Odkąd znam ten patent, nie robię rosołu inaczej. Ilość smaku i aromatu jest niesamowita

Rosół to zupa, której absolutnie nie trzeba nikomu przedstawiać. Króluje na rodzinnych spotkaniach, rozpoczyna weselną zabawę i ratuje, gdy dopadnie nas syndrom dnia poprzedniego. Jeśli do tej pory nie udawało ci się ugotować idealnego wywaru, ten przepis uratuje cię z rosołowych tarapatów.

Rosół z pieczonych warzyw - PysznościRosół z pieczonych warzyw - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Można śmiało rzec, że ile jest garnków na rosół, tyle przepisów na zupę. Każdy robi ją nieco inaczej. Jedni dodają pomidora, aby wyciągnąć słodycz, inni nie wyobrażają sobie złocistego rosołu bez opalonej cebuli, są fani bulionów z wielu rodzajów mięs i takich, gdzie w składzie są tylko warzywa. W moim domu stawiam na rosół pieczony. Nie oznacza to oczywiście tego, że musisz głowić się, jak zmieścić duży gar w małym piekarniku. Do pieca trafiają bowiem składniki na zupę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy deser z truskawkami. Eton mess to słodki bałagan w najlepszym wydaniu

Rosół z pieczonych warzyw

Nie ma niedzieli bez rosołu. Jeśli nie zawsze wychodził ci tak, jak byś tego chciał lub po prostu szukasz prostego sposobu na podkręcenie smaku, sięgnij po przepis na rosół z pieczonych warzyw. To zupa, która wychodzi nie dość, że zawsze, to jeszcze każdemu.

Rosół to ulubiona zupa wielu Polaków
Rosół to ulubiona zupa wielu Polaków © Adobe Stock | agneskantaruk

Proces pieczenia, w przeciwieństwie do zwykłego gotowania, wydobywa z warzyw i mięsa głębię smaku, tworząc aromatyczny bulion o intensywnym kolorze. Pieczone warzywa uwalniają naturalną słodycz, która wzbogaca smak rosołu. To idealne rozwiązanie, gdy chcesz wydobyć wszystkie nuty bez dodawania dużej ilości przypraw.

Składniki:

  • mięso na rosół - np. 2 udka z kurczaka, 2 skrzydełka i szponder wołowy,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 4 marchewki.
  • por,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • 3 łyżki świeżego lubczyku
  • 4 ziela angielskie,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Na blaszce rozłóż mięso i warzywa pokrojone na większe kawałki. Dopraw dość obficie solą i pieprzem do smaku. Skropl całość oliwą lub olejem.
  2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez około godzinę, aż się ładnie zarumieni. Czas pieczenia zależy od wielkości produktów.
  3. Po upieczeniu przełóż wszystko do garnka, zalej wodą i dodaj przyprawy.
  4. Gotuj na małym ogniu przez około 3 godziny.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę podaj z lubionymi dodatkami, na przykład domowym makaronem, makaronem naleśnikowym, ziemniakami czy kaszą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak