PoradyPo świętach twój brzuch jest jak balon? Ta herbata w mig się z nim rozprawi

Po świętach twój brzuch jest jak balon? Ta herbata w mig się z nim rozprawi

Herbata czerwona
Herbata czerwona
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
27.12.2023 08:36

Święta to czas, w który rzadko kiedy potrafimy powstrzymać się od spróbowania wszystkich potraw. Krokiety, pierogi i barszczyk w końcu kuszą niemiłosiernie. Efektem tego mogą być wzdęcia oraz niestrawność. Jak sobie poradzić z takimi dolegliwościami? Pomóc może herbata i to nie byle jaka.

Herbat na trawienie jest mnóstwo, ale najczęściej sięgamy po miętę lub rumianek. Parzymy sobie też napar z lipy i klasyczny czarny napój, który świetnie łagodzi ból brzucha po obżarstwie. Jednak jest napój, który raz-dwa rozprawi się nawet z najbardziej dokuczliwymi dolegliwościami. To herbata czerwona, która była ogromnym hitem w czasach PRL-u.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Herbata czerwona - właściwości

Przede wszystkim obniża poziom cukru we krwi, przez co świetnie radzi sobie ze spalaniem tkanki tłuszczowej i wspiera trawienie. Dzięki tej herbacie szybciej chudniemy, a wszystkie procesy związane z przemianą materii przebiegają sprawniej. Dlatego też po ten napar mogą sięgać osoby z cukrzycą. Pamiętaj jednak, że popijanie tą herbatą kolejnego kawałka makowca i stosu pierogów mija się z celem. Lepiej nieco zmienić jadłospis podczas kuracji.

Napój ma też działanie moczopędne. Jest to niezwykle ważne w przypadku, gdy zatrzymuje się woda w organizmie. Warto też pić odpowiednią ilość wody. Herbata czerwona wspiera także pracę wątroby.

Czerwona herbata
Czerwona herbata© Adobe Stock | @rus.dg

Przepis na czerwoną herbatę z dodatkami

Składniki:

  • 2 torebki czerwonej herbaty dobrej jakości lub 2 łyżeczki suszonych liści,
  • 2-3 plastry suszonego jabłka,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • łyżka miodu,
  • plaster cytryny.

Sposób wykonania:

  1. Zalej herbatę wodą i zaparzaj cztery minuty pod przykryciem.
  2. Do naparu dodaj ocet jabłkowy i suszone jabłka.
  3. Kiedy herbata przestygnie, dodaj plaster cytryny i łyżkę miodu.
  4. Pij dwa kubki dziennie.

Herbaty czerwonej nie powinny w dużych ilościach pić kobiety w ciąży i karmiące piersią - ze względu na zawartość kofeiny. Napar ten jest także niewskazany przy zespole jelita drażliwego i nadciśnieniu.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także