Niestety wciąż mało znane w Polsce. A szkoda, bo to jedne z najzdrowszych owoców
Trochę borówka, a trochę jagoda. W polskiej nazwie ma "śliwę", a we francuskiej "jabłko". Czym jest świdośliwa i dlaczego powinniśmy zainteresować się tą rośliną?
25.05.2024 | aktual.: 25.05.2024 10:19
Świdośliwa (Amelanchier) to gatunek rośliny z rodziny różowatych, a jej nazwa pochodzi od francuskiego słowa "amelanche", oznaczającego małe jabłka. Roślina ta występuje w 25 gatunkach, zarówno dzikich, jak i uprawnych. W Polsce uprawiana jest rzadko, a szkoda, bo w tych małych jagodach skrywa się wiele dobrodziejstw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jakie właściwości ma świdośliwa?
Owoce świdośliwy należą do grupy owoców jagodowych, a te uważa się za najzdrowsze spośród owoców. Zwierają antocyjany i flawonole. Antocyjany odpowiadają za niebiesko-fioletową barwę jagód, a także wykazują działanie antyoksydacyjne. Chronią więc przed stresem oksydacyjnym i tym samym - rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Antyoksydanty łagodzą też stany zapalne i opóźniają procesy starzenia się organizmu, obniżają wysoki poziom cholesterolu i regulują stężenie glukozy we krwi.
Warto dodać, że owoce świdośliwy zawierają cztery razy więcej potasu i siedem razy więcej wapnia i żelaza w porównaniu do borówki amerykańskiej. Ponadto świdośliwa jest bogata w antyoksydanty, witaminę C, błonnik i minerały, jej owoce wspierają układ odpornościowy, pomagając w walce z infekcjami, a zawarte w niej flawonoidy mogą korzystnie wpływać na serce i układ krążenia.
Zobacz także
Świdośliwa - z czym to się je?
Świdośliwa jest rozłożystym krzewem lub niewielkim drzewem, osiągającym wysokość od 0,5 do 15 metrów, w zależności od odmiany. Kwiaty są białe lub lekko różowe, zebrane w kwiatostany na końcach pędów, a owoce przypominają kuliste purpurowo-fioletowe lub granatowe jagody. Są soczyste i smaczne.
Owoce świdośliwy można spożywać na surowo, dodając do sałatek, deserów lub smoothie. Świdośliwa jest również wykorzystywana do produkcji dżemów, soków, win i likierów. Jej smak przypomina borówki, dlatego czasem jest nazywana borówką kanadyjską. Owoce świdośliwy można mrozić, doskonale nadają się również jako nadzienie do pierogów.