Po minucie nie ma ich na stole. Stulaki znikają szybciej niż szarlotka

Jeśli znudziła ci się klasyczna szarlotka, a wciąż masz zapas jabłek, które chcesz wykorzystać, sięgnij po stulaki. Regionalny przysmak kuchni podkarpackiej błyskawicznie skrada serca i sprawia, że na jednej porcji nie da się skończyć.

Stulaki - PysznościStulaki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Zapach słodkich drożdżowych ciastek, wypełnionych soczystymi kawałkami jabłek, roznoszący się po całej wsi to właśnie stulaki. Tradycyjne, polskie słodkości goszczą na polskich stołach od pokoleń szczególnie późnym latem oraz jesienią, gdy okoliczne sady obfitują w pyszne, chrupiące jabłka. Zamiast po raz kolejny piec szarlotkę, przygotuj pyszne przekąski z drożdżowego ciasta oraz owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Stulaki - przepis na deser z jabłkami

Kiedyś przygotowywano je dla ciężko pracujących w polu ludzi, aby wynagrodzić im czas spędzony na ciężkiej pracy. Były żniwa, była praca na polu, to musiały być i stulaki. Chociaż to deser mało popularny, to mieszkańcy podkarpackiej wsi Siennowo znają je doskonale. Dziś stulaki są symbolem polskiej gościnności i domowego ciepła. Ich przygotowanie to wspaniały sposób na pielęgnowanie kulinarnych zwyczajów starszych pokoleń.

Stulaki z jabłkami
Stulaki z jabłkami © Adobe Stock

Ciasto drożdżowe wypełnione jabłkami to świetny pomysł na podwieczorek lub słodkie śniadanie do pracy, zastępujące klasyczną drożdżówkę. Te słodkości nazywamy stulakami, ponieważ podczas przygotowania kwadratowe kawałki ciasta są składane, tworząc charakterystyczne 'stulone' paczuszki.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • jabłka (np. reneta),
  • cukier, cukier waniliowy, cynamon do obtoczenia jabłek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, olej, sól i wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  3. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na placek o grubości około 3 mm. Wykrój kwadraty.
  4. Obtocz ćwiartki jabłek w mieszance cukru, cukru waniliowego i cynamonu. Połóż po kawałku jabłka na każdym kwadracie.
  5. Złóż kwadraty na pół po przekątnej, lekko dociskając. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  6. Piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.

Po przestudzeniu stulaki z jabłkami są gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji