Po minucie nie ma ich na stole. Stulaki znikają szybciej niż szarlotka

Jeśli znudziła ci się klasyczna szarlotka, a wciąż masz zapas jabłek, które chcesz wykorzystać, sięgnij po stulaki. Regionalny przysmak kuchni podkarpackiej błyskawicznie skrada serca i sprawia, że na jednej porcji nie da się skończyć.

Stulaki - PysznościStulaki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zapach słodkich drożdżowych ciastek, wypełnionych soczystymi kawałkami jabłek, roznoszący się po całej wsi to właśnie stulaki. Tradycyjne, polskie słodkości goszczą na polskich stołach od pokoleń szczególnie późnym latem oraz jesienią, gdy okoliczne sady obfitują w pyszne, chrupiące jabłka. Zamiast po raz kolejny piec szarlotkę, przygotuj pyszne przekąski z drożdżowego ciasta oraz owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwowano ją na wigilię i po pracy na polu. Jurorzy docenili ją w konkursie

Stulaki - przepis na deser z jabłkami

Kiedyś przygotowywano je dla ciężko pracujących w polu ludzi, aby wynagrodzić im czas spędzony na ciężkiej pracy. Były żniwa, była praca na polu, to musiały być i stulaki. Chociaż to deser mało popularny, to mieszkańcy podkarpackiej wsi Siennowo znają je doskonale. Dziś stulaki są symbolem polskiej gościnności i domowego ciepła. Ich przygotowanie to wspaniały sposób na pielęgnowanie kulinarnych zwyczajów starszych pokoleń.

Stulaki z jabłkami
Stulaki z jabłkami © Adobe Stock

Ciasto drożdżowe wypełnione jabłkami to świetny pomysł na podwieczorek lub słodkie śniadanie do pracy, zastępujące klasyczną drożdżówkę. Te słodkości nazywamy stulakami, ponieważ podczas przygotowania kwadratowe kawałki ciasta są składane, tworząc charakterystyczne 'stulone' paczuszki.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • jabłka (np. reneta),
  • cukier, cukier waniliowy, cynamon do obtoczenia jabłek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, olej, sól i wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  3. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na placek o grubości około 3 mm. Wykrój kwadraty.
  4. Obtocz ćwiartki jabłek w mieszance cukru, cukru waniliowego i cynamonu. Połóż po kawałku jabłka na każdym kwadracie.
  5. Złóż kwadraty na pół po przekątnej, lekko dociskając. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  6. Piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.

Po przestudzeniu stulaki z jabłkami są gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej