PrzepisŚniadaniePakuję do szkoły zamiast kanapek. Śniadaniówka zawsze wraca pusta

Pakuję do szkoły zamiast kanapek. Śniadaniówka zawsze wraca pusta

Pudełko do szkoły - Pyszności
Pudełko do szkoły - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot
13.02.2024 13:02, aktualizacja: 13.02.2024 13:33

O tym, jak ważnym posiłkiem jest śniadanie, mówi się już od dawna. W życiu uczniów odgrywa ono szczególną rolę - nadaje siły do nauki i zabawy. Kiedy dzieciom znudzą się zwykłe kanapki, sięgam po pyszne i pożywne alternatywy. Nie muszę martwić o ich brzuchy, bo pudełka zawsze wracają puste.

Zarówno dzieci, jak i dorośli znaczną część dnia spędzają w szkole i pracy. Warto zadbać o to, aby w plecaku znalazło się pyszne i pożywne śniadanie, które doda im sił. Chociaż w śniadaniówkach królują przede wszystkim kanapki, to czasem wpadnie ochota na coś innego. Udowodnię ci, że życie bez kanapek jest możliwe, a poranne posiłki mogą być pyszne i pełne wartościowych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak skomponować śniadanie do szkoły?

Śniadanie dla ucznia powinno być bogate w trzy kluczowe elementy: białko, błonnik oraz owoce i warzywa. Białko to niezbędny budulec organizmu, zapewniający uczucie sytości. Źródłem białka mogą być twarożki, jogurty, jajka, ser, mięso, strączki i orzechy.

Lunchbox dla dziecka- Pyszności
Lunchbox dla dziecka- Pyszności© Licencjodawca

Błonnik z kolei zapewnia sytość, reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega zaparciom. Znajdziemy go w płatkach zbożowych, pieczywie pełnoziarnistym i warzywach. Warzywa i owoce dostarczą witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego rozwoju dziecka. W dobrze skomponowanym pudełko znajdzie się również miejsce na małe co nie co. Zamiast jednak wrzucać naszpikowane cukrem słodycze ze sklepu, można wybrać domowe ciasteczka, owsiane babeczki i batoniki.

Tortilla zamiast kanapek

Tortilla z dodatkami będzie świetnym zamiennikiem pieczywa. Dobrze sprawdzi się pełnoziarnista, bo dostarcza więcej błonnika, witamin i minerałów. Wystarczy posmarować ją serkiem kanapkowym, dodać chudą wędlinę oraz warzywa, takie jak sałata, pokrojona w paski papryka, ogórek czy marchewka. Warto dorzucić również kiełki, które są bogactwem witamin, kwasów nukleinowych, aminokwasów, błonnika oraz innych składników mineralnych.

tortilla
tortilla© Adobe Stock | Bozena Pisarska

Placuszki, racuchy, pancakes

Śniadaniowe placuszki świetnie sprawdzą się również na zimno. W małym pojemniczku można zapakować do nich owoce lub mus owocowy. Warto dorzucić również pokrojone w słupki warzywa, które będą smaczną odskocznią od słodkiego śniadania.

Tak samo sprawdzą się naleśniki. Nie musisz serwować ich jednak na słodko - nadziej je tak samo, jak tortillę.

Wytrawne muffiny

Chociaż kojarzą się przede wszystkim z deserem, to w wersji wytrawnej są świetną propozycją do zabrania ze sobą do szkoły lub pracy.

Wytrawne muffiny - Pyszności
Wytrawne muffiny - Pyszności© Canva | Electronza

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 125 g roztopionego masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 175 g pokruszonego sera feta,
  • 1 czerwona papryka,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj paprykę i usuń gniazdo nasienne oraz białe części. Pokrój ją na cztery części i opal nad gazem lub na patelni, aż skórka sczernieje.
  2. Włóż do papierowej torby lub garnka i odstaw do ostudzenia.
  3. Zdejmij skórkę i pokrój miąższ w kostkę.
  4. Rozdrobnij ser feta palcami lub pokrój w kostkę.
  5. Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól, paprykę i fetę.
  6. Wymieszaj jajka z mlekiem. Dodaj do miski z suchymi składnikami i stopionym masłem.
  7. Rozgrzej piekarnik do 210 st. Celsjusza.
  8. Nasmaruj formę na muffinki masłem lub olejem (możesz też użyć papilotek).
  9. Napełnij foremki ciastem do 3/4 wysokości i piecz ok. 20 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także