Odkąd znam ten patent, nie robię rosołu inaczej. Ilość smaku i aromatu jest niesamowita

Rosół to zupa, której absolutnie nie trzeba nikomu przedstawiać. Króluje na rodzinnych spotkaniach, rozpoczyna weselną zabawę i ratuje, gdy dopadnie nas syndrom dnia poprzedniego. Jeśli do tej pory nie udawało ci się ugotować idealnego wywaru, ten przepis uratuje cię z rosołowych tarapatów.

Rosół z pieczonych warzyw - PysznościRosół z pieczonych warzyw - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Można śmiało rzec, że ile jest garnków na rosół, tyle przepisów na zupę. Każdy robi ją nieco inaczej. Jedni dodają pomidora, aby wyciągnąć słodycz, inni nie wyobrażają sobie złocistego rosołu bez opalonej cebuli, są fani bulionów z wielu rodzajów mięs i takich, gdzie w składzie są tylko warzywa. W moim domu stawiam na rosół pieczony. Nie oznacza to oczywiście tego, że musisz głowić się, jak zmieścić duży gar w małym piekarniku. Do pieca trafiają bowiem składniki na zupę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy deser z truskawkami. Eton mess to słodki bałagan w najlepszym wydaniu

Rosół z pieczonych warzyw

Nie ma niedzieli bez rosołu. Jeśli nie zawsze wychodził ci tak, jak byś tego chciał lub po prostu szukasz prostego sposobu na podkręcenie smaku, sięgnij po przepis na rosół z pieczonych warzyw. To zupa, która wychodzi nie dość, że zawsze, to jeszcze każdemu.

Rosół to ulubiona zupa wielu Polaków
Rosół to ulubiona zupa wielu Polaków © Adobe Stock | agneskantaruk

Proces pieczenia, w przeciwieństwie do zwykłego gotowania, wydobywa z warzyw i mięsa głębię smaku, tworząc aromatyczny bulion o intensywnym kolorze. Pieczone warzywa uwalniają naturalną słodycz, która wzbogaca smak rosołu. To idealne rozwiązanie, gdy chcesz wydobyć wszystkie nuty bez dodawania dużej ilości przypraw.

Składniki:

  • mięso na rosół - np. 2 udka z kurczaka, 2 skrzydełka i szponder wołowy,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 4 marchewki.
  • por,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • 3 łyżki świeżego lubczyku
  • 4 ziela angielskie,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Na blaszce rozłóż mięso i warzywa pokrojone na większe kawałki. Dopraw dość obficie solą i pieprzem do smaku. Skropl całość oliwą lub olejem.
  2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez około godzinę, aż się ładnie zarumieni. Czas pieczenia zależy od wielkości produktów.
  3. Po upieczeniu przełóż wszystko do garnka, zalej wodą i dodaj przyprawy.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 3 godziny.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę podaj z lubionymi dodatkami, na przykład domowym makaronem, makaronem naleśnikowym, ziemniakami czy kaszą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło