Smaczna pasta do pieczywa. Zrobisz ją tylko z 3 składników

Jeśli nie jesteś fanem "kisielu" z siemienia lnianego, który ma wiele cennych właściwości, to możesz postawić na coś innego, co prawdopodobnie przypadnie ci do gustu. Wykorzystaj siemię lniane do przygotowania pasty z sezamem, która świetnie sprawdzi się do twojego ulubionego pieczywa. Nasiona lnu w takiej formie to niezwykły smak i wiele korzystnych wartości. Zobacz, jak przygotować ten wegański przysmak.

ObrazekSiemię lniane - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube kierunek zdrowie
Karol Wiak

Z pewnością, niejednokrotnie byłeś świadkiem tego, że z niedocenianych i nie do końca smacznych składników, można stworzyć kulinarne arcydzieło. Siemię lniane dodaje się do sałatek, jogurtu, koktajli czy owsianek. Okazuje się jednak, że może być ono również podstawą dania, które będzie wyróżniało się niezwykłym smakiem i właściwościami. Decydując się na wykorzystanie siemienia lnianego i kilku innych składników, możesz przygotować smaczny wegański pasztet, a właściwie pastę, która będzie idealnie pasować do twojego ulubionego pieczywa.

Siemię lniane — dlaczego warto przygotować z niego smaczny pasztet?

Zanim poznasz przepis na pasztet z siemienia lnianego, warto zdać sobie sprawę z faktu, dlaczego będzie to dobra opcja. Jeżeli wykorzystasz trzy zdrowe ziarna do przygotowania tego pasztetu i odpowiednio je doprawisz, odkryjesz wspaniałą pastę do smarowania chleba. Gotowy pasztet z siemienia lnianego łatwo się rozprowadza na kromkach, zachowując jednocześnie delikatną teksturę. Kawałeczki cebulki, suszonych pomidorów i kiszonego ogórka dodają przyjemności podczas jedzenia, wzbogacając smak. Spróbuj tego przepisu chociaż raz, a pasta z siemienia lnianego na stałe zagości w twoim menu.

Siemię lniane - Pyszności; źródło: Thinkstockphotos.com
Siemię lniane - Pyszności; źródło: Thinkstockphotos.com

Pasztet to nie tylko smakowity przysmak, ale także korzystny dla samopoczucia i urody. Działa on na wiele różnych sposobów na rzecz całego organizmu. Trio ziaren, bogate w witaminę E, wzmacnia włosy, paznokcie i wygładza skórę, działając jak "balsam piękności". Siemię lniane, główny składnik tej pasty, utrzymuje porządek w jelitach, regulując ich pracę, chroniąc błonę śluzową żołądka i przyspieszając trawienie dzięki obecności błonnika. Dodatkowo zawiera mnóstwo kwasów omega-3 i witamin z grupy B. Sezam działa przeciwzapalnie i łagodzi bóle dzięki zawartości miedzi, natomiast fitosterole z pestek słonecznika pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu.

Pasta z siemienia lnianego i sezamu przepis — jak zrobić ten wyjątkowy przysmak?

Tak, jak zostało to wcześniej wspomniane, lniany pasztet to nie tylko wyjątkowy smak, ale również mnóstwo cennych właściwości. Niezależnie od tego, czy jesteś weganinem, czy też nie, postaw na to danie i zaskocz swoich bliskich. Nie ma lepszego śniadania od pasztetu w takiej formie, rozsmarowanego na twoim ulubionym pieczywie.

Składniki:

  • 2 łyżeczki słonecznika
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • średni ogórek kiszony lub 2 mniejsze
  • łyżeczka sezamu
  • mała cebule
  • 2-3 suszone pomidory
  • pół szklanki ciepłej wody
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku.
Obrazek
Przygotowanie pasty z siemienia lnianego - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube kierunek zdrowie

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż sezam i słonecznik na suchej patelni, do momentu, aż poczujesz przyjemny zapach. Wystudź ziarna i połącz je z siemieniem lnianym.
  2. Zmiel ziarna w młynku lub blenderze.
  3. Zalej masę ciepłą wodą, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  4. Posiekaj drobno cebulkę, suszone pomidory i ogórka. Dodaj warzywa do pasty z ziaren i zalej łyżką oleju. Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż pastę do wyparzonego słoika i dobrze zakręć.
  6. Przechowuj pastę w lodówce i zjedz ją w przeciągu 3-4 dni.

Jak podawać pastę z siemienia lnianego?

Jak widać, siemię lniane może zostać wykorzystane w naprawdę ciekawy sposób. Możesz delektować się pastą z sezamu i siemienia lnianego tak samo jak każdym innym pasztetem — na kawałku świeżego chleba lub prosto ze słoika. Użyj jej jako dipu do pokrojonych, chrupiących warzyw lub na imprezowych krakersach. Pasztet świetnie pasuje również jako nadzienie do chrupiących grzanek lub jako interesujący dodatek do naleśników.

Bazę z trzech rodzajów ziaren możesz przyprawić na wiele różnych sposobów, nie tylko za pomocą ogórka i suszonych pomidorów. Jeśli chcesz dodać jej jeszcze więcej smaku, zamiast zwykłego oleju można użyć oleju pozostałego po suszonych pomidorach ze słoika lub ulubionej aromatycznej oliwy. Jeśli nie przepadasz za suszonymi pomidorami, zastąp je pieczoną czerwoną papryką lub fasolą. Pasta z siemienia lnianego z dodatkiem fasoli doskonale smakuje np. z majerankiem i granulowanym czosnkiem.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni