Polacy go depczą. Nie mają pojęcia, że kilogram kosztuje prawie 450 zł

Pędy chmielu osiągają bardzo wysokie ceny. Na początku sezonu w Holandii i Indiach trzeba było zapłacić aż 100 euro. To sprawia, że są jednymi z najdroższych ziół na świecie. Co ciekawe, możemy spotkać go w Polsce i zbierać go całkowicie za darmo. Młode pędy świetnie nadają się do sałatek, starsze również możemy w kuchni wykorzystać.

Spacer leśną ścieżkąSpacer leśną ścieżką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Chmiel to roślina bardzo ceniona w wielu krajów. Z jej szyszek produkuje się piwo. Na szczególną uwagę zasługuję jeszcze jedna część tego zioła, czyli pędy chmielu. To część, która wyrasta z ziemi i pokrywa się cienkimi łodygami oraz liśćmi. Zawierają olejki eteryczne, dzięki którym piwo ma ten słynny gorzki aromat i smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na klarowaną zupę pomidorową. Takiej nie jadłeś nigdy

Pędy chmielu kosztują fortunę. To najdroższa dzika roślina

Zioło szczególnie cenione jest w Holandii i Indiach. W tym drugim kraju sprzedaje się je za 100 euro (czyli w przeliczeniu ok. 450 zł), co sprawia, że staje się jednym z najdroższych roślin na świecie. W Polsce nie są aż tak popularne. Jeśli pójdziemy na targowisko, by ich poszukać, możemy się rozczarować. Co ciekawe - pędy chmielu rosną na dziko. Znajdziemy go na wilgotnych zaroślach i łęgach, na terenach ruderalnych lub przy śmietniskach.

Ta część rośliny jest bardzo droga ze względu na kilka czynników:

  • uprawa wymaga ogromnej wiedzy i umiejętności,
  • potrzeba specjalnych warunków uprawy,
  • wysokie koszty produkcji,
  • sezonowość (roślina nie jest dostępna przez cały rok),
  • wzrost popytu na pędy chmielu związany z produkcją piwa.

Jak już wiemy, roślina ta jest jednym z najważniejszych (żeby nie powiedzieć: najważniejszym) składnikiem piwa. Najczęściej wykorzystują go rzemieślnicze towary, które chcą swoim wyrobom nadać oryginalnego aromatu. Im bardziej gorzkie piwo jest, tym więcej pędów użyto (czuć to na przykładzie IPA).

Pędy chmielu
Pędy chmielu © Adobe Stock

Mają wiele właściwości. Gdzie je zbierać?

W naszym kraju rośnie dziko w wielu miejscach, ale szczególnie upodobał sobie zarośla blisko rzek. Młode pędy chmielu zbiera się od początku marca do połowy kwietnia. Czasem sezon na to zioło trwa tylko dwa tygodnie - wszystko zależy od pogody. Roślinę możesz posadzić w przydomowym ogródku. Pamiętaj jednak, że bardzo szybko rośnie. Kiedy pędy osiągną 10 cm, wytnij 3/4 rośliny. Pozostałe części mogą dalej się rozwijać.

Od wielu wieków stosowane są w medycynie naturalnej. Związki chmielowe mają działanie przeciwlękowe i uspokajające. Łagodzą objawy nerwowości, bezsenności oraz stresu. Znajdziemy też w nich flawonidy, które pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych. Substancje gorzkie zaś poprawiają przemianę materii i niwelują bóle żołądka.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości