Moja mama robi najlepsze pierogi z truskawkami. Jedna dokładka to zawsze za mało
Miłośnicy pierogów długo mogą toczyć dyskusje, czy lepsze są te w wersji wytrawnej, czy na słodko. Wiosną i latem zawsze wygrywają te z owocami. Truskawki są wprost idealne do tego dania.
Choć czasami skuszę się na pierogi w restauracji, to jednak lepszych niż robi moja mama, jeszcze nie jadłam. Ma w przygotowywaniu tego dania olbrzymie doświadczenie. Wszyscy w rodzinie lubimy pierogi. Dlatego jesienią i zimą przygotowuje je w wersji wytrawnej, a już od wiosny zaczyna się czas na nadzienia owocowe. Jako pierwsze pojawiają się truskawki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To najlepszy deser z truskawkami. Eton mess to słodki bałagan w najlepszym wydaniu
Jakie truskawki wybrać do pierogów
Pierogi z truskawkami to jedno z najlepszych sezonowych dań. Można zjeść je tylko wiosną i latem, bo mrożone owoce już nie dają takiego efektu. Dla niektórych to deser, dla innych lekkie danie obiadowe na słodko. Podpytałam mamę o kilka szczegółów tego pysznego dania. Wszystko zaczyna się od wyboru odpowiednich owoców. Powinny być słodkie i soczyste, ale też nieprzejrzałe. Najlepiej wybrać małe i średniej wielkości. Te większe dobrze jest przekroić. Owoce należy wypłukać i osuszyć. Kolejny krok to już zagniatania ciasto. Ważne, by pierogi zaplanować, bo gotowe ciasto potrzebuje odpoczynku.
Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi z owocami
Przepis na pierogi jest prosty i według mojej mamy, lepiej w nim nic nie zmieniać. Mąka, ciepła woda i szczypta soli to podstawa. Jednak kiedy pierogi będą nadziewane owocami, warto dodać jeszcze jajko i masło. Wtedy ciasto jest bardziej miękkie i elastyczne i łatwiej zamknąć w nim nawet sporą ilość owoców. Ciasto na pierogi wymaga cierpliwości, choć zarabia się je szybko, to potem musi odpocząć. Trzeba je odłożyć, przykryć i poczekać pół godziny. Jest to potrzebne, by nabrało wilgoci, będzie wtedy bardziej elastyczne, co ułatwi rozwałkowywanie. Potem z ciasta odrywa się małe porcje i je rozwałkowuje na placuszki. Drugi sposób to rozwałkować większy placek i wycinać kółeczka, np. szklanką.
Czy wystarczy tylko posłodzić owoce?
Przygotowane do pierogów truskawki dobrze jest przesypać do miseczki i wymieszać z cukrem. Wtedy owoce będą równomiernie słodkie. Moja mama zawsze używa zwykłego cukru, ale można sięgnąć też cukier puder lub dodać trochę cukru waniliowego. Są też zwolennicy doprawiania owoców cynamonem. Można też truskawki połączyć z twarogiem. Wersji jest sporo, jednak u mnie w domu najbardziej lubiana jest ta najprostsza. Zawsze trzeba przykładać się do sklejania pierogów i robić to bardzo dokładnie. Podczas gotowania sok nie może z nich wyciekać.
Ugotuj pierogi i pyszne danie gotowe
Do gotowania pierogów trzeba naszykować duży, najlepiej dość płaski garnek. Powinny swobodnie pływać. Wrzucamy je do osolonego wrzątku i od razu lekko mieszamy, co zapobiega przyklejeniu się ich do dna. Gotujemy je kilka minut, do czasu wypłynięcia na powierzchnię, a potem wyławiamy je łyżką cedzakową. Po przełożeniu na talerz, dodatkowa warto wylać resztki wody. Najlepiej smakują po prostu z kwaśną śmietaną.
Pierogi z truskawkami
Składniki:
- ok. 1 kg truskawek,
- 1 kg mąki,
- szklanka ciepłej wody,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła,
- szczypta soli,
- kilka łyżek cukru do smaku,
- cynamon, cukier waniliowy (opcjonalnie, do smaku),
- kwaśna śmietana do podania.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, jajko i tłuszcz, potem stopniowo dodawaj wodę i wyrabiaj ciasto, aż będzie sprężyste.
- Ciasto odstaw pod przykryciem na 30 minut.
- Truskawki przebierz, opłucz i osusz. Pokrój je na mniejsze kawałki i wymieszaj z cukrem.
- Ciasto przełóż na stolnicę i rozwałkuj. Wykrawaj z niego krążki na pierogi, np. za pomocą kubka, lub odrywaj małe kawałki, formuj kulki i rozwałkowuj na placki.
- Placki nadziewaj truskawkami, a potem zlepiaj.
- Pierogi gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną na powierzchnię (około 3 minuty).
- Pierogi z truskawkami podawaj z porcją kwaśnej śmietany.