Orzechowa pokusa znika zawsze do ostatniego okruszka. Przepis wyprosiłem od babci
Chyba żadne ciasto nie cieszy się w mojej rodzinie tak dużym uznaniem, co orzechowa pokusa. Już sama nazwa sprawia, że ma się ochotę go spróbować, a smak i wygląd potwierdza słuszność tej decyzji. W końcu udało mi się wybłagać u babci przepis!
13.10.2024 14:49
Ciasto z orzechami i kremem, zwane przez babcię "pokusą", to smakołyk, który na pierwszy rzut oka wygląda na dość skomplikowany. Okazuje się jednak, że wcale nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by spróbować swoich sił w jego przygotowaniu. Orzechowiec wychodzi pyszny, rozpływający się w ustach, wprost idealny do kubka gorącej kawy i leniwego popołudnia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miodowe blaty, delikatny krem budyniowy i chrupiące orzechy komponują się ze sobą jak nic innego. Poniżej prezentuję wybłagany przepis. Nie jest specjalnie krótki, ale wydaje mi się bardzo intuicyjny. Skoro mi się udało – to i ty dasz radę. Tego jestem zupełnie pewny!
Ciasto z orzechami kremem, tzw. orzechowa pokusa
Składniki:
Blaty:
- 500 g mąki pszennej typu 450,
- 2 jajka,
- 1 kostka masła,
- 150 g cukru,
- 40 ml płynnego miodu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Krem:
- 800 ml mleka,
- 2 budynie waniliowe w proszku,
- 150 g masła,
- 100 g cukru.
Mieszanka orzechowa:
- 220 g orzechów włoskich,
- 80 g masła,
- ½ szklanki cukru,
- 2 łyżki miodu.
Sposób przygotowania:
- Zaczynam od przygotowania budyniu. Pół litra mleka wlewam do rondelka i zagotowuję. W pozostałych 300 ml mleka rozpuszczam budyń, wlewam do rondelka z gotującym się płynem i mieszam do momentu, aż całość zgęstnieje. Odkładam do ostudzenia.
- Teraz mieszam składniki na blaty: mąkę pszenną, cukier, miód, sodę, zimne i posiekane masło oraz jajka.
- Całość zagniatam, formuję kulę, zabezpieczam folią i odkładam na 20 minut do chłodziarki.
- Po tym czasie dzielę masę na trzy części i każdą rozwałkowuję do wielkości przygotowanej formy do pieczenia.
- Teraz wypiekam dwa pierwsze blaty, jeden po drugim. Wystarczy około 10 minut w 180°C stopniach.
- W międzyczasie przygotowuję moją słodką mieszankę orzechową. Orzechy siekam i mieszam w garnku z masłem, cukrem i miodem.
- Wykładam do formy do pieczenia trzeci blat miodowy, a na nim umieszczam mieszankę orzechową. Piekę 15 minut w 180°C.
- Czas na powrót do kremu. Ciepłe masło ucieram z cukrem, a następnie miksuję z wystudzonym budyniem. Połowę przygotowanego kremu rozsmarowuje na pierwszym upieczonym blacie. Na niego kładę drugi blat i wykładam resztę kremu. Kolejne "piętro" stanowi trzeci blat, upieczony z masą orzechową.
- Teraz wkładam ciasto do lodówki na 2 godziny i gotowe. Smacznego!