Kategorie InspiracjeNewsy

Piwne menu, czyli ciekawe przepisy z piwem w roli głównej

Piwo to nie tylko trunek spożywany przy okazji spotkań towarzyskich lub wspólnego oglądania meczów, ale także składnik przepisów. Kucharze od wielu lat wykorzystują piwo do ciast, deserów oraz zup. Szczególnie zdrowe są drożdże piwne, które pomagają w obniżeniu cholesterolu we krwi.

Zastosowanie piwa w kuchni

Piwo to napój, który posiada bardzo długą historię. Według archeologów już w IV wieku p.n.e. piwo było spożywane w wielu starożytnych krajach. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie https://piwo.to.

Piwne menu, czyli ciekawe przepisy z piwem w roli głównej

Do kuchni piwo trafiło około XIII wieku i od tamtej pory używane jest przez szefów kuchni, a także domowych kucharzy na całym świecie. W staropolskich gospodach piwo było dodawane do zup, a także dań głównych. W renesansie funkcjonowało wiele browarów oraz gospód, w których podawano nie tylko piwo w tradycyjnej formie, jako trunek, ale także stosowano je jako dodatek do dań.

Wykorzystanie tego alkoholu zależy od konkretnego gatunku, ponieważ przykładowo piwa typu lager najczęściej dodaje się do potraw mięsnych, na przykład przygotowania marynaty do żeberek. Z kolei piwa korzenne mogą przydać się zimą, zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia, do zrobienia pysznego grzańca. Gorzkawy smak piw świetnie łączy się także z warzywami, na przykład z marchwią. Czasem trunek ten dodaje się także do deserów i ciast. Warto pamiętać o tym, że piwo może być wykorzystane do przygotowania ciasta na naleśniki lub do duszenia mięsa.

Piwne menu na różne okazje

Pierwszym daniem z piwnego menu jest zupa, która podobno znana była już w czasach Mikołaja Reja. Ten renesansowy poeta rozkoszował się faramuszką, czyli wyjątkową zupą piwną z dodatkiem żółtego sera. Na drugie danie podać można żeberka lub kurczaka w marynacie piwnej, co na pewno zasmakuje wielu gościom, zwłaszcza amatorom tego trunku. Warto wykorzystać przy tym piwa smakowe, na przykład jabłkowe, które można podgrzać do sosu do schabu. Świetnym dodatkiem będą tutaj pieczone lub podsmażane jabłka. Innym dobrym pomysłem jest przygotowanie golonki duszonej w piwie imbirowym z pomarańczami. Fanom bardziej egzotycznych dań można podać krewetki w panierce z dodatkiem piwa. Takie dania na pewno zrobią ogromne wrażenie na domownikach i gościach, dlatego warto wypróbować chociaż jedno z nich.

To jednak nie koniec piwnego menu, ponieważ kluczowy jest deser. Świetnym pomysłem jest zakup piwa Guinness z grubą warstwą piany i przygotowanie mlecznego brownie z dodatkiem tego trunku. Po obiedzie goście mogą napić się piwa korzennego w formie grzańca. Warto pamiętać o tym, aby nie dodawać do potraw zbyt dużo piwa, zwłaszcza alkoholowego, a także przygotować inne wersje menu dla dzieci. Piwo to napój, który uznawany jest za zdrowy, oczywiście w umiarkowanych ilościach. Właśnie dlatego trunek ten można wykorzystać do przygotowania ciekawych i nowatorskich potraw w swojej kuchni.

294993