PoradyNie gotuj jajka do sałatki jarzynowej w ten sposób. Straci smak i wartości

Nie gotuj jajka do sałatki jarzynowej w ten sposób. Straci smak i wartości

Na świątecznym stole pojawić się musi sałatka jarzynowa. Jednym z jej składników są ugotowane na twardo jajka. Chociaż może się wydawać, że ich przygotowanie to bułka z masłem, niektórzy wciąż popełniają błąd.

Jak ugotować jajka do sałatki jarzynowej
Jak ugotować jajka do sałatki jarzynowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

O ile przy groszku, porze czy jabłku w sałatce jarzynowej wciąż trwają dyskusje, o tyle jajko jest dodatkiem niemal obowiązkowym. Świetnie spaja całość, dodaje miękkości i podnosi wartość odżywczą kultowego dania. Wiele osób gotuje je "na oko", wrzucając po prostu do garnka z wodą i wyciągając wtedy, kiedy przypomni im się, że czas na jajka. To jednak błąd, który kosztuje utratę wartości odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak ugotować jajka do sałatki?

Zbyt długie gotowanie jajek na twardo prowadzi do istotnych zmian w ich jakości. Po pierwsze, tracą one swój smak, konsystencję i atrakcyjny wygląd - często pojawia się charakterystyczna zielona obwódka, będąca efektem reakcji chemicznej. Białko jajek ulega denaturacji pod wpływem ciepła, co powoduje zmianę jego struktury. Zbyt długie gotowanie sprawia, że białko staje się twarde i gumowate, a żółtko suche i kruche. To jednak nie koniec.

Jajko na twardo
Jajko na twardo © Adobe Stock | ZENEIDA HERRERA

Witaminy zawarte w jajkach, zwłaszcza te rozpuszczalne w wodzie, są wrażliwe na wysokie temperatury i długi czas gotowania. W efekcie przegotowane jajka tracą znaczną część swoich wartości odżywczych, co oznacza, że dostarczają mniej niezbędnych dla organizmu składników. W ten sposób tracimy nawet 40 procent cennych wartości odżywczych.

Jajka nie powinny gotować się dłużej niż 8-10 minut. To pozwoli na zachowanie kolory, smaku i wartości odżywczych. Po ugotowaniu jajka warto je szybko schłodzić, zanurzając je w zimnej wodzie. Dzięki temu zatrzyma się proces gotowania i jajka łatwiej będzie obrać.

Jedz jajka na zdrowie

Jajka są bogate w wiele witamin, takich jak A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Zawierają również szereg minerałów, w tym fosfor, potas, wapń, żelazo i cynk. Te składniki odżywcze są ważne dla wielu procesów zachodzących w organizmie, m.in. dla wzroku, odporności, zdrowia kości i produkcji energii.

Obieranie jajek - Pyszności
Obieranie jajek - Pyszności© Canva | 4kodiak

Jajka są jednym z najlepszych źródeł choliny, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Cholina jest również ważna dla zdrowia wątroby.

Chociaż żółtko zawiera tłuszcz, to są to głównie zdrowe tłuszcze nienasycone, które są korzystne dla serca i układu krążenia. Zawierają one również luteinę i zeaksantynę, które są ważne dla zdrowia oczu.

Wybrane dla Ciebie