PrzepisCiastaNajlepszy seromakowiec pod słońcem. Wyjdzie wilgotny ale spód nie nasiąknie

Najlepszy seromakowiec pod słońcem. Wyjdzie wilgotny ale spód nie nasiąknie

Sernik czy makowiec? A po co się ograniczać? Zróbmy oba – zamknięte w jednym cieście! Takie połączenie zrobi wrażenie na gościach, a ty wcale się aż tak nad tym nie napracujesz. Prawda, że ślinka sama zaczyna cieknąć?

Seromakowiec w najlepszym wydaniu
Seromakowiec w najlepszym wydaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Angelika Heine

Ciasta serwowane na polskich stołach to prawdziwa poezja smaków. Przy niektórych recepturach nie ma co kombinować, bo są już dawno doprowadzone do perfekcji. Wbrew pozorom to wcale nie stoi na przeszkodzie, by trochę poeksperymentować w kuchni. A seromakowiec jest tego najlepszym przykładem.

Muszę przyznać, że jestem wielkim fanem obu tych ciast. Zarówno sernik, jak i makowiec to przecież obowiązkowe pozycje na rodzinnych spotkaniach. Czasami jednak można jeszcze udoskonalić to, co za pozór jest już perfekcyjne. Połączenie obu tych ciast w jedno okazało się strzałem w dziesiątkę. Poniższy przepis mogę ci z czystym sumieniem polecić. Jest banalnie prosty, a efekt… Cóż, sam się przekonasz!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny seromakowiec

Składniki:

  • 1 kg półtłustego, trzykrotnie mielonego sera,
  • 5 jajek,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 krople zapachu waniliowego,
  • skórka z ½ cytryny,
  • 500 g masy makowej.

Spód:

  • 160 g mąki tortowej,
  • 80 g masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania spodu. Zimne masło połącz z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  2. Rozbij jajko, oddziel żółtko od białka. To pierwsze dodaj do mieszanki.
  3. Całość zacznij siekać, po chwili możesz zwilżyć je odrobiną wody. Wyrób jednolitą masę, zabezpiecz folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  4. Po 25 minutach wyjmij, rozwałkuj i umieść w formie.
  5. Wysmaruj białkiem, a następnie ponakłuwaj widelcem.
  6. Piecz przez kwadrans w 180 stopniach Celsjusza.
  7. Czas na masę serową. Rozdziel żółtka od białek. Te pierwsze utrzyj z cukrem i solą, a następnie połącz z mielonym serem.
  8. Dodaj skórkę z cytryny, zapach waniliowy i mąkę ziemniaczaną, cały czas miksując. Dopiero na sam koniec dorzuć także ubite białka, tym razem już delikatnie, za pomocą łyżki.
  9. Na upieczonym blacie rozsmaruj masę makową. Na nią wyłóż masę serową. Piecz około 55 minut w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego!
sernikmakowiecciasto

Wybrane dla Ciebie