziwego tulipana. 
  4. Z drugiej strony robię małą dziurkę przy pomocy zwykłej wykałaczki. Po chwili do środka mogę włożyć zielony szczypiorek i łodyga jadalnego tulipana jest gotowa. 
  5. Na koniec faszeruję każdego pomidorka wcześniej przygotowaną mieszanką i serwuję na podłużnym talerzu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"