Odkąd znam ten patent, nie robię rosołu inaczej. Ilość smaku i aromatu jest niesamowita
14.08.2024 08:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rosół to zupa, której absolutnie nie trzeba nikomu przedstawiać. Króluje na rodzinnych spotkaniach, rozpoczyna weselną zabawę i ratuje, gdy dopadnie nas syndrom dnia poprzedniego. Jeśli do tej pory nie udawało ci się ugotować idealnego wywaru, ten przepis uratuje cię z rosołowych tarapatów.
Można śmiało rzec, że ile jest garnków na rosół, tyle przepisów na zupę. Każdy robi ją nieco inaczej. Jedni dodają pomidora, aby wyciągnąć słodycz, inni nie wyobrażają sobie złocistego rosołu bez opalonej cebuli, są fani bulionów z wielu rodzajów mięs i takich, gdzie w składzie są tylko warzywa. W moim domu stawiam na rosół pieczony. Nie oznacza to oczywiście tego, że musisz głowić się, jak zmieścić duży gar w małym piekarniku. Do pieca trafiają bowiem składniki na zupę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rosół z pieczonych warzyw
Nie ma niedzieli bez rosołu. Jeśli nie zawsze wychodził ci tak, jak byś tego chciał lub po prostu szukasz prostego sposobu na podkręcenie smaku, sięgnij po przepis na rosół z pieczonych warzyw. To zupa, która wychodzi nie dość, że zawsze, to jeszcze każdemu.
Proces pieczenia, w przeciwieństwie do zwykłego gotowania, wydobywa z warzyw i mięsa głębię smaku, tworząc aromatyczny bulion o intensywnym kolorze. Pieczone warzywa uwalniają naturalną słodycz, która wzbogaca smak rosołu. To idealne rozwiązanie, gdy chcesz wydobyć wszystkie nuty bez dodawania dużej ilości przypraw.
Składniki:
- mięso na rosół - np. 2 udka z kurczaka, 2 skrzydełka i szponder wołowy,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 4 marchewki.
- por,
- 2 pietruszki,
- pół selera,
- 3 łyżki świeżego lubczyku
- 4 ziela angielskie,
- 2-3 liście laurowe,
- 3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- olej lub oliwa.
Sposób przygotowania:
- Na blaszce rozłóż mięso i warzywa pokrojone na większe kawałki. Dopraw dość obficie solą i pieprzem do smaku. Skropl całość oliwą lub olejem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez około godzinę, aż się ładnie zarumieni. Czas pieczenia zależy od wielkości produktów.
- Po upieczeniu przełóż wszystko do garnka, zalej wodą i dodaj przyprawy.
- Gotuj na małym ogniu przez około 3 godziny.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową zupę podaj z lubionymi dodatkami, na przykład domowym makaronem, makaronem naleśnikowym, ziemniakami czy kaszą. Smacznego!