Niestety wciąż mało znane w Polsce. A szkoda, bo to jedne z najzdrowszych owoców

Trochę borówka, a trochę jagoda. W polskiej nazwie ma "śliwę", a we francuskiej "jabłko". Czym jest świdośliwa i dlaczego powinniśmy zainteresować się tą rośliną?

Świdośliwa to rzadko uprawiany w Polsce owoc Świdośliwa to rzadko uprawiany w Polsce owoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Świdośliwa (Amelanchier) to gatunek rośliny z rodziny różowatych, a jej nazwa pochodzi od francuskiego słowa "amelanche", oznaczającego małe jabłka. Roślina ta występuje w 25 gatunkach, zarówno dzikich, jak i uprawnych. W Polsce uprawiana jest rzadko, a szkoda, bo w tych małych jagodach skrywa się wiele dobrodziejstw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa sałatka z czerwonym pesto to najnowsze odkrycie w mojej kuchni

Jakie właściwości ma świdośliwa?

Owoce świdośliwy należą do grupy owoców jagodowych, a te uważa się za najzdrowsze spośród owoców. Zwierają antocyjany i flawonole. Antocyjany odpowiadają za niebiesko-fioletową barwę jagód, a także wykazują działanie antyoksydacyjne. Chronią więc przed stresem oksydacyjnym i tym samym - rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworów. Antyoksydanty łagodzą też stany zapalne i opóźniają procesy starzenia się organizmu, obniżają wysoki poziom cholesterolu i regulują stężenie glukozy we krwi.

Warto dodać, że owoce świdośliwy zawierają cztery razy więcej potasu i siedem razy więcej wapnia i żelaza w porównaniu do borówki amerykańskiej. Ponadto świdośliwa jest bogata w antyoksydanty, witaminę C, błonnik i minerały, jej owoce wspierają układ odpornościowy, pomagając w walce z infekcjami, a zawarte w niej flawonoidy mogą korzystnie wpływać na serce i układ krążenia.

Świdośliwa
Świdośliwa © Pixabay

Świdośliwa - z czym to się je?

Świdośliwa jest rozłożystym krzewem lub niewielkim drzewem, osiągającym wysokość od 0,5 do 15 metrów, w zależności od odmiany. Kwiaty są białe lub lekko różowe, zebrane w kwiatostany na końcach pędów, a owoce przypominają kuliste purpurowo-fioletowe lub granatowe jagody. Są soczyste i smaczne.

Owoce świdośliwy można spożywać na surowo, dodając do sałatek, deserów lub smoothie. Świdośliwa jest również wykorzystywana do produkcji dżemów, soków, win i likierów. Jej smak przypomina borówki, dlatego czasem jest nazywana borówką kanadyjską. Owoce świdośliwy można mrozić, doskonale nadają się również jako nadzienie do pierogów.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej