Nie musisz dodawać mąki do placków ziemniaczanych. Ania Starmach sięga po inny składnik

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Tradycyjny przepis wymaga użycia mąki i jajek, ale czy na pewno? Ania Starmach zdradza, jak zrobić placki ziemniaczane bez tych składników.

Pomysł na placki ziemniaczane według Ani StarmachPomysł na placki ziemniaczane według Ani Starmach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Ania Starmach, Facebook
Marcin Michałowski

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które wszyscy uwielbiają. Są chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, a przy tym niezwykle wszechstronne w podawaniu. To idealna baza do smacznych sosów, takich jak gulasz czy sos grzybowy, ale równie dobrze smakują z dodatkiem śmietany lub podane na słodko z cukrem pudrem. Klasyczny przepis na placki ziemniaczane wymaga ziemniaków, mąki, jajka i cebuli, ale co zrobić, gdy brakuje któregoś z tych składników?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć ze sobą wspólnego dynia i pizza? Okazuje się, że bardzo wiele

Placki ziemniaczane bez mąki i jajek

Jeśli zabraknie jajek i mąki, nie musicie rezygnować z ulubionych placków ziemniaczanych. Ania Starmach przedstawia innowacyjne rozwiązanie, które pozwoli wam cieszyć się tym pysznym daniem. Przygotujcie się na odkrycie rösti, czyli szwajcarskich placków ziemniaczanych bez mąki i jajek.

Przepis na rösti jest stosunkowo prosty, a jego wynik zachwyci was smakiem. Można przygotować je zarówno z surowych, jak i lekko podgotowanych ziemniaków. W przypadku wyboru surowych ziemniaków warto sięgnąć po mączyste odmiany, podobne do tych używanych do tradycyjnych placków ziemniaczanych. W przypadku ziemniaków podgotowanych nie ma to większego znaczenia.

Przepis na rösti Ani Starmach

Oto przepis na rösti, który pochodzi od Ani Starmach:

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 łyżki koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • Kwaśna śmietana do podania.

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie odciśnij je mocno z soku i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. Rozgrzej olej na patelni i łyżką wyłóż porcje startych ziemniaków.
  3. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  4. Gotowe placki podawaj ze śmietaną i posiekanym drobno koperkiem.

Jeśli preferujecie, możecie użyć masła zamiast oleju do smażenia. Ania Starmach sugeruje również podanie tych placków ziemniaczanych z wędzonym łososiem - to doskonała alternatywa dla tradycyjnych dodatków i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom oryginalnych smaków.

W ten sposób możecie cieszyć się plackami ziemniaczanymi, nawet jeśli brakuje wam mąki i jajek. To smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego przepisu, która zaskoczy was swoim wyjątkowym smakiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇