Nie robię już kanapek. Ten śniadaniowy omlet syci aż do południa

W poszukiwaniu praktycznych przepisów na śniadanie dotarłem do receptury na tak zwany holenderski naleśnik. Czym jest słynne dutch baby? Czy naprawdę pochodzi z Niderlandów? I jak się go wykonuje? O tym chcę ci dzisiaj opowiedzieć. I z całego serca polecić!

Dutch baby to kultowy naleśnikDutch baby to kultowy naleśnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JCLGarcia

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na smaczne i pożywne śniadanie, to doskonale trafiłeś. Dzisiaj skupiamy się na pewnym holenderskim rarytasie zwanym dutch baby. No ale właśnie, czy na pewno wspomniany naleśnik pochodzi – zgodnie z nazwą – z Holandii? Otóż nie, jego korzenie sięgają Niemiec, a kwestie nazewnictwa miały być ponoć związane z trudnością w wymowie słowa deutsch. Ta geneza nie jest jednak aż tak istotna, bo ostatecznie tłem do wzrostu popularności (i zastrzeżenia nazwy) były Stany Zjednoczone, a dokładniej pewna rodzinna restauracja z Seattle.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta lazania z patelni. Przepis na szybki i pyszny obiad

Tak czy inaczej, dutch baby to naleśnik zdecydowanie jedyny w swoim rodzaju. Przyrządza się go bowiem w piekarniku, najlepiej na głębokiej, żeliwnej patelni. Smak tego specjału określa się często jako budyniowy, bo powstały "ptyś" jest słodki, zwykle doprawiany wanilią. Można też dorzucić trochę owocowych dodatków; ja na przykład użyłem śliwek. Nie jest to być może najszybsze do zrobienia śniadanie świata, ale w spokojniejszy, weekendowy poranek można się o to pokusić. Doznania smakowe są tego warte!

Holenderski naleśnik

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 90 g mąki pszennej,
  • ½ szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli,
  • cukier puder,
  • owoce, np. śliwki (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Jajka, mąkę, mleko, oba rodzaje cukru i szczyptę soli miksuję.
  2. Odkładam gotową masę, włączam piekarnik na 200°C.
  3. Na podgrzaną już patelnię żeliwną (ewentualnie inne żaroodporne naczynie – wcześniej rozgrzewam je w piekarniku) wylewam trochę stopionego na oddzielnej patelni masła. Rozprowadzam je, a potem wlewam całą masę.
  4. Na wierzchu układam owoce.
  5. Całość wstawiam do piekarnika i piekę przez około 20 minut.
  6. Wyciągam, posypuję cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀