Pij regularnie złoty napar. Pozbędziesz się okropnego bólu zatok

Ten złoty napar pomoże ci uporać się z problemem cieknącego nosa czy bolących zatok. Zamiast po medykamenty sięgnij po to drogocenne zioło. Dyplomowana zielarka Ewa Kozioł tłumaczy, w jaki sposób działa ten naturalny antybiotyk.

Masz problem z zatokami? Wypróbuj ten naturalny specyfik ziołowyMasz problem z zatokami? Wypróbuj ten naturalny specyfik ziołowy
Źródło zdjęć: © Facebook | Zielony Zagonek (screenshot)

Ewa Kozioł to dyplomowana zielarka i propagatorka zdrowego stylu życia. W mediach działa jako blogerka, publikuje treści również w mediach społecznościowych za pośrednictwem kanału pn. "Zielony Zagonek". Materiały zielarki cieszą się sporą popularnością. W jednym z nich specjalistka poruszyła temat niedrożności nosa i bólu zatok. Wskazała, które zioło może pomóc w uporaniu się z tymi dolegliwościami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone parmezanowe ziemniaczki

Zielarka: pij ten napar, a pozbędziesz się bólu zatok

Jeśli budzisz się z niedrożnym nosem, dręczą cię bolące zatoki i masz problem z nieustannie kapiącą z nosa gęstą, nieprzyjemną wydzielinę, sięgnij po naturalny specyfik ziołowy - nawłoć. Roślina ta od wieków znana jest ze swoich drogocennych właściwości leczących schorzenia górnych dróg oddechowych. Jak tłumaczy Ewa Kozioł w filmiku opublikowanym na Facebooku, nawłoć zawiera cenne związki o właściwościach przeciwzapalnych, bakteriobójczych i oczyszczających.


Jak działa ten naturalny antybiotyk? Nawłoć oczyszcza krew i wydzieliny zalegające w zatokach z bakterii i wirusów, dzięki czemu wzmacnia odporność i zwalcza infekcję. Ponadto łagodzi stany zapalne błon śluzowych nosa i zatok. Rozrzedza gęstą wydzielinę, udrażniając nos - kontynuuje zielarka.

Jak stosować nawłoć? Należy pić regularnie napar z tej rośliny - najlepiej codziennie rano i wieczorem. Ziele nawłoci można kupić w aptece lub sklepie zielarskim bądź zebrać samodzielnie i ususzyć. Chcąc przygotować napar, wystarczy zalać dwie łyżeczki ziela szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem ok. pół godziny.

Systematyczne kuracje naparem z nawłoci pozwolą zapanować nad uporczywym nieżytem zatok. Nos stanie się drożny, przestanie boleć. Znikną nieprzyjemne wydzieliny, kichanie i kaszel. Odzyskasz radość swobodnego oddychania i pozbędziesz się ryzyka groźnych powikłań - przekazuje Ewa Kozioł na Facebooku.

Nawłoć jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych
Nawłoć jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych © Pixabay

Nawłoć - moc złotego ziela. Na co pomaga?

Liście i kwiaty nawłoci zawierają m.in. związki fenolowe, flawonoidy oraz olejki eteryczne. W medycynie naturalnej rośliny tej używa się do łagodzenia dolegliwości układu moczowego, tj. infekcji dróg moczowych czy zapalenia pęcherza.

Nawłoć jest również znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Ekstrakty z tej rośliny mogą być wykorzystywane do złagodzenia objawów stanów zapalnych, takich jak zapalenie stawów czy bóle mięśni. Ponadto, dzięki właściwościom antyseptycznym, nawłoć może wspomagać proces gojenia się ran.

Jednak przed użyciem nawłoci w celach leczniczych zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub specjalistą, ponieważ mogą wystąpić interakcje z innymi lekami lub suplementami. W niektórych przypadkach osoby uczulone na rośliny z rodziny astrowatych (takie jak nagietek czy rumianek) mogą doświadczać reakcji alergicznych na nawłoć.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej