Najlepszy napój dla wątroby. Kosztuje grosze, a działa cuda

Wiemy, że korzystnie wpływa na zdrowie jelit, że redukuje poziom cukru we krwi, że jest niskokaloryczny i stanowi źródło białka. Po kefir warto sięgać nie tylko ze względu na powyższe. Okazuje się, że napój ten może mieć zbawienny wpływ na wątrobę.

Dlaczego warto pić kefir przy problemach z wątrobą? Dlaczego warto pić kefir przy problemach z wątrobą?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kefir jest bogaty w probiotyki, m.in. bakterie kwasu mlekowego i drożdże, które korzystnie wpływają na zdrowie jelit. Dzięki obecności peptydów mlecznych kefir wspomaga regulację poziomu cukru we krwi i hamowanie głodu. Stanowi też źródło białka i jest stosunkowo niskokaloryczny. A jak działa na wątrobę?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczna kieszonka z patelni stanie się śniadaniowym hitem

Jak kefir działa na wątrobę?

Kefir może okazać się nieocenionym wsparciem w procesie odchudzania i redukcji stłuszczenia wątroby. Wyniki badań przeprowadzonych na myszach dowiodły, że regularne spożywanie kefiru nie tylko przyczyniło się do zmniejszenia całkowitej masy ciała tych gryzoni, ale także skutecznie hamowało proces syntezy tłuszczu. Dodatkowo u myszy, które przez cztery tygodnie codziennie otrzymywały kefir, zaobserwowano znaczący spadek poziomu trójglicerydów i cholesterolu w wątrobie.

Takie działanie kefiru może być niezwykle korzystne w terapii niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLAD). W jednym z badań naukowcy zauważyli, że kefir nie tylko pomaga w redukcji stłuszczenia wątroby, ale także przynosi korzyści w zmniejszaniu stanu zapalnego tego organu. Co więcej, kefir może spowalniać rozwój niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby, które jest bardziej agresywną formą NAFLAD.

Jak kefir działa na wątrobę?
Jak kefir działa na wątrobę? © Freepik

Kefir - naturalna bariera ochronna dla wątroby

Kefir, podobnie jak wiele innych produktów fermentowanych, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które mają zdolność do ochrony komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Badania naukowe dowodzą, że składniki zawarte w kefirze mogą zwiększać aktywność enzymów antyoksydacyjnych, szczególnie w komórkach wątroby.

Taka właściwość kefiru może mieć kluczowe znaczenie dla ochrony wątroby przed potencjalnym uszkodzeniem spowodowanym przez leki lub inne szkodliwe substancje. Dzięki temu kefir może stanowić naturalną barierę ochronną dla wątroby, wspomagając jej zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie. O kefirze i jego wpływie na wątrobę mówił również dr Marek Skoczylas (obecnie zajmuje się m.in. fitofarmakologią, toksykologią żywności i leczeniem chorób przewlekłych) na swoim kanale na YouTube.

- Spośród wielu prozdrowotnych właściwości kefir wykazuje dobroczynny wpływ na naszą wątrobę. A jak dowiedziono w badaniach na zwierzętach, może chronić wątrobę przed szkodliwym działaniem pestycydów na ten organ - tłumaczy dr Marek Skoczylas. - Otóż pestycydy dostarczane zwierzętom niszczyły ich materiał genetyczny i wątrobę prowadząc do mutacji, natomiast kefir tę sytuację odwracał - dodaje specjalista.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej