Owoce nie wypłyną z pierogów. Najprostszy patent działa najlepiej

Pierogi to klasyk polskiej kuchni, ale w wersji na słodko potrafią zaskoczyć nawet największych fanów tradycyjnych smaków. W sezonie letnim warto sięgnąć po pierogi z malinami i borówkami. To deser, który łączy w sobie delikatne ciasto i soczyste owoce, i zawsze wywołuje uśmiech na twarzy.

Co zrobić, żeby owoce z pierogów nie wypłynęły?Co zrobić, żeby owoce z pierogów nie wypłynęły?
Źródło zdjęć: © Pyszności
Karol Wiak

Chcesz zrobić pierogi z malinami i borówkami, ale boisz się, że sok wypłynie podczas gotowania? Jest na to prosty i sprawdzony sposób. Zobacz, jak przygotować idealne ciasto, jak zabezpieczyć owoce i poznaj trik, dzięki któremu twoje pierogi zawsze zachowają kształt oraz pełnię smaku.

Pierogi z malinami i borówkami – owocowa rozkosz na zakończenie lata

Pierogi z malinami i borówkami to jeden z tych deserów, które mają w sobie smak wakacji zamknięty w cieście. Delikatne, miękkie ciasto w połączeniu ze słodyczą malin i lekko kwaskową nutą borówek daje efekt, do którego chce się wracać. To idealna propozycja, gdy masz w lodówce resztę sezonowych owoców i chcesz je wykorzystać w czymś naprawdę wyjątkowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biorę serek wiejski i składnik dubajskiej czekolady. Mam deser, o jakim nie śniłam

Pamiętam, że kiedy pierwszy raz robiłem pierogi z malinami i borówkami, byłem zaskoczony, jak szybko znikają z talerza. Domownicy nawet nie pytali o śmietanę czy cukier puder – same pierogi miały w sobie tyle aromatu, że nie potrzebowały żadnych dodatków.

Ten klasyczny deser świetnie sprawdzi się zarówno na słodki obiad, jak i na podwieczorek. Co ważne – pierogi z malinami i borówkami nie są trudne do przygotowania.

Sposób na owoce, które nie wypłyną z pierogów

Największą obawą przy lepieniu pierogów z malinami i borówkami jest to, że sok z owoców wypłynie w trakcie gotowania i popsuje cały efekt. Na szczęście można temu zapobiec.

Po pierwsze, dokładnie osusz owoce. Jeśli maliny i borówki są świeżo umyte, odłóż je na papierowy ręcznik, by straciły nadmiar wilgoci. Wtedy ciasto lepiej je "przytrzyma". Po drugie, obsyp owoce skrobią ziemniaczaną lub mąką pszenną. Dzięki temu sok zgęstnieje, zamiast wypływać na zewnątrz.

Na koniec pamiętaj, żeby dokładnie sklejać brzegi. Jeśli chcesz mieć pewność, że pierogi się nie otworzą, możesz dodatkowo przycisnąć je widelcem – będą wyglądać jeszcze bardziej efektownie.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟