Polacy go depczą. Nie mają pojęcia, że kilogram kosztuje prawie 450 zł

Pędy chmielu osiągają bardzo wysokie ceny. Na początku sezonu w Holandii i Indiach trzeba było zapłacić aż 100 euro. To sprawia, że są jednymi z najdroższych ziół na świecie. Co ciekawe, możemy spotkać go w Polsce i zbierać go całkowicie za darmo. Młode pędy świetnie nadają się do sałatek, starsze również możemy w kuchni wykorzystać.

Spacer leśną ścieżkąSpacer leśną ścieżką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Chmiel to roślina bardzo ceniona w wielu krajów. Z jej szyszek produkuje się piwo. Na szczególną uwagę zasługuję jeszcze jedna część tego zioła, czyli pędy chmielu. To część, która wyrasta z ziemi i pokrywa się cienkimi łodygami oraz liśćmi. Zawierają olejki eteryczne, dzięki którym piwo ma ten słynny gorzki aromat i smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na klarowaną zupę pomidorową. Takiej nie jadłeś nigdy

Pędy chmielu kosztują fortunę. To najdroższa dzika roślina

Zioło szczególnie cenione jest w Holandii i Indiach. W tym drugim kraju sprzedaje się je za 100 euro (czyli w przeliczeniu ok. 450 zł), co sprawia, że staje się jednym z najdroższych roślin na świecie. W Polsce nie są aż tak popularne. Jeśli pójdziemy na targowisko, by ich poszukać, możemy się rozczarować. Co ciekawe - pędy chmielu rosną na dziko. Znajdziemy go na wilgotnych zaroślach i łęgach, na terenach ruderalnych lub przy śmietniskach.

Ta część rośliny jest bardzo droga ze względu na kilka czynników:

  • uprawa wymaga ogromnej wiedzy i umiejętności,
  • potrzeba specjalnych warunków uprawy,
  • wysokie koszty produkcji,
  • sezonowość (roślina nie jest dostępna przez cały rok),
  • wzrost popytu na pędy chmielu związany z produkcją piwa.

Jak już wiemy, roślina ta jest jednym z najważniejszych (żeby nie powiedzieć: najważniejszym) składnikiem piwa. Najczęściej wykorzystują go rzemieślnicze towary, które chcą swoim wyrobom nadać oryginalnego aromatu. Im bardziej gorzkie piwo jest, tym więcej pędów użyto (czuć to na przykładzie IPA).

Pędy chmielu
Pędy chmielu © Adobe Stock

Mają wiele właściwości. Gdzie je zbierać?

W naszym kraju rośnie dziko w wielu miejscach, ale szczególnie upodobał sobie zarośla blisko rzek. Młode pędy chmielu zbiera się od początku marca do połowy kwietnia. Czasem sezon na to zioło trwa tylko dwa tygodnie - wszystko zależy od pogody. Roślinę możesz posadzić w przydomowym ogródku. Pamiętaj jednak, że bardzo szybko rośnie. Kiedy pędy osiągną 10 cm, wytnij 3/4 rośliny. Pozostałe części mogą dalej się rozwijać.

Od wielu wieków stosowane są w medycynie naturalnej. Związki chmielowe mają działanie przeciwlękowe i uspokajające. Łagodzą objawy nerwowości, bezsenności oraz stresu. Znajdziemy też w nich flawonidy, które pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych. Substancje gorzkie zaś poprawiają przemianę materii i niwelują bóle żołądka.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska