Nie chcesz popełnić gafy? Przed wizytą w restauracji naucz się jeść pałeczkami

Wietnam, kraj o bogatej historii i kulturowym dziedzictwie, znany jest nie tylko z malowniczych krajobrazów, ale także – a może przede wszystkim – z wyjątkowej kuchni. Jedzenie odgrywa ważną rolę w społeczeństwie wietnamskim, a lokalna etykieta przy stole jest dla wielu równie istotna, jak sama potrawa. Jak się zachować w wietnamskiej restauracji, by nie popełnić faux pas? Poznaj kilka wskazówek wietnamskiej etykiety!

Kuchnia wietnamskaKuchnia wietnamska
Źródło zdjęć: © Agencja od kuchni
oprac.  KGD

Wietnamczycy cenią sobie umiarkowanie przy jedzeniu. Choć jedzenie jest smaczne i kuszące, warto pamiętać, że zbyt obfite porcje czy łapczywe jedzenie mogą być postrzegane jako brak kultury. Lepiej jest więc próbować różnych dań, ale w mniejszych ilościach, ciesząc się każdym zjedzonym kęsem.

Choć pozostawienie na talerzu resztki niedojedzonej potrawy nie będzie odebrane przez obsługę wietnamskiej restauracji negatywnie, to marnotrawstwo żywności uważane jest już zdecydowanie za nieodpowiednie zachowanie. Jak znaleźć złoty środek? Warto przed złożeniem zamówienia dopytać o wielkość serwowanych porcji i ewentualnie zrezygnować z nadmiaru dań czy przystawek. Odpowiedzialność w tym zakresie to w Wietnamie przejaw szacunku wobec jedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś

Pałeczki

Używanie pałeczek w kuchni wietnamskiej jest zupełnie powszechne. Warto nauczyć się ich poprawnego trzymania i obsługi przed wizytą w azjatyckiej restauracji. Przede wszystkim należy unikać pionowego wbijania pałeczek w potrawy – może być to odebrane jako niestosowne.

Korzystanie z pałeczek nie jest w gruncie rzeczy bardzo skomplikowane, jednak z pewnością wymaga odpowiedniej praktyki. Sięgając po nie, warto trzymać się dwóch prostych zasad:

  • pierwszą pałeczkę, która podczas jedzenia pozostaje nieruchomo, przytrzymuj kciukiem i palcem serdecznym,
  • drugą pałeczkę, którą możesz swobodnie poruszać, złap w taki sposób, jak trzyma się długopis.

W naszej restauracji zdarzają się goście, którzy nie przywykli do korzystania z pałeczek. Na ich prośbę z chęcią wymieniamy pałeczki na widelec, nóż czy łyżkę, ponieważ zależy nam na tym, by goście czuli się w Wi-Taj przede wszystkim komfortowo. Trudność w jedzeniu pałeczkami to naturalna postawa dla Europejczyków. Warto jednak podkreślić, że coraz rzadziej spotykamy ją wśród naszych Gości, co z pewnością wynika z popularyzacji kuchni azjatyckiej w Polsce – komentuje Linh Ziółkowska, Manager Generalny restauracji Wi-Taj.
Jedzenie pałeczkami
Jedzenie pałeczkami © Agencja od kuchni

Food sharing

Podczas posiłków Wietnamczycy chętnie dzielą się między sobą jedzeniem. Jest to uznawane za miły gest kojarzony z gościnnością i przyjaznym nastawieniem. W środowisku wietnamskim warto być otwartym na takie zachowania i przyjmować kawałki potraw oferowane przez współbiesiadników.

Myślę, że dzielenie się jedzeniem, a tak naprawdę wspólne zamawianie przystawek, by kolejno razem je zjeść, staje się trendem, a może i standardem w wielu polskich środowiskach. Często widzimy grupy przyjaciół czy członków rodziny, którzy celowo wybierają kilka dań na tzw. wspólny stół, by później razem cieszyć się tym posiłkiem. Jest to więc element, który łączy te dwie kultury stołu – dodaje Linh Ziółkowska.

Po wietnamskiej uczcie nie pozostaje nic więcej, jak wyrazić swoje uznanie dla szefa kuchni, który dopieścił podniebienie przybyłych gości. Choć i w Wietnamie nie jest to obowiązkowe, to z pewnością stanie się miłym zaskoczeniem dla całego personelu.

Zachowanie zasad obowiązujących przy wietnamskim stole pozwoli poczuć się swobodniej i pewniej zarówno na ulicach malowniczego Hanoi, jak i w naszych, lokalnych restauracjach o profilu azjatyckim, których w polskich miastach stanowczo nie brakuje.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej