Lubisz orzechy? Nie każdy ma świadomość, jak naprawdę wpływają na organizm

Rodzajów orzechów jest tak dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ja mantrę powtarza się, że to jedna z najlepszych przekąsek, po jaką możemy sięgnąć na szybko, bo orzechy to zdrowotna bomba. Nie każdy jednak zastanawia się, jak wpływają na organizm.

Wszystko, co w orzechach, pozytywnie wpływa na pracę mózguWszystko, co w orzechach, pozytywnie wpływa na pracę mózgu
Źródło zdjęć: © Canva | ka-re
Ewa Malinowska

Orzechy włoskie, laskowe, nerkowca migdały - bez względu na to, które lubisz najbardziej, można do nich dopisać przymiotnik "zdrowe". I nie bez powodu, bo w naszej diecie powinny rozgościć się na dobre nie tylko wtedy, gdy ktoś dorzuca je do ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Figowe carpaccio. Przepis na przystawkę, której smak podbije twoje podniebienie

Zdrowe orzechy w diecie

Orzechy to prawdziwe bomby energetyczne, które w swoim składzie mają przede wszystkim zdrowe tłuszcze nienasycone. Są doskonałym źródłem białka roślinnego, błonnika oraz wielu cennych witamin i minerałów, takich jak magnez, potas czy witamina E. Regularne włączenie orzechów do diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych.

Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdego
Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie każdego © Pixabay

Badania naukowe wskazują, że spożywanie orzechów pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy typu 2, a także wspiera zdrowie mózgu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika orzechy zapewniają uczucie sytości na dłużej, co może przyczynić się do utrzymania prawidłowej wagi.

Jakie orzechy wybrać?

Każdy z nich jest zdrowy, ale mają nieco inne właściwości. Migdały są bogate w witaminę E, która działa antyoksydacyjne, chroniąc komórki przed uszkodzeniem. Zawierają także sporo magnezu, który wspiera pracę serca i układu nerwowego. Orzechy włoskie świetnie wspierają pracę mózgu ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3.

Orzechy - Pyszności
Orzechy - Pyszności © Canva | towfiqu

Orzechy laskowe są doskonałym źródłem witaminy E i minerałów, takich jak potas i fosfor. Ich delikatny smak sprawia, że są uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Mniej popularne orzechy brazylijskie to z kolei prawdziwa bomba selenu, minerału niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Co za dużo, to niezdrowo

To, że są zdrowe, jest jasne. Nie oznacza to jednak, że jeść je można bez opamiętania, bo niestety orzechy są bardzo kaloryczne - mają średnio aż 600 kcal na 100 g produktu. Średnia dzienna porcja to 30 gramów, czyli około 20-25 sztuk, w zależności od ich wielkości. Są składnikiem zbilansowanej diety, ale nie jej podstawą. Warto dorzucać orzechy do jogurtu czy owsianki lub złapać do pochrupania, ale to jedynie mała przekąska.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku