Nienawidzona w dzieciństwie, teraz powinna znaleźć się w każdej potrawie. Jej zalety wprost zachwycają

Pietruszka, pewnie nie jedna osoba nie lubiła jej w dzieciństwie. Jeśli dowiecie się teraz jakie ma właściwości, na pewno ją pokochacie i zagości na waszym talerzu. Sprawdzi się zarówno do kanapek, jak i możemy posypać nią gulasz lub wrzucić do mięsnego wywaru.

Obrazek
Paulina

Oprócz wytrawnego zestawienia możemy pomyśleć o deserach. Natka pietruszki sprawdzi się do koktajli i ciast. Możliwości jest naprawdę dużo i warto eksperymentować. Co znajdziemy w natce pietruszki? Zobaczcie!

Obrazek

Właściwości pietruszki

Pietruszka, królowa witaminy C. Tak! Mamy jej tam bardzo dużo. Dodatkowo znajdziemy tam witaminy z gr. B w tym kwas foliowy i żelazo. Wapń, potas i błonnik pokarmowy. Oprócz tego, że wszystkie te witaminy będą pozytywnie wpływać na naszą odporność, to zyskają też inne osoby.

  • Działanie antyoksydacyjne

Natka pietruszki jest bogata w przeciwutleniacze – zawiera witaminy A, E oraz C. Chronią one komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników.

  • Wsparcie układu odpornościowego

Zawartość witaminy C w pietruszce będzie wpływać na nasz układ odpornościowy.

  • Zmniejsza ryzyko zachorowanie na nowotwór

Przez to, że w swoim składzie posiada witaminy o działaniu antyoksydacyjnym i flawonoidy to może chronić przed zachorowaniem na nowotwór.

  • Poprawia stan skory i wzrok

Garść natki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na prowitaminę A, niezbędna w procesie widzenia. Warto łączyć ją z dobrej jakości tłuszczami. Może się przydać oliwa lub orzechy, aby umożliwić wchłanianie tej rozpuszczalnej w tłuszczu witaminy.

Obrazek
Pietruszka - Pyszności; Foto Canva.com

U kogo sprawdzi się jeszcze pietruszka?

Jak widać, ma ona w sumie trzy cenne substancje. Czyli żelazo, kwas foliowy i witaminę C. To składniki, które są często niedoborowe u osób z niedokrwistością obu rodzajów. Mowa tu o niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego i żelaza. Pietruszka dostarczy nam tych składników, ale i zadba o ich lepsze wchłaniania z uwagi na zawartość witaminy C.

Obrazek
Pietruszka - Pyszności; Foto Canva.com

Uprawa pietruszki w domowym ogródki

Jeśli chcesz, by pietruszka nie tylko przeżyła, ale rosła jak szalona pamiętaj o kilku rzeczach. Wybierz odpowiednią glebę. Pietruszka nie lubi kwaśnego podłoża, dlatego kupując ziemię postaw na tę zasadową, bogatą w składniki odżywcze. Kolejna sprawa to podlewanie. Tutaj złoty środek jest najważniejszy. Czyli nie za sucho i nie za mokro. Jeśli nie chcemy, by roślina nam zgniła od przelania wodą to wlewają ją do podstawki. Tak wyhodowaną pietruszkę najlepiej zjadać od razu po ścięciu, jeśli chcemy wyciągnąć z niej, jak najwięcej dobrego.

Tu znajdziesz przepis na nasze ulubione mięsne kulki z pietruszką:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej