Najgorszy błąd przy gotowaniu ryżu. Dlatego zmienia się w kleistą papkę
Sypki ryż, kiedy wszystkie jego ziarenka są idealnie oddzielone, to świetna baza do wielu dań. Jest wtedy znacznie smaczniejszy niż w postaci kleistej papki. Wiesz, jak go ugotować, by się w nią nie zmienił? Mamy kilka wskazówek.
Choć ryż często wykorzystywany jest do różnych dań, mało kto zwraca uwagę na szczegóły jego gotowania. Wydaje się, że wystarczy zalać go wodą i ugotować. Niby tak, ale szczegół robi tu dużą różnicę. Ziarenka ryżu mogą być suche i idealnie oddzielone, lecz czasami wychodzi nam też kleista miazga. Jak tego uniknąć?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odpowiedni gatunek ryżu to podstawa
Jeśli nie masz dużego doświadczenia w gotowaniu ryżu, ułatwi ci to wybór jego odpowiedniego rodzaju. Najłatwiejszy w przygotowaniu jest basmati. Ma dłuższe ziarna i zawiera mniejszą ilości skrobi, co sprawia, że jest mniej kleisty. Przed gotowaniem, każdego rodzaju ryżu, należy dokładnie wypłukać ziarna pod zimną wodą. Dzięki temu nadmiar skrobi i wszelkie zanieczyszczenia zostaną usunięte, co ma duży wpływ na idealną konsystencję ryżu.
Zachowaj proporcje
Ryżu nie wystarczy po prostu zalać wodą. To częsty błąd, który powoduje, że wychodzi kleisty. Ważne są tu proporcje. Na jedną część ryżu powinno przypadać 1,5 części wody. To sprawi, że będzie miał jej odpowiednią ilość do wchłonięcia podczas gotowania. Rozpocznij gotowanie od zimnej wody, a nie wrzącej, co jest istotną różnicą, która wpływa na końcowy efekt. Do gotującego się ryżu możesz dodać łyżeczkę soku z cytryny. Ten prosty trik sprawi, że ziarenka nie skleją się ze sobą, a ich smak pozostanie wyśmienity. Sok z cytryny go nie zmieni.
Pod przykryciem i na parze
Ryż gotuj zawsze pod przykryciem, wtedy będzie dochodził równomiernie. Kiedy się zagotuje, zmniejsz ogień. Wtedy będzie przygotowywany jakby na parze. Przypomina to powolne duszenie na małym ogniu. Po około 8-10 minutach ziarenka powinien wchłonąć wodę i zwiększyć objętość.
Ważne! Po zakończeniu gotowania, pozostaw ryż na kilka minut w garnku na "odpoczynek". Dzięki temu ziarna osiągną najlepszą konsystencję. W dalszym ciąu będą wchłaniać wilgoć, co zapewni im lekkość. Po całym procesie przygotowywania w ten sposób, ryż będzie wręcz suchy i absolutnie pozbawiony kleistości. Wystarczy delikatnie spulchnić go widelcem i podawać.