Po minucie nie ma ich na stole. Stulaki znikają szybciej niż szarlotka

Jeśli znudziła ci się klasyczna szarlotka, a wciąż masz zapas jabłek, które chcesz wykorzystać, sięgnij po stulaki. Regionalny przysmak kuchni podkarpackiej błyskawicznie skrada serca i sprawia, że na jednej porcji nie da się skończyć.

Stulaki - PysznościStulaki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zapach słodkich drożdżowych ciastek, wypełnionych soczystymi kawałkami jabłek, roznoszący się po całej wsi to właśnie stulaki. Tradycyjne, polskie słodkości goszczą na polskich stołach od pokoleń szczególnie późnym latem oraz jesienią, gdy okoliczne sady obfitują w pyszne, chrupiące jabłka. Zamiast po raz kolejny piec szarlotkę, przygotuj pyszne przekąski z drożdżowego ciasta oraz owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serwowano ją na wigilię i po pracy na polu. Jurorzy docenili ją w konkursie

Stulaki - przepis na deser z jabłkami

Kiedyś przygotowywano je dla ciężko pracujących w polu ludzi, aby wynagrodzić im czas spędzony na ciężkiej pracy. Były żniwa, była praca na polu, to musiały być i stulaki. Chociaż to deser mało popularny, to mieszkańcy podkarpackiej wsi Siennowo znają je doskonale. Dziś stulaki są symbolem polskiej gościnności i domowego ciepła. Ich przygotowanie to wspaniały sposób na pielęgnowanie kulinarnych zwyczajów starszych pokoleń.

Stulaki z jabłkami
Stulaki z jabłkami © Adobe Stock

Ciasto drożdżowe wypełnione jabłkami to świetny pomysł na podwieczorek lub słodkie śniadanie do pracy, zastępujące klasyczną drożdżówkę. Te słodkości nazywamy stulakami, ponieważ podczas przygotowania kwadratowe kawałki ciasta są składane, tworząc charakterystyczne 'stulone' paczuszki.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 60 g świeżych drożdży,
  • jabłka (np. reneta),
  • cukier, cukier waniliowy, cynamon do obtoczenia jabłek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z cukrem. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj żółtka, olej, sól i wyrośnięty zaczyn. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  3. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na placek o grubości około 3 mm. Wykrój kwadraty.
  4. Obtocz ćwiartki jabłek w mieszance cukru, cukru waniliowego i cynamonu. Połóż po kawałku jabłka na każdym kwadracie.
  5. Złóż kwadraty na pół po przekątnej, lekko dociskając. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  6. Piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.

Po przestudzeniu stulaki z jabłkami są gotowe do zjedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯