Nie musisz dodawać mąki do placków ziemniaczanych. Ania Starmach sięga po inny składnik

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Tradycyjny przepis wymaga użycia mąki i jajek, ale czy na pewno? Ania Starmach zdradza, jak zrobić placki ziemniaczane bez tych składników.

Pomysł na placki ziemniaczane według Ani StarmachPomysł na placki ziemniaczane według Ani Starmach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Ania Starmach, Facebook
Marcin Michałowski

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które wszyscy uwielbiają. Są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, a przy tym niezwykle wszechstronne w podawaniu. To idealna baza do smacznych sosów, takich jak gulasz czy sos grzybowy, ale równie dobrze smakują z dodatkiem śmietany lub podane na słodko z cukrem pudrem. Klasyczny przepis na placki ziemniaczane wymaga ziemniaków, mąki, jajka i cebuli, ale co zrobić, gdy brakuje któregoś z tych składników?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Placki ziemniaczane bez mąki i jajek

Jeśli zabraknie jajek i mąki, nie musicie rezygnować z ulubionych placków ziemniaczanych. Ania Starmach przedstawia innowacyjne rozwiązanie, które pozwoli wam cieszyć się tym pysznym daniem. Przygotujcie się na odkrycie rösti, czyli szwajcarskich placków ziemniaczanych bez mąki i jajek.

Przepis na rösti jest stosunkowo prosty, a jego wynik zachwyci was smakiem. Można przygotować je zarówno z surowych, jak i lekko podgotowanych ziemniaków. W przypadku wyboru surowych ziemniaków warto sięgnąć po mączyste odmiany, podobne do tych używanych do tradycyjnych placków ziemniaczanych. W przypadku ziemniaków podgotowanych nie ma to większego znaczenia.

Przepis na rösti Ani Starmach

Oto przepis na rösti, który pochodzi od Ani Starmach:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 łyżki koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • Kwaśna śmietana do podania.

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie odciśnij je mocno z soku i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Rozgrzej olej na patelni i łyżką wyłóż porcje startych ziemniaków.
  3. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  4. Gotowe placki podawaj ze śmietaną i posiekanym drobno koperkiem.

Jeśli preferujecie, możecie użyć masła zamiast oleju do smażenia. Ania Starmach sugeruje również podanie tych placków ziemniaczanych z wędzonym łososiem - to doskonała alternatywa dla tradycyjnych dodatków i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom oryginalnych smaków.

W ten sposób możecie cieszyć się plackami ziemniaczanymi, nawet jeśli brakuje wam mąki i jajek. To smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego przepisu, która zaskoczy was swoim wyjątkowym smakiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku