PrzepisSłodkościPo minucie nie ma ich na stole. Stulaki znikają szybciej niż szarlotka

Po minucie nie ma ich na stole. Stulaki znikają szybciej niż szarlotka

Stulaki - Pyszności
Stulaki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.08.2024 10:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli znudziła ci się klasyczna szarlotka, a wciąż masz zapas jabłek, które chcesz wykorzystać, sięgnij po stulaki. Regionalny przysmak kuchni podkarpackiej błyskawicznie skrada serca i sprawia, że na jednej porcji nie da się skończyć.

Zapach słodkich drożdżowych ciastek, wypełnionych soczystymi kawałkami jabłek, roznoszący się po całej wsi to właśnie stulaki. Tradycyjne, polskie słodkości goszczą na polskich stołach od pokoleń szczególnie późnym latem oraz jesienią, gdy okoliczne sady obfitują w pyszne, chrupiące jabłka. Zamiast po raz kolejny piec szarlotkę, przygotuj pyszne przekąski z drożdżowego ciasta oraz owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stulaki - przepis na deser z jabłkami

Kiedyś przygotowywano je dla ciężko pracujących w polu ludzi, aby wynagrodzić im czas spędzony na ciężkiej pracy. Były żniwa, była praca na polu, to musiały być i stulaki. Chociaż to deser mało popularny, to mieszkańcy podkarpackiej wsi Siennowo znają je doskonale. Dziś stulaki są symbolem polskiej gościnności i domowego ciepła. Ich przygotowanie to wspaniały sposób na pielęgnowanie kulinarnych zwyczajów starszych pokoleń.

Stulaki z jabłkami
Stulaki z jabłkami© Adobe Stock

Ciasto drożdżowe wypełnione jabłkami to świetny pomysł na podwieczorek lub słodkie śniadanie do pracy, zastępujące klasyczną drożdżówkę. Te słodkości nazywamy stulakami, ponieważ podczas przygotowania kwadratowe kawałki ciasta są składane, tworząc charakterystyczne 'stulone' paczuszki.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • jabłka (np. reneta),
  • cukier, cukier waniliowy, cynamon do obtoczenia jabłek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, olej, sól i wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  3. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na placek o grubości około 3 mm. Wykrój kwadraty.
  4. Obtocz ćwiartki jabłek w mieszance cukru, cukru waniliowego i cynamonu. Połóż po kawałku jabłka na każdym kwadracie.
  5. Złóż kwadraty na pół po przekątnej, lekko dociskając. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  6. Piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.

Po przestudzeniu stulaki z jabłkami są gotowe do zjedzenia. Smacznego!