Najdroższy ser świata powstaje z oślego mleka. Cena zwala z nóg

Tytuł najdroższego sera na świecie należy do serbskiego wyrobu z oślego mleka. Pule - bo tak się nazywa - jest niezwykle rzadki, produkowany w rezerwacie Zasavica w środkowo-zachodniej Serbii (i tylko tam można go kupić). A cena? Zwala z nóg.

Ser Pule
Ser Pule
Źródło zdjęć: © Getty Images | Bloomberg

Kilogram sera Pule kosztuje ok. 1200 dolarów za kilogram (ok. 5 tys. zł). Cena wyrobu wynika przede wszystkim z tego, że nie powstaje z mleka krowiego, koziego czy owczego, ale oślego, które jest niezwykle rzadkie. Co więcej, rasa, która daje mleko do wyrobu sera Pule, jest zagrożona i znajduje się pod ochroną w Zasavicy, jednym z ostatnich autentycznie zachowanych terenów podmokłych w Serbii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy robię te kotleciki, każdy od razu prosi o podwójną porcję

Dlaczego ser Pule jest najdroższy na świecie?

Rzadkie osły w chronionym otoczeniu to dopiero początek tego, co czyni ser Pule tak wyjątkowym. Ser wytwarzany jest w 60 proc. z mleka oślego, a w 40 proc. z mleka koziego według ściśle tajnej receptury. Do wyprodukowania 1 kilograma sera potrzeba 25 litrów oślego mleka, a wspomniana rasa produkuje tylko około 1,5 do 2 litrów mleka dziennie (dla porównania krowa może wyprodukować do 60 litrów dziennie).

Co więcej, osły nie mogą być dojone maszynowo ze względu na ich anatomię, a więc należy zajmować się tym własnoręcznie, trzy razy dziennie. Po zebraniu wystarczającej ilości oślego mleka ser umieszcza się w niewielkich foremkach i pozostawia do dojrzewania.

Ser Pule
Ser Pule © Getty Images | Bloomberg

Ser Pule - samo zdrowie

Smak Pule określany jest jako intensywny i bogaty. Ser ma miękką i kruchą konsystencję. Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Ośle mleko zawiera 1 proc. tłuszczu i 60 razy więcej witaminy C niż mleko krowie. Co więcej, wspomaga leczenie nadciśnienia i zapobiega rozwojowi arteriosklerozy. Skład oślego mleka zbliżony jest do składu mleka ludzkiego, stąd też często stosuje się je podczas leczenia alergii u dzieci. Ser Pule wykazuje również właściwości probiotyczne, a także zawiera witaminy A, E i C oraz mikroelementy: potas, wapń, fosfor, żelazo czy cynk.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni