PrzepisProste przepisyNiby przaśne, a światowe. To polskie danie znają nawet w Japonii i USA

Niby przaśne, a światowe. To polskie danie znają nawet w Japonii i USA

Porębskie prażonki to prosta potrawa, z którą wiąże się zwyczaj biesidaniowania przy ognisku
Porębskie prażonki to prosta potrawa, z którą wiąże się zwyczaj biesidaniowania przy ognisku
Źródło zdjęć: © Pixabay

14.08.2023 14:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaki, kiełbasa, boczek stanowią bazę tradycyjnego dania, wpisanego na listę produktów tradycyjnych dla województwa śląskiego. Tam od pokoleń przyrządza się prażonki - mieszaninę prostych składników upieczonych, a konkretniej uprażonych nad ogniem w kociołku. Jednak prażonki to nie tylko danie, a też zwyczaj biesiadowania wśród najbliższych przy ognisku znany nawet za oceanem.

Danie to powiązane jest z regionem zawierciańskim (województwo śląskie), a w szczególności z Porębą. Od 200 lat produkuje się tam specjalnych garnki (zwane kociołkami) przeznaczone do pieczenia, a konkretniej - prażenia ziemniaków z dodatkiem kiełbasy, boczku, cebuli, smalcu, soli i pieprzu. Tak przygotowana potrawa to specyficzny lokalny przysmak znany jako porębskie prażonki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porębskie prażonki. Znają je na drugim końcu świata

W Porębie i okolicach prażonki tradycyjnie przyrządza się w specjalnym żeliwnym kociołku, czyli dużym garnku na trzech nóżkach z grubą hermetycznie przykręcaną pokrywą. Według starych kronik pierwsze garnki dla potrzeb lokalnych zaczęto odlewać w 1799 roku. Produkcja przerodziła się w masową - na przełomie XIX i XX wieku w Porębie produkowano najwięcej żeliwnych garnków w całym Królestwie Polskim.

Prażonki powiązane są z kulturą biesiadowania. W latach przedwojennych, a później w latach 50. i 60. odbywały się niedzielne festyny, na które przychodziły całe rodziny. W latach 70. i 80. organizowano "prażonki" połączone z zabawą taneczną i zwyczaj ten kontynuowany jest do dzisiaj. Co ciekawe, potrawa ta uważana za prostą i przaśną, dzięki powiązaniom rodzinnym znana jest w prawie w całej Europie oraz w Japonii, Australii i USA.

Porębskie prażonki tradycyjnie przyrządza się w żeliwnym kociołku
Porębskie prażonki tradycyjnie przyrządza się w żeliwnym kociołku© Adobe Stock

Tradycyjne porębskie prażonki. Przepis na kociołek z ziemniakami i mięsem

Składniki:

  • 4 kg ziemniaków,
  • 1 kg kiełbasy,
  • 500 g wędzonego boczku,
  • 5 dużych cebul,
  • 3 duże liście białej kapusty,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki smalcu do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki pokrój w grube plastry lub półplastry, kiełbasę w kostkę, a boczek w słupki.
  2. Ułóż wszystko cienkimi warstwami w kociołku: ziemniaki, sól i pieprz, kiełbasa, ziemniaki, sól i pieprz, boczek – i tak do wykorzystania składników.
  3. Cebulę pokrój w plastry i ułóż na wierzchu, a następnie przykryj liśćmi kapusty.
  4. Zamknij szczelnie kociołek i ustaw na ognisku.
  5. Piecz prażonki ok. 60 minut (w piekarniku powinno wystarczyć ok. 45-50 minut w temperaturze 180 st. C).
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także