WAŻNE
TERAZ

Strzelanina w Jerozolimie. Są zabici i ranni

Po świętach twój brzuch jest jak balon? Ta herbata w mig się z nim rozprawi

Święta to czas, w który rzadko kiedy potrafimy powstrzymać się od spróbowania wszystkich potraw. Krokiety, pierogi i barszczyk w końcu kuszą niemiłosiernie. Efektem tego mogą być wzdęcia oraz niestrawność. Jak sobie poradzić z takimi dolegliwościami? Pomóc może herbata i to nie byle jaka.

Herbata czerwonaHerbata czerwona
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Herbat na trawienie jest mnóstwo, ale najczęściej sięgamy po miętę lub rumianek. Parzymy sobie też napar z lipy i klasyczny czarny napój, który świetnie łagodzi ból brzucha po obżarstwie. Jednak jest napój, który raz-dwa rozprawi się nawet z najbardziej dokuczliwymi dolegliwościami. To herbata czerwona, która była ogromnym hitem w czasach PRL-u.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczna deska z przekąskami w takim wydaniu znika w mgnieniu oka

Herbata czerwona - właściwości

Przede wszystkim obniża poziom cukru we krwi, przez co świetnie radzi sobie ze spalaniem tkanki tłuszczowej i wspiera trawienie. Dzięki tej herbacie szybciej chudniemy, a wszystkie procesy związane z przemianą materii przebiegają sprawniej. Dlatego też po ten napar mogą sięgać osoby z cukrzycą. Pamiętaj jednak, że popijanie tą herbatą kolejnego kawałka makowca i stosu pierogów mija się z celem. Lepiej nieco zmienić jadłospis podczas kuracji.

Napój ma też działanie moczopędne. Jest to niezwykle ważne w przypadku, gdy zatrzymuje się woda w organizmie. Warto też pić odpowiednią ilość wody. Herbata czerwona wspiera także pracę wątroby.

Czerwona herbata
Czerwona herbata © Adobe Stock | @rus.dg

Przepis na czerwoną herbatę z dodatkami

Składniki:

  • 2 torebki czerwonej herbaty dobrej jakości lub 2 łyżeczki suszonych liści,
  • 2-3 plastry suszonego jabłka,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • łyżka miodu,
  • plaster cytryny.

Sposób wykonania:

  1. Zalej herbatę wodą i zaparzaj cztery minuty pod przykryciem.
  2. Do naparu dodaj ocet jabłkowy i suszone jabłka.
  3. Kiedy herbata przestygnie, dodaj plaster cytryny i łyżkę miodu.
  4. Pij dwa kubki dziennie.

Herbaty czerwonej nie powinny w dużych ilościach pić kobiety w ciąży i karmiące piersią - ze względu na zawartość kofeiny. Napar ten jest także niewskazany przy zespole jelita drażliwego i nadciśnieniu.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy