PoradyNajgorszy błąd wielu grzybiarzy. Skutki są opłakane

Najgorszy błąd wielu grzybiarzy. Skutki są opłakane

Zbieranie grzybów - Pyszności
Zbieranie grzybów - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.08.2024 09:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Z grzybobraniem kojarzy się przede wszystkim jesień, ale sierpniowa aura, w szczególności po deszczu, sprawia, że i teraz wyjść można z koszykami pełnymi leśnych przysmaków. Podczas zbiorów warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na to, co zbieramy, ale również jak to robimy.

Zbieranie grzybów to wspaniała okazja nie tylko do smacznego uzupełnienia domowej spiżarni, ale też wspaniałego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Dla wielu osób to wspaniałe hobby pielęgnowane w polskich domach od pokoleń. Nie oznacza to jednak, że lata doświadczeń wyeliminowały pojawiające się błędy. Lasy Państwowe przygotowały zbiór najczęściej popełnianych grzechów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najgorsze błędy grzybiarzy

Podstawową zasadą jest to, aby nigdy nie zbierać grzybów, co do których nie ma się całkowitej pewności, że są jadalne. Brzmi to jak oczywista oczywistość, jednak wciąż niektórzy popełniają błędy. Warto pamiętać, że nawet niewielka ilość trującego grzyba może spowodować poważne zatrucie, a w niektórych przypadkach nawet śmierć.

Grzyboboranie - Pyszności
Grzyboboranie - Pyszności© archiwum prywatne

Jeśli nie jest się przekonanym, grzyb najlepiej zostawić w spokoju. Już zerwane można zanieść do Sanepidu, gdzie zatrudniony ekspert w dziedzinie mykologii zajmie się identyfikacją.

Zwróć uwagę, do czego zbierasz

Kolejnym poważnym błędem, przez który popełniamy na grzybobraniu, jest niewłaściwe ich zbieranie. Nie chodzi tu o odwieczny spór, czy grzyby należy wycinać czy wykręcać, a o wrzucanie ich do reklamówki. Foliowa torba to nie tylko mało ekologiczne rozwiązanie, ale przede wszystkim prawdziwa rzeźnia dla leśnych przysmaków.

Zbieranie grzybów- Pyszności
Zbieranie grzybów- Pyszności© Canva

Grzyby w takich opakowaniach szybko się zaparzają, co przyspiesza procesy gnilne i może prowadzić do zatruć. Mało osób zdaje sobie z tego sprawę i chociaż wprawieni grzybiarze wybierają się do lasu z wiaderkiem, to amatorów plastiku, skrzętnie upychanego po kieszeniach, zdecydowanie nie brakuje.

Najczęstsze przyczyny zatruć

Lasy Państwowe podkreślają, ze przyczyn zatruć jest jeszcze więcej. Mimo XXI wieku i łatwego dostępu do wiedzy wciąż wiele osób popełnia błędy. Niezwykle ważne jest pewne rozpoznanie gatunku grzyba. Nawet niewielkie różnice w wyglądzie mogą oznaczać, że mamy do czynienia z grzybem trującym. Pokutuje wciąż błędne przekonanie, że grzyb nadgryziony przez zwierzę jest jadalny.

Grzybobranie- Pyszności
Grzybobranie- Pyszności© Canva

Niektórzy twierdzą, że gotowanie ich uratuje. Niestety, obróbka termiczna nie niszczy wszystkich toksyn zawartych w grzybach trujących. Nie wszystkie trujące grzyby są gorzkie, więc brak goryczy nie jest żadnym wyznacznikiem.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także