Najgorszy błąd wielu grzybiarzy. Skutki są opłakane

Z grzybobraniem kojarzy się przede wszystkim jesień, ale sierpniowa aura, w szczególności po deszczu, sprawia, że i teraz wyjść można z koszykami pełnymi leśnych przysmaków. Podczas zbiorów warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na to, co zbieramy, ale również jak to robimy.

Zbieranie grzybów - PysznościZbieranie grzybów - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zbieranie grzybów to wspaniała okazja nie tylko do smacznego uzupełnienia domowej spiżarni, ale też wspaniałego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Dla wielu osób to wspaniałe hobby pielęgnowane w polskich domach od pokoleń. Nie oznacza to jednak, że lata doświadczeń wyeliminowały pojawiające się błędy. Lasy Państwowe przygotowały zbiór najczęściej popełnianych grzechów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na śniadanie bez chleba. Z jajkiem i mozzarellą dobrze zaczniesz dzień

Najgorsze błędy grzybiarzy

Podstawową zasadą jest to, aby nigdy nie zbierać grzybów, co do których nie ma się całkowitej pewności, że są jadalne. Brzmi to jak oczywista oczywistość, jednak wciąż niektórzy popełniają błędy. Warto pamiętać, że nawet niewielka ilość trującego grzyba może spowodować poważne zatrucie, a w niektórych przypadkach nawet śmierć.

Grzyboboranie - Pyszności
Grzyboboranie - Pyszności © archiwum prywatne

Jeśli nie jest się przekonanym, grzyb najlepiej zostawić w spokoju. Już zerwane można zanieść do Sanepidu, gdzie zatrudniony ekspert w dziedzinie mykologii zajmie się identyfikacją.

Zwróć uwagę, do czego zbierasz

Kolejnym poważnym błędem, przez który popełniamy na grzybobraniu, jest niewłaściwe ich zbieranie. Nie chodzi tu o odwieczny spór, czy grzyby należy wycinać czy wykręcać, a o wrzucanie ich do reklamówki. Foliowa torba to nie tylko mało ekologiczne rozwiązanie, ale przede wszystkim prawdziwa rzeźnia dla leśnych przysmaków.

Zbieranie grzybów- Pyszności
Zbieranie grzybów- Pyszności © Canva

Grzyby w takich opakowaniach szybko się zaparzają, co przyspiesza procesy gnilne i może prowadzić do zatruć. Mało osób zdaje sobie z tego sprawę i chociaż wprawieni grzybiarze wybierają się do lasu z wiaderkiem, to amatorów plastiku, skrzętnie upychanego po kieszeniach, zdecydowanie nie brakuje.

Najczęstsze przyczyny zatruć

Lasy Państwowe podkreślają, ze przyczyn zatruć jest jeszcze więcej. Mimo XXI wieku i łatwego dostępu do wiedzy wciąż wiele osób popełnia błędy. Niezwykle ważne jest pewne rozpoznanie gatunku grzyba. Nawet niewielkie różnice w wyglądzie mogą oznaczać, że mamy do czynienia z grzybem trującym. Pokutuje wciąż błędne przekonanie, że grzyb nadgryziony przez zwierzę jest jadalny.

Grzybobranie- Pyszności
Grzybobranie- Pyszności © Canva

Niektórzy twierdzą, że gotowanie ich uratuje. Niestety, obróbka termiczna nie niszczy wszystkich toksyn zawartych w grzybach trujących. Nie wszystkie trujące grzyby są gorzkie, więc brak goryczy nie jest żadnym wyznacznikiem.

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie