Pasuje do deserów i owoców morza. Polacy rozsmakowali się we włoskim trunku

Jest delikatne, lekkie, orzeźwiające, niezobowiązujące, pasuje niemal do wszystkiego. Ponadto wzbudza najprzyjemniejsze skojarzenia – włoskie umiłowanie życia. Co to takiego? Odpowiedź oczywiście może być tylko jedna – prosecco! 13 sierpnia to Światowy Dzień Prosecco. Jak je serwować? Z czym podawać? O to wszystko zapytaliśmy Tomasza Potrzebowskiego.

Pasuje do deserów i owoców morza. Polacy rozsmakowali się we włoskim trunkuProsecco
Źródło zdjęć: © Getty Images | Elena Katkova
SKOMENTUJ

"Proseccomania" to nie tylko polska specyfika. To trend ogólnoświatowy. Dziś trudno już wyobrazić sobie piknik na plaży, domówkę w gronie znajomych czy celebrowanie wszelkich imprez – od urodzin, przez imieniny, aż po wesele – bez kieliszka schłodzonego prosecco.

Prosecco to bez dwóch zdań ulubione wino musujące Polaków. Dało ono nawet początek pewnej rewolucji. Jeszcze kilka lat temu wino musujące piliśmy jedynie raz w roku – przeważnie w Sylwestra. Obecnie to jedna z najbardziej dynamicznie rozwijających się kategorii na rynku alkoholowym. Prym wiedzie rzecz jasna prosecco.

Według ostatnich badań wino musujące stało się produktem kupowanym przez 55 proc. społeczeństwa przynajmniej raz w miesiącu lub częściej. Aż 46 proc. z nas kupuje jednorazowo 2 butelki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Za co lubimy prosecco?

Prosecco to właściwie esencja włoskiego luzu. Pić prosecco to jakby naśladować Włochów, którzy są przecież mistrzami dolce vita.

- Trzeba wiedzieć, że "Prosecco" to apelacja zarezerwowana dla win musujących produkowanych w Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecji Juliskiej na północy Włoch. Głównym, ale nie jedynym, szczepem winogron dozwolonym w produkcji prosecco jest Glera. Wszystko odbywa się za pomocą metody Charmata – w odróżnieniu od metody szampańskiej, druga fermentacja nie zachodzi w butelce, a w zbiornikach ciśnieniowych - tłumaczy Tomasz Potrzebowski, ekspert rynku wina w Henkell Freixenet Polska.

Prosecco może być wytrawne, półwytrawne, białe, a nawet różowe. Ważne, aby wino podawać schłodzone – idealna temperatura to 6-8 stopni Celsjusza.

Prosecco
Prosecco © Getty Images | Anna Fedorova

Mimo, że prosecco bardzo często serwowane jest bez akompaniamentu jedzenia, możemy je pokochać za wielką uniwersalność gastronomiczną. Wino to ma cudowną zdolność dopasowywania się do wielu dań, tworząc naprawdę udane połączenia.

Z czym podawać prosecco?

Wytrawna wersja brut jest świetnym towarzyszem dla risotto z warzywami, owoców morza, sushi, a nawet szparagów.

Z kolei połączenie prosecco extra dry (półwytrawnego) z melonem zawiniętym w dojrzewającą włoską szynkę jest wręcz obłędne! Wersja extra dry doskonale sprawdzi się również w zestawie ze świeżymi truskawkami oraz drożdżową babą.

Pamiętajmy także, że włoskie bąbelki są znakomitą bazą wielu modnych koktajli. Szczególnej uwadze polecam połączenie prosecco ze świeżym sokiem pomarańczowym (Mimoza) lub musem brzoskwiniowym (Bellini). Niezwykle ciekawy i wyjątkowo pyszny jest również koktajl o nazwie Hugo, z prosecco, syropem z czarnego bzu, wodą, limonką i liśćmi mięty.

Jedni delektują się włoskimi bąbelkami przy posiłku, inni w trakcie imprezy, a dla jeszcze innych jest ważnym punktem romantycznej randki. Okazji do otworzenia butelki prosecco jest mnóstwo - możemy się nim cieszyć niemal przy każdej możliwej okazji – począwszy od wielkich momentów, aż po te najmniejsze i bardzo indywidualne.

13 sierpnia, czyli Światowy Dzień Prosecco to idealna okazja do celebracji tego wyjątkowego wina!

Wybrane dla Ciebie

Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę